Sansibar – Afrikkaa kaikille aisteille

SansibarUnelmakohteideni kärkipäässä oli jo pitkään ollut Sansibar, ja vihdoin matka sinne toteutui helmikuussa. Tansanian trooppinen saari Afrikan itä-rannikolla oli häämöttänyt mielikuvissani matkan varaamisesta asti ja entistä houkuttelevammalta se tuntui laukkua pakatessa hyytävien pakkasten keskellä.

Olimme olleet siinä luulossa, että matkustusvaihtoehdoista KLM/Air Kenya-yhdistelmä olisi järkevin ja edullisin tapa päästä perille, mutta löysimme netistä nopeamman ja samanhintaisen reittivaihtoehdon, jossa lensimme Helsingistä Lufthansan lennolla Müncheniin ja saksalaisella Condor-yhtiöllä Sansibarille. Mennessä oli tekninen välilasku Mombasassa, mutta kotiinpäin tultaessa kone lensi Sansibarilta suoraan Saksaan, ja aikaa säästyi KLM:n Sansibar/Nairobi/Amsterdam/Helsinki-vaihtoehtoon lähes 10 tuntia. Lennot maksoivat noin 1200€/henkilö. Sansibarille pääsee myös lautalla mantereelta, Dar es Salamista, ja moni yhdistääkin Tansanian lomaansa safarin ennen paratiisisaarella löhöilyä.

PyöräilyäOlimme selvittäneet etukäteen saaren majoitusvaihtoehdot. Saaren itärannikolla on useita luxus-hotelleja, joissa voi halutessaan ottaa all inclusive -paketteja. Nämä hotellit ovat täydellisiä niille, jotka haluavat nauttia korkeatasoisesta majoituksesta ja palveluista juurikaan hotellialueelta poistumatta. Moni suurempi hotelli kun sijaitsee omalla rannallaan, ja lähin kylä on automatkan päässä. Me halusimme bungalow-majoitukseen saaren rauhallisemmalle puolelle ja valitsimme kohteeksemme Kendwa Beachin ja sieltä majoituksen Amaan Kendwa Beach Resort -nimisestä paikasta. Olimme varanneet hotellilta lentokenttäkuljetuksen ja huomasimme sen olevan hyvä ratkaisu siinä vaiheessa, kun saavuimme Sansibar ”International” Airportille. 

Tuloaula oli pieni huone, eikä matkatavarahihnasta ollut tietoakaan, vaan laukkujaan sai etsiä epämääräisestä läjästä, mistä laukkumiehet niitä sitten heittelivät oikeaan osoitteeseen. Terminaalista sai 50 US dollarilla viisumin, joka on edellytys maahan saapumiselle. Maasta lähtiessä piti lisäksi maksaa erillinen maastapoistumismaksu. Nämä molemmat onnistuivat ainoastaan jenkkitaaloilla, jotka muutenkin kävivät aika monessa paikassa maksuksi. Paikallista valuuttaa pystyi vaihtamaan lentokentän tuloaulassa, mikä onkin järkevä paikka rahanvaihtoon. Euroopassa ei ole mahdollisuutta vaihtaa paikallista valuuttaa, ja paikalliset hotellit rokottavat turistia huonolla kurssilla. Terminaalin ulkopuolella oli pahempi taksikaaos kuin Aasiassa, minkä takia oman nimen näkeminen kuljettajan lapussa oli oikein miellyttävää. Sansibar ei ole suuri saari, eivätkä välimatkat ole pitkiä, mutta teiden surkeasta kunnosta johtuen 40 kilometrin matka kesti pakettiauton kyydissä yli 1,5 tuntia. Tämä automatka tarjosi heti uskomattomia maisemia ja Afrikan eläväistä tunnelmaa. Vaikka lentomatka oli pitkä, niin perille päästyä pääsee heti kiinni paikalliseen rytmiin, Sansibarin ja Suomen aikaero kun on vain yhden tunnin.

Worldwide SupermarketKendwa sijaitsee saaren luoteisosassa. Ranta on pari kilometriä pitkä, ja siellä on muutamia bungalow-vaihtoehtoja, joissa saattaa olla hyvinkin paljon hintaeroa keskenään. Halvimmat bandat maksavat vilkkaimpaan sesonkiaikaan parikymmentä euroa yöltä. Nämä ovat todella vaatimattomia tönöjä, eikä niissä ole aina edes sähköä eikä näin ollen esim. kattotuuletinta. Me halusimme paikallisen lämpötilan huomioon ottaen ilmastoidun bungalowin ja maksoimme Amaan Kendwan ”parhaasta huoneesta” noin 100€/yö, mikä sisälsi myös yllättävän monipuolisen aamiaisen. Kendwan pohjoispäädystä löytyy myös uusi, italialaisten pitämä suuri hotelli, Gemma Del Est. Hotelli koostuu tiilisistä rivitalonpätkistä, ja oli meidän makuumme aivan liian moderni ja mahtipontinen majoitusvaihtoehto. Kendwa oli alueena erittäin hyvä valinta. Täällä sai olla melko rauhakseen, eikä turisteja ollut niin paljon kuin muilla läheisillä rannoilla. 

Sansibarin hiekka on uskomattoman valkoista ja näyttää äkkiä katsottuna aivan lumelta. Vesi on puolestaan kirkkainta mitä olen ikinä nähnyt, ja turkoosi väri houkutteleekin lillumaan meressä pitkiäkin aikoja. Uiminen onnistuu Kendwalla mihin aikaan päivästä tahansa, toisin kuin itärannikolla, missä laskuvesi on todella hurjaa, ja meri karkaa jopa kilometrin päähän rannasta.

HuivityttöjäKendwan kylä, missä paikalliset asustavat, on aivan rannan läheisyydessä, mistä johtuen paikallisten arkipuuhia pääsee seuraamaan hyvin läheltä. Suurin osa miehistä on kalastajia, ja heti aamusta voikin katsella heidän touhujaan rannalla. Kiire ei tunnu olevan mihinkään, eli verkkojen selvittämiseen saattaa hyvinkin hurahtaa muutama tunti ennenkuin pienet puuveneet suuntaavat ulapalle. Kendwan kylässä ei ole juurikaan mitään näkemistä, ainoastaan paikallisten savi- ja tiilihökkeleitä ja yksi kauppa, joka myy vettä, Coca-Colaa ja banaaneita. Paikallisissa kylissä on silti erittäin suuri viehätys juuri niiden aitouden takia. Tuntuu kuin katselisi BBC:n dokumenttia, juuri tälläiseksi on tv:n perusteella kuvitellut pienen afrikkalaisen kyläpahasen.

Paikalliset ovat valtaosin islaminuskoisia ja naiset, aivan pienistä tytöistä alkaen olivat hunnutettuja. Lapset olivat erittäin kiinnostuneita turisteista ja hokivat jambo-tervehdystä aina vastaan tullessaan. Naiset luikkivat sen sijaan usein pakoon turisteja nähdessään. On hyvä tietää että paikalliset eivät missään nimessä tahdo, että heistä otetaan valokuvia. Poikkeuksena ovat masai-asuihin pukeutuneet miehet, jotka poseeraavat mielellään kuvissa, maksua vastaan.

MaalauksiaKendwasta seuraava kylä pohjoiseen on Nungwi. Täällä turismi on jo hieman pidemmällä ja majoitusvaihtoehtoja ja ravintoloita löytyy vähän joka lähtöön. Italialaisia turisteja oli Sansibarilla selvästi eniten ja Nungwin masait osasivatkin jo rupatella italiaksi, mikä tuntui todella kummalliselta kun Kendwalla oli kuullut lähinnä swahilia. Ei Nungwi silti mikään suuri paikka ole, ja kaikki on kävelymatkan päässä. Nungwin nähtävyyksiin kuuluu merikilpikonna-allas sekä paikallisten dhow-veneiden rakennuskeskus. 

Nungwille voi kävellä rantaa pitkin noin puolessa tunnissa Kendwalta, mutta tällöin on hyvä selvittää esim. sukelluskoulusta lasku- ja nousuveden aikataulut, jotka vaihtelevat päivittäin. Jos lähtee liikkeelle liian myöhään, niin sitten ei olekaan enää jalkaisin asiaa takaisin Kendwalle.

Bikini & BarRuoka oli todella hyvää joka paikassa. Mikään kala-allergikon paikka Sansibar ei ole, ruokalistojen koostuessa enimmäkseen juuri kalasta ja äyriäisistä. Toki turisti saa halutessaan myös hampurilaisia ja pitsoja, mutta ne eivät ainakaan naapuripöydissä näyttäneet kovin herkulliselta. Sansibarilaisessa keittiössä on vaikutteita Intiasta, ja grillattujen merenelävien lisäksi söimme todella hyviä curry- ruokia. Pääruoka maksoi keskimäärin 8000 Tansanian shillinkiä, eli noin 6 euroa. Paikallinen olut maksoi noin euron. Viiniäkin sai, mutta joka ravintolalla oli vain yhtä merkkiä tarjolla. Ruokailua ei kannattanut jättää siihen vaiheeseen, että oli jo nälkäkuoleman partaalla, palvelu kun oli hitaamman puoleista.

Kendwan majoituspaikoilla oli kaikilla oma ravintolansa. Nämä olivat vaatimattomia ja listat keskenään samankaltaisia. Tunnelma näissä rantabaareissa oli silti aivan omaa luokkaansa. Joinakin iltoina oli musiikkiesityksiä tai akrobatia- ja tulishowta. Sähkökatkot olivat lähes jokailtaisia, tällöin pöytiin kiikutettiin kynttilöitä ja lyhtyjä. Ja voi sitä riemua kun sähköt palasivat ja tv saatiin taas päälle, paikalliset kun olivat innokkaita Englannin jalkapalloliigan seuraajia. Ravintolat olivat seinättömiä, hiekalle kyhättyjä kaislakattorakennelmia. Tämä kertoo paljon ilmastosta, joka on lämmin ja trooppinen läpi vuoden. Helmikuu on kaikista kuumin kuukausi. Olen yleensä innokas auringonpalvoja, mutta Sansibarin aurinko oli niin polttavaa, ettei aurinkoon ollut mitään asiaa  iltapäivän aikana. Kendwalla on täydellinen sijainti auringonlaskujen suhteen, ja joka ilta ihmiset kerääntyivätkin rannalle ihailemaan oranssin pallon sukeltamista mereen.

KajakkiRetkijärjestäjiä on paljon ja välillä tuntui, että jokainen rannalla vastaan tuleva paikallinen mainosti, mitä kaikkea hänen kauttaan voi ostaa. Me olimme perillä vain viikon ja päätimme ottaa rauhallisesti ja nautiskella oleilusta. Innokkaille on kuitenkin tarjolla ohjelmaa joka lähtöön: päiväretki pääkaupunki Stone Towniin, mausteviljelmäretki, raunioiden ihmettely-retki, retki paikalliseen metsään katsomaan puita ja apinoita, delfiinienkatseluretki saaren eteläkärkeen ja erilaisia veneretkiä lähisaarille. Sansibarin vedet ovat maailmankuuluja sukelluskohteita ja Mnemba-atolli on Itä-Afrikan kohteista parhaimpia. Menimme sinne snorklausretkelle ja vedenalainen maailma oli todellakin aivan uskomattoman upea. Missään emme ole nähneet niin paljon toinen toistaan hienomman värisiä kaloja ja koralleja. Päiväretki maksoi 25 dollaria/henkilö ja oli todella kokemisen arvoinen. Me valitsimme hitaan, pari tuntia kestävän venekuljetuksen kiikkerässä puisessa dhow’ssa. Kippari oli nuorukainen, joka selvästikään ei tiennyt¨, miten päin venettä pitäisi kääntää, jos vastassa oli isoja aaltoja. Miehistön kaksi muuta jäsentä huusivat pojalle ohjeita samalla, kun grillasivat veneessä lounasta, maailman parasta tonnikalaa. Mnemballe olisi päässyt myös sukellusfirma Scuba Don kyydissä puolen tunnin kumivenepyrähdyksellä, mutta snorklaajia otettiin kyytiin vain jos veneessä oli sukeltajien lisäksi tilaa.

Ranta-bungalowLiikkuminen omatoimisesti on hankalaa. Tiet ovat todella huonokuntoisia, ja vähän väliä liikenteen pysäyttävät poliisit, jotka tuntuivat tivaavan, millä asialla matkaajat oikein olivat. Auton vuokraamista ei voi suositella. Paikalliset bussit, eli täyteen ahdetut pikkukuorma-autot, eivät näyttäneet kaikista mukavimmalta matkustusvaihtoehdolta, ja matka kylästä toiseen näiden kyydissä sopii lähinnä seikkailunhaluisille. Takseilla on kiinteät hinnat, ja niitä voi halutessaan vuokrata koko päiväksi. Itse buukkasimme kyydit suoraan hotelliltamme, jossa englantia puhuttiin ihan kiitettävästi.

Kendwalla päivärytmi kulki pitkälti valon rytmin mukaan. Auringon laskiessa mentiin illalliselle ja aikaisin nukkumaan, rantabaareissa kun ei kauheasti ollut toimintaa iltakymmenen jälkeen. Biletystä kaipaaville Kendwalla järjestetään silloin tällöin full moon partyja, ja joinakin erikoispäivinä rannalla voi halutessaan juhlia läpi yön. Ystävänpäivänä tuntui, että Kendwa Rocks-resortin pieneen baariin oli ahtautunut kaikki rannan turistit juomaan drinkkejä rytmikkään rumpumusiikin pauhatessa.

RantamajaSansibar oli juuri niin satumainen ja eksoottinen kuin olin aina kuvitellutkin. Afrikan värit olivat aivan uskomattomia ja paikan kauneus tarjosi oivat puitteet todelliseen elämästä nautiskeluun. Pitkät aamukävelyt rannalla, päiväunet varjon alla, uiminen turkoosissa meressä, rentouttavat  kokovartalohieronnat ja romanttiset kynttiläillalliset uskomattoman upean tähtitaivaan alla täyttivät talvilomaviikkomme täydellisesti ja hellivät kaikkia aisteja. Koko viikon aikana emme iloksemme kuulleet lainkaan suomenkieltä, mutta lentokentän lähtöselvityksessä paikallinen mies huikkasi ”mitä kuuluu”. Hän oli juuri ollut kylässä suomalaisen ystävänsä luona Imatralla.

ZanzibarNet
All About Zanzibar
Kendwa Rocks -ranta
Scuba Do Zanzibar

Teksti ja kuvat: Sanna Vuori

Kommentointi

Vaikka onkin jo vanha keskustelu niin haluan sanoa, että hyvä artikkeli 🙂 Olen itse käynyt Sansibarilla nyt kerran ja suunnittelen toista visiittiä. Ainakaan omasta mielestäni Sansibarilla ei ole ollut turvattoman tuntuista, mutta toisaalta, en oikeastaan ole liikkunut yksin enkä varsinkaan ilta-aikaan… mutta verraten manner-Tansaniaan jossa olen enemmänkin oleskellut, niin tuntui meno rennommalta saarilla.

Kendwassa on upea ranta ja varsinkin hyvä paikka muiden matkailijoiden tapaamiseen tuo Kendwa-Nungwi-akseli. Olen myös olesekellut itä-rannikolla, jossa meno on huomattavan paljon rauhallisempaa, ja tuntui, että sain siellä enemmän kosketusta paikalliseen menoon. Täältä muuten löysin hauskoja kulttuurijuttuja kun kävin vilkaisemassa: http://www.sansibar.fi

Malariaa ei kai nykyään pahemmin Sansibarilla ole, kuulin että he vuosittain (tai harvemmin?) tuhoavat mahdolliset malariapesäkkeet ja tämän takia tapauksia on vain muutamia kuukaudessa. Tietysti silti on järkevää jotain lääkitystä ottaa… itse en vain ikinä jaksa, edes mantereen puolella kun olen pitkiä aikoja.

Olin maaliskuussa reilun viikon Kendwa Rocksissa, kiva paikka, tosin tuntuu silta etta oli hieno nahda Zansibar mutta tuskin menen sinne toiste… Paaasiassa olin rannalla ja sukeltelin paivittain eri puolilla. En poistunut rannalta muuten kuin veneella eli lahialueet jai nakematta, tosin Nungwiin tuli seka kaveltya etta melottua.

Hotelli oli hintaassa nahden ok,bunglow rannalla.

Talla hetkella suunnittelen reissua Kilimanjarolle ja safaria Masai Maraan…

Osui tällainen loistava linkki silmiin, paljon tietoa esim. sellaisista majoitusvaihtoehdoista joille ei ole omia nettisivuja. Ja paljon kaikkea muutakin hyödyllistä ja ilmeisen tuoretta tietoa, sillä opas näyttää olevan vuoden 2006 mallia.

http://www.zanzibar-travel-guide.com/bradt_guide.asp?bradt=344

Moi taas!
Mä en nykyään suostu syömään Lariamia, on ollut aikoinaan tarpeeksi painajaisia ja hallusinaatioita, eli maksoimme mukisematta kalliin Malaronen ja siitä ei kummallekaan tullut mitään sivuvaikutuksia.

Aurinkoista kesää!

Iso kiitos nopeasta vastauksesta! Kuulostaa oikeen hyvältä! Tarkoituksena meillä on majailla muutamassa hotellissa hieman eripuolilla saarta, joten eiköhän ne liikkumiset suju vielä taksillakin. Aikaa kun on paikan päällä melkein kaksi viikkoa, niin ihan koko ajaksi ei viitsitä jäädä samaan paikkaan.

Keltakuumerokotus on minulla jo muiden reissujen jäljiltä kunnossa, pitää vielä patistella tuo mies hankkimaan se… Piikki lentokentällä ei tosiaan kuulosta houkuttelevalta! 😉 Ja suomessakin maksaa vissiin noin 20 €, että ei ole paha investointi. Söittekö muuten mitä malarialääkettä? Kaipa se on taas Lariam-kuuri edessä, vaikka se minulle aiheuttaakin aika lailla unihäiriöitä… Onko se nyt Malarone vai mikä se vastaava lääke, mutta on pirun niin kallis että ehkäpä sitä pärjää vähän vähemmälläkin nukkumisella!

Mutta kiitos siis vielä kerran! Onneksi on kesä tulossa, pehmentää hieman tuota matkakuumetta!

Terve,
Jos ei meinaa kauheasti saarta kiertää niin taksi on tosissaan hyvä vaihtoehto, joskaan ei ihan edullinen. Paikalliset ovat selvästi hoksanneet keinon millä nyhtää turisteja. Kendwa-Nungwi menopaluu maksoi 20 taalaa (matkaa muutama kilometri) ja lentokentältä Kendwalle ja saaren muihin pohjoisosiin 40-50 taalaa (yhdensuuntainen matka). Mutta jos ei tahdo vuokra-autolla lähteä seikkailemaan eikä ahtautua paikallisbusseihin niin eipä niitä vaihtoehtoja oikein ole. Kävely kylästä toiseen on hankalaa, koska välimatkat ovat pitkiä ja kuumuus valtava. Poikkeuksena juuri Kendwa-Nungwi jonka voi kävellä rantaa pitkin. Tämä reitti oli täysin turvallinen vaikka mekin olimme lukeneet netistä ryöstövaaroista. Kaikenkaikkiaan rantakohteissa ei ole mitään hätää. Stone Townissa kuulemma pitää olla todella varuillaan, mutta siellä emme käyneet, joten kertaakaan emme lomamme aikana tunteneet oloamme turvattomaksi. Tosin pimeän tullen ei omalta rannalta oikeen voi edes mihinkään liikkua.Taksitkaan eivät pimeällä halua ajaa koska tiet niin kamalassa kunnossa.
Viisumi kannattaa ehdottomasti ostaa vasta Sansibarin lentokentältä. Meni todella nopeasti, senkun laittoi rahat tiskiin. Todistus keltakuumerokotuksesta on erittäin tärkeä, olen kuullut kauhukertomuksia että jos ei ole tätä virallista paperia mukana niin saattavat rokottaa sinut kentällä, eikä piikin saaminen afrikan lentokentällä kuulosta kovin houkuttelevalta ; )
Sansibar todella oli paratiisi. Olen matkustanut lukuisia kertoja trooppisissa kohteissa ympäri maailmaa, mutta tämä oli sellainen paikka mihin voisi palata, vaikka usein tahtookin nähdä aina uutta.
Koita kestää vielä puoli vuotta. Itsekään en millään olisi malttanut, mutta loma oli kyllä kaiken odottelun arvoista.

Olipa tosiaan ihana lukea kertomuksesi! Ollaan näillä näkymin lähdössä reissuun jouluna, joten puoli vuotta pitäisi vielä malttaa… Saanko muutaman kysymyksen vielä esittää? Arvokkainta tietoa kun saa juuri sellaiselta joka on itse käynyt paikan päällä!

Onko tuo takseilla reissaaminen sitten loppupeleissä minkä hintaista? Se ilmeisesti on kuitenkin sitten se kätevin vaihtoehto. Ja oliko teillä muuten miten turvallinen olo saarella liikkuessa ja oleillessa? Tuntuu että netistä saa hieman ristiriitaista tietoa, mutta tietystihän se on paljon omasta asenteesta ja käytöksestä kiinni, että osuuko ryöstön ym. kohteeksi. Kovasti varoitellaan, että pimeällä ei kannata lähteä yksin tai edes kaksin mihinkään harhailemaan, mutta liikuitteko päivisin kuitenkin ihan vapaasti? Tekstistäsi sai sen kuvan, että ongelmia teillä ei ainakaan suurempia ollut? Suosittelisitko hankkimaan viisumin etukäteen, vai onnistuiko se kätevästi myös perillä?

Suuret suuret kiitokset jos jaksat vastailla! Aika matelee malttamattomana lomaa odotellessa, kuvissa saari näyttää ainakin niin paratiisilta kuin vain voi olla!

Moikka!
Kiva jos juttu miellytti. Kendwa oli tosissaan nappivalinta saaren muihin rantoihin verrattuna ja kyllä me tykättiin Amaan Kendwasta majapaikkana tosi paljon. Meillä oli tosissaan vaatimuksena ilmastointi, mitä ei tietääkseni löydy Kendwan muista paikoista (lukuunottamatta Gemma del Est-ökyhotellia). Amaan Kendwa oli remontoinut vanhoja huoneitaan ja rakentanut kokonaan uuden kaksikerroksisen talon, joka oli taaempana rinteessä. Me yövyimme beach bungalowissa (näitä löytyy 10 kpl), jonka terassilta oli hienot maisemat ja 50m ravintolaan + mereen. Bungalow oli siisti ja lämmintä vettäkin tuli melkein aina 😉 Henkilökunta puhui kohtuullisen hyvin englantia ja ravintolassa oli mielestämme rannan paras ruoka. Reception-vastaava Andrew oli erittäin avulias ja teki parhaansa että viihdyimme. Amaan Kendwa on rannan toiseksi korkeatasoisin majapaikka. Italialaisten Gemma on asia erikseen ja varmasti sopii niille, jotka haluavat löhötä poolilla ja syödä vain oman hotellinsa buffet-antimia ja maksaa yöpymisestä maltaita. Amaan Kendwan jälkeen seuraavana suosittelisin Kendwa Rocksia, jonka bungalowit olivat ulospäin kovin idyllisiä ja ravintolassa oli hyvä fiilis. Täällä tuntui viihtyvän traveller-henkisiä matkaajia. Hyvät ystäväni olivat täällä vuosi sitten ja pitivät paikasta. Valittivat lähinnä kuumuudesta ja satunnaisesta melusta (rannalla kun järkätään toisinaan suuria bileitä). Sunset Bungalowskin on kuulemma ihan kiva, aika paljon samalla tasolla Rocksin kanssa. Muut bungalow-paikat olivat melko vaatimattomia, eikä niitä edes meinannut erottaa metsän siimeksestä. Näitä ovat: La Rosa dei Venti, White Sands Beach Hotel ja Les Toits de Palme. Millään näistä ei käsittääkseni ole nettisivuja, eli varaus voi olla haasteellista. Amaan Kendwan ainoa huono puoli on se, että sinne järjestetään Italiasta ryhmämatkoja, joten kerran viikossa paikalle ilmaantuu kovaääninen turistiryhmä, joka onneksi viihtyi järjestetyillä retkillään niin paljon että hotellin alueella sai kyllä olla melko rauhassa, ruoka-aikoja lukuunottamatta. Mutta kesäkuu ei taida olla enää kiireisintä sesonkia muutenkaan. Mulla olisi paljon lisäkuvia hotellista, mutta mitenköhän saisin niitä sinulle…

Hei,
kiitos mahtavasta kertomuksesta! Sansibar ja Kendwa ovat matkakohteenamme kesäkuussa, joten tarinasi sattui silmiini mitä parhaimpana ajankohtana. Voisitko kertoa vielä tarkemmin mitä mieltä olitte Kendwa Amaanista hotellina, voitko suositella? Miten vertaisit paikkaa muihin Kendwan bungaloweihin?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *