São Tomé – Kaakaontuoksuinen paratiisi

Jokaisella meistä on oma unelmakohteemme. Yhdelle se voi olla riippukeinussa loikoilu kotijärven rannalla, toiselle hektisen metropolin sykkivä yöelämä ja kolmannelle hiekkaranta tutussa seuramatkakohteessa.

Minä löysin oman unelmieni kohteen Guineanlahdelta. São Tomé & Príncipe lukeutuu Afrikan pienempiin itsenäisiin valtioihin. Vulkaanista alkuperää oleva valtio koostuu pikkusaarista sekä kahdesta suuresta saaresta, joiden nimet esiintyvät myös valtion nimessäkin. São Tomé tarkoittaa ”Pyhää Tuomasta”. Portugalilaiset löytöretkeilijät Pedro Escobar ja João de Santarém löysivät saaren Pyhän Tuomaksen päivänä joulukuussa 1470. Siitä siis saaren nimi.

Historiallisia todisteita, joiden mukaan saaret olisivat olleet asutettuja ennen portugalilaisten löytöretkiä, ei ole olemassa. Ensimmäiset portugalilaiset sekä siirtolaiset Benistä, Kongosta, Nigeriasta ja Sierra Leonesta asettuivat tänne 1485. Príncipen saari asutettiin vasta 1500-luvulle mentäessä, vaikka välimatkaa São Tomén ja Príncipen välillä onkin vain 150 kilometriä.

São Tomésta tuli pian tärkeä sokeriruo´on keskus. Myöhemmin seurasivat kaakao- ja kahviplantaasit. Eurooppalaisista portugalilaisten lisäksi eniten jälkiä paikalliseen yhteiskuntaan ovat jättäneet espanjalaiset, ranskalaiset, italialaiset sekä hollantilaiset. Sãotomélainen kulttuuri yhdistää taitavasti toisiinsa Portugalin ja Afrikan langat, jotka niin voimakkaasti kulkevat saarten historian lehdillä.

São Tomé & Príncipe sijaitsee Guineanlahdella noin 300 kilometrin päässä Gabonista länteen. Saarista suurin on São Tomé, jonka pinta-ala on 860 neliökilometriä. Pituutta sillä on noin 47 kilometriä ja leveyttä 27 kilometriä.

Principén pinta-ala on vastaavasti 140 neliökilometriä. Pituutta saarella on noin 15 kilometriä ja leveyttä 10 kilometriä. Pitkät välimatkat eivät siis haittaa matkustelua. Päivässä täällä kävelee kaikkialle. São Tomé & Príncipen asukasluku on hiukan päälle 140 000. Maa itsenäistyi Portugalista vuonna 1975.

Tuskin kukaan voi kyllästyä koskaan saarten kauniisiin ja autioihin hiekkarantoihin sekä sen kristallinkirkkaaseen veteen. Sukeltajille São Tomé & Príncipe kätkee monia odottamattomia ihmeitä, vaikka koralliriuttoja ei olekaan. Myös kalastusta harrastavien keskuudessa maa on suosittu kohde, muun muassa Atlantinpurjekalat sekä marliinit ovat osa saarten kalakantaa. Vuoden keskilämpötila on noin 27 celsiusastetta. Sadekausi ajoittuu yleensä syyskuusta toukokuuhun ja kuivakausi toukokuun puolivälin tienoilta elokuuhun.

São Tomé & Príncipellä puhutaan eri murteita, mutta valtaosa väestöstä puhuu ja opiskelee Portugalin kieltä, joka on maan virallinen kieli. Paikallinen valuutta on dobra.

São Tomé & Príncipellä on paljonkin annettavaa tämän päivän omatoimimatkailijalle. Kohteena se on eksoottinen, mutta samalla myös turvallinen. Lisähohtoa sille antaa, ettei täällä aivan joka naapuri oli käynyt. Maa on lähes löytämätön kohde vieläkin, vaikka maailmankartalle se tuli yli 500 vuotta sitten.

Pitkän matkan takaa löytyy paratiisi

Mitä kauempana seuramatkalennoista kohde sijaitsee, sitä idyllisempi on sen sisältö. Helsingistä tänne ei pääse yhdellä lennolla. Paras tapa lienee Portugalin Lissabonin kautta, josta on lentoja São Toméen ja sieltä edelleen noin 50 minuutin kotimaan lento Príncipe-saarelle. Lentoaika Lissabonin ja São Tomén välillä on noin kuusi tuntia.

Kulkuyhteydet saarille eivät ole helpot, ja se on myös näiden paratiisisaarten salaisuus. Saarista ei haluta massamatkailukohdetta matkanjärjestäjien neliväriesitteisiin.

Noin 6000 henkeä asuu pikkuruisella Príncipen saarella. 1500 hengen pääkaupunki Santo António muistuttaa eurooppalaisittain katsottuna suurta kylää. Santo Antóniossa on havaittavissa ripaus vanhaa Portugalin siirtomaa-ajan arkkitehtuuria.

Paikalliset seuraavat mielenkiinnolla harvinaista näkyä, ulkomaalaista kävelemässä kaupungin kaduilla ja kujilla. Joku heittää ilmaan kohteliaan ”Olá!”-tervehdyksen. Askeleet vievät pieneen kirkkoon. Pari nunnaa ja pikkupoika ovat hiljentyneinä alttarin edessä. São Tomé & Príncipen väestöstä peräti 80 prosenttia on roomalaiskatollisia.

Matka jatkuu maasturilla pitkin saaren maisemia. Matkailija ei voi olla hämmästelemättä tämän vulkaanisen valtion kauneutta ja lajirikkautta. Värikäs trooppinen kasvillisuus tarjoaa kodin muun muassa yli 60 eksoottiselle lintulajille, joista 27 tavataan vain täällä. Näistä lintuharvinaisuuksista mainittakoon muun muassa São Tomén peippo. Kauniit virrat ja vesiputoukset ovat myös osa tätä paratiisimaista maalausta. Tutuksi tulevat myös kaakaopuut, pippurit sekä kanelipuut – jotka kotikaupassa löytyvät purnukoista ja maustepusseista.

Saaren pohjoisosasta löydän yhden Príncipen kauneimmista rannoista. Marraskuisena aamuna sen puuteriranta saa minut unohtamaan synnyinmaani lumen ja jään. Korkeat kookospalmut luovat vilvoittavan varjon hiekkarannalle, samalla kun välkehtivä meri houkuttelee uimaan. Tuskin olen ainoa, joka rannalla kulkiessa on unohtanut nykymaailman stressaavan elämän.

Ja mikäs on parempi lääke rentoutumiseen, kuin ihailla paratiisirannan maisemia, nauttia tuoretta kookosmaitoa suoraan pähkinästä ja antaa meren aaltojen huuhtoa stressin pois. ”Bom-Bom Island Resort” on tämän idyllisen paikan nimi. Noin parisataa metriä pitkä silta yhdistää Príncipen Bom-Bomiin, jossa sijaitsee ravintola, klubitalo sekä laituripaikat kalastaja-aluksille. Resortin majapaikat, viehättävät bungalowit, sijaitsevat Príncipen puolella.

Tämä on todellinen piilotettu paratiisi. Vain kookospähkinän putoaminen rannalle rikkoo rauhan.

Teksti ja kuvat: Timo Kauppinen

Kommentointi

Olen samaa mieltä Sao Tome et Principen ihanuudesta. Vierailin siellä mieheni kanssa toukokuussa. Koska matkamame liittyi kehitysyhteistyöprojektiin , tutustuimme pääasiallisesti maaseudun eri kyliin ja siellä asuviin ihmisiin ja heidän elinolosuhteisiinsa. Oli todella mielenkiintoista. Samalla näki monipuolisesti Sao Tomen saaen kauneutta ja monipuolista luontoa. Tekisi mieli sinne uudelleenkin.
Lentokone Euroopasta lentää vain kerran viikossa, joten viikko on lyhin aika, minkä siellä voi viettää.
Suosittelen, vaikka pääkaupungin hyvä hotelli onkin huippukallis.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *