Roskilde on muutakin kuin festarihulinaa

Roskilden tuomiokirkkoKööpenhaminan vieressä sijaitseva Roskilde on tuttu suurista keskikesän festivaaleistaan, jotka tuovat kaupunkiin viikon ajaksi yli 100 000 juhlijaa, mutta muulloin kaupunki on tyypillinen tanskalainen pikkukaupunki. Roskilde on erinomainen vierailukohde Kööpenhaminassa oleskeleville, sillä matka kestää junalla vain 25 minuuttia.

Roskilden nähtävyyksiä katsellessa menee helposti kokonainen päiväkin. Kaupungin päänähtävyyksien, kuten tuomiokirkon ja viikinkikeskuksen, lisäksi kaupungin rauhallisilla kaduilla on mukava kävellä, sieltä löytyy muutama hyvä museo ja sen puistot ovat mitä parhaimpia kesäiselle piknikille.

Matkustaminen Roskildeen

Kymmenkunta kotimaista matkatoimistoa tekee matkoja Kööpenhaminaan, mistä on lyhyt matka Roskildeen, ja listan matkanjärjestäjistä saa Lomat.info –sivuilta. Kööpenhaminaan pääsee suoraan Finnairin ja SAS:n koneilla noin puolessatoista tunnissa. Lisätietoa lennoista saa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Muuten kuin lentämällä maahan matkustaminen on aikaa vievää, mutta etenkin kesäisin on varsin mukava siirtyä ensin laivalla Tukholmaan ja sieltä omalla autolla, bussilla tai junalla Kööpenhaminaan. Edullisin kulkutapa oman auton jälkeen on Swebussin linja-auto, joka maksaa alimmillaan 30 euroa. Junalla matkustaminen on tyyrimpää, joskin erilaiset alennukset saattavat tehdä edestakaisesta matkasta melko edullisenkin.

Kööpenhaminan päärautatieasemalta (H) on helppo päästä junalla joskus montakin kertaa tunnissa Roskildeen, sillä kaikki Kööpenhaminasta muualle kuin Ruotsia ja Helsingöriä kohti menevät junat kulkevat Roskilden kautta. Varsin edullinen 20-25 minuuttia suuntaansa kestävästä edestakaisesta matkasta tulee, jos on hankkinut Kööpenhaminan 24 tunnin matkakortin. Pelkät junaliput Kööpenhaminasta Roskildeen maksavat suurinpiirtein yhtä paljon kuin noin 15 euroa maksava 24 tunnin matkakortti, jolla voi matkustaa vuorokauden kaikilla joukkoliikennevälineillä suur-Kööpenhaminan eli pohjoisen Sjællannin alueella.

Tietoa Tanskan junaliikenteestä (englanniksi)

Liikkuminen Roskildessa

Kööpenhaminan Kastrup-lentokenttä on lähellä keskustaa Amagerin kaupunginosassa, ja nopein tapa siirtyä sieltä keskustaan on juna. Liput maksavat reilut 30 kruunua, ne ostetaan automaateista, ja matka ydinkeskustaan kestää 12 minuuttia. Nopea tapa on siirtyä keskustaan on myös metro, joka maksaa saman verran kuin junakin. Junalla voi siirtyä päärautatieaseman kautta helposti Roskildeen usean kerran tunnissa 20-25 minuutissa Tanskan rautateiden junilla.

Roskilde on pieni kaupunki, jossa on mukava kävellä paikasta toiseen, mutta parin kilometrin kävelymatka rautatieasemalta ns. Roskilden vuonolle on melko pitkä etenkin lasten kanssa tai niille, jotka eivät ole tottuneita kävelemään. Välin voi kulkea myös bussilla, joka suuren osan päivästä liikkuu tunnin välein. Mikäli bussia haluaa käyttää, kannattaa tutustua jo rautatieasemalla bussien liikkeisiin. Bussiin on mahdollista nousta myös Roskilde Museum –museon liepeillä, sillä bussi kulkee Roskilde park- ja Folkeparken –puistojen välistä.

Roskilde on tanskalaisena kaupunkina tietenkin erittäin hyvä paikka liikkua pyörällä ympäriinsä, ja Jas Cykler (Gullandsstraede 3) vuokraa pyöriä alle 10 eurolla per päivä.

Roskilde

Majoitus

Mikäli Roskildessa mielii yöpyä mieluummin kuin alle puolen tunnin matkan päässä sijaitsevassa Kööpenhaminassa, on siellä erittäin tasokas mutta kohtuuhintainen Danhostel Roskilde, jossa yhteismajoitushuoneiden lisäksi on tarjolla 3-6 hengen huoneita. Teltan kanssa liikkeellä oleville Roskilde Camping –leirintäalue on tasokas ratkaisu. Niille, jotka haluavat yöpyä kunnollisessa hotellissa, kuntosalilla varustettu Scandic Roskilde on hyvällä paikalla sijaitseva hotelli, jolla on tasokas ravintola. Luksusta hakeville oikea valinta on kaupungin hienoin hotelli Hotel Prindse pääkävelykadun varrella.

Lonely Planet –oppaan hotellit varausmahdollisuudella (englanniksi)  
Booking.com – Hotellien varauspalvelu
HostelBookers.com – Hosteleita ilman varausmaksua (englanniksi)
HostelWorld.com – Edullisia vaihtoehtoja
DanHostel.dk – Virallisia, turvallisia HI-hosteleita

Ruoka ja ravintolat

RoskildeTanskalaiset ruoat ovat etenkin kesäaikaan kalavoittoisia, ja Roskilden muutamassa ravintolassa voi herkutella paitsi paikallisilla ruoilla myös Välimerellisillä herkuilla ja etenkin kebabeilla ja muilla pikaruoilla. Mitään erityisiä makukokemuksia tai vilkasta ravintolaelämää ei Roskildessa ole odotettavissa, ja mikäli mielii gourmet-elämyksiä tai unohtumattomia ruokailukokemuksia, kannattaa suunnata Kööpenhaminaan, joka on alle puolen tunnin junamatkan päässä.

Roskildessa on varsin hyvä valikoima katuruokia, joista etenkin perinteiset makkarat ja muut nakkikioskien ruoat ovat tavallisia, ja kaupungissa on myös melkoisesti kebab-paikkoja, jotka usein falafelien ja kebabien lisäksi myyvät kelvollisia, kohtuuhintaisia pizzoja. Etenkin rautatieaseman liepeillä on paljon pikaruokaravintoloita ja –kioskeja.

Varsinaisia ravintoloita on hyvä määrä pääkävelykatujen Algaden ja Skomagergaden varrella, ja yksi hyvä ruokapaikka on Jens Böfhuse (Skomagergade 38), joka tarjoaa paikallisia liharuokia. Toinen hyvä vaihtoehto on kiinalainen ravintola Shanghai (Skomagergade 4). Tanskalaisia ruokia on tarjolla kesäisin pihalle levittäytyvässä Bryggergården-ravintolassa (Algade 15), jonka historialliset sisätilat antavat hyvät puitteet aterialle huonollakin kelillä, ja läheisen Roskilden pääaukion Ce Ci (Staendertorvet 8), josta saa sellaisten pääruokien kuten pasta-aterioiden lisäksi myös voileipiä ja muita pienempiä ruokia, sopii hyviin kaikille kukkaroille. Lähellä pääaukiota sijaitsevan tuomiokirkon vieressä on tasokas ravintola Rådhuskaeldern eli Raatihuoneenkellari (Fondens Bro 1), joka tarjoaa tanskalaisia ja muita eurooppalaisia ruokia tunnelmallisissa tiloissa.

Bryggegården

Toinen hyvä alue aterialle on Roskilden vuonon tienoilla, parin kilometrin päässä pääkävelykaduilta. Matkalla kohti rantaa on hyvä kalaruokaravintola Store Börs (Havnevej 43), jossa on lounastarjouksia ja illallisia, mutta tämä paikka soveltuu parhaiten niillä, joita 20 euron lounaat ja 30 euron illalliset eivät häiritse. Viking Ship Museum –museon ja sen vieressä olevan Danhostelin naapurissa oleva Restaurant Snekken (Vinderboder 16) on tunnettu tasokkaista sillilounaistaan, ja sen illalliset ovat usein varsin erikoisia ja jakavat mielipiteitä. Vuonolla voi myös syödä MS Sagafjord –laivassa, joka on vanha ravintolalaiva, mutta ateriat eivät ole mitenkään edullisia.

Vuonolla olevan museon ja sen yhteydessä olevien työpajojen vieressä on myös kahvila, joka tarjoaa aterioita, ja vuonon tienoo on erinomainen paikka tulla piknikille kesäiseen aikaan. Myös Roskilden suuret puistot ovat hyviä piknikpaikkoja.

Visit Roskilde – Roskilden ravintolat (englanniksi)

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Roskilden tuomiokirkkoRoskilden tuomikirkko on Tanskan vanhimpia kirkkoja, ja sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1170. Kirkon sisuksissa on 20 Tanskan kuningasta ja 17 kuningatarta haudattuna, mikä kertoo Roskilden tärkeästä asemasta keskiajalla, jolloin se oli Tanskan pääkaupunki ja huomattava kaupankäynnin keskus. Kirkko on kaunis ulkoapäinkin tarkastellessa, ja sen ympäristössä on mukava viettää kauniilla ilmalla aikaa. Kirkosta syvemmin kiinnostuneet voivat osallistua reilun parin euron hintaisille opastetuille kierroksille, joita on joskus myös englannin kielellä. Kirkkoon on noin kolmen euron pääsymaksu, ja vain ne jotka menevät sisälle asti voivat tutustua sen hautoihin ja muihin varsin mielenkiintoisiin yksityiskohtiin.

Roskilden tuomikirkon naapurissa on kaksi hyvää museota, joista Museum for Samtidskunst (Staendertorvet 3D) sijaitsee Roskilden palatsin yhteydessä. Museosta löytyy erinomaista nykytaidetta sekä Tanskasta että muualta maailmasta, ja etenkin sen installaatiot ovat usein vaikutuksen tekeviä. Palatsin yhteydessä on myös toinen museo, josta löytyy varsin erikoista uutta maalaustaidetta.

Roskilden kaupunginmuseo (Sankt Olsgade 18) on hyvä vierailupaikka niille, jotka haluavat oppia lisää alueen pitkästä ja värikkäästä historiasta. Niille, jotka ovat enemmänkin kiinnostuneita alueen arkeologisista löydöistä ja muusta historiaan liittyvästä, voidaan suositella noin seitsemän kilometrin matkaa kaupungin ulkopuolelle Lejre Forsögsenter –ulkoilmamuseoon (Slangalleen 2), josta löytyy talojen kopioita mm. rauta-ajalta, kivikaudelta, viikinkiajoilta ja 1800-luvulta ja jossa on usein kesäiseen aikaan erikoistilaisuuksia. Ulkoilmamuseolle on helpoin päästä kuudessa minuutissa junalla Roskilden päärautatieasemalta.

Kenties paras nähtävyys Roskildessa on kuitenkin Roskilden vuonon ranta, jolta löytyy museo, laivoja viikinkiajoilta, työpajoja joissa valmistetaan kaikenlaista keskiaikaisin menetelmin ja ohjelmaa etenkin kesäkautena. Vuonon tienoo on erityisen suosittu perheiden keskuudessa, ja juuri perheen pienimmät nauttivat alueen ilmapiiristä ja siellä voi oppia uuttakin varsin helposti ja miellyttävästi.

Viikinkilaivamuseo (Vindeboder 12) on ehdoton vierailupaikka etenkin lapsiperheille, sillä vaikka aikuisten pääsyliput ovat kalliita pääsevät lapset ilmaiseksi sisään. Museon yhteydessä on viikinkiaikoja tutkiva keskus, viikinkilaivojen replikoita noin vuodelta 1000 ja kaikenlaista muuta. Mikäli museoon ei halua mennä sisään, löytyy ulkopuolelta myös vanhojen viikinkilaivojen kopioita, vanhanaikaisia kalaverkkoja ja muuta asiaan liittyvää rekvisiittaa. Vuononrannalla olevissa työpajoissa valmistetaan etenkin viikinkilaivojen kopioita mutta myös muitakin tuotteita, joita myydään paikan päällä, ja täällä tunnelma on tuoksuineen päivineen kuin 1000 vuotta sitten. Kesäaikaan touko-kesäkuusta syyskuun alkupuolelle vuonolla on mahdollista tehdä laivaretkiä, ja näistä unohtumattomampia ovat viikinkilaivan kopiolla tehdyt veneretket.

Roskilde

Roskilde on suuren osan vuodesta unelias, tyypillinen tanskalaiskaupunki, mutta juhannuksen jälkeisenä viikkona se herää henkiin ja kesäkuun loppupäivät ja heinäkuun ensimmäinen viikonloppu vietetään Roskilden rockfestivaaleja. Niitä yleisesti pidetään Pohjois-Euroopan parhaina festareina ja niillä on tunnetusti rento ja ystävällinen meininki. Suuria nimiä on luvassa joka vuosi, ihmisiä on paikalla vuodesta toiseen yhä enemmän. Sateiden sattuessa Roskildessa ollaan mudassa.

Juhlat pyörähtävät käyntiin hyvissä ajoin lämmittelyllä, ja monet telttailijat tulevat paikalle jo päiviä ennen festareiden alkamista, jotta voisivat yöpyä mahdollisimman lähellä keikkalavoja ja minimoida kävelemisen telttapaikoilta festarialueelle. Telttapaikkaa etsiessä kannattaa hakeutua mahdollisimman kauas poluista, aidoista ja metsiköistä. Mikäli haluaa yöpyä hotellissa, on Kööpenhamina siihen kenties parempi vaihtoehto, sillä sinne on alle puolen tunnin junamatka. Varsinaiset festivaalit alkavat torstaina ja soitto lakkaa sunnuntaina, mutta festivaali kestää periaatteessa koko viikon. Vuonna 2011 festivaalien lämmittelyosuus alkaa 26.6. ja varsinainen festivaali 30.6.

Shoppailu

RoskildeTanskalaisena kaupunkina Roskilde on kallis paikka miltei kaiken osalta, ja jos sieltä haluaa jotain ostaa niin alkoholijuomat ovat kotimaata edullisempia ja niitä on tarjolla helpommin ja monipuolisemmin valikoimin. Tanskalainen olut on tunnetusti hyvää ja sitä on saatavana melkoinen valikoima edullisin hinnoin. Viiniä saa parilla eurolla per litra ja 0.7 litran viinapullotkin lähtevät mukaan 10-12 eurolla. Hyvä paikka hankkia alkoholijuomia, makeisia ja joitain muitakin tuliaisia on Bjergdrolden (Ringstedgade 20).

Roskilden kaduilta löytyy jonkin verran putiikkeja, mutta shoppailemaan ei tänne kannata lähteä – hankintoja on parempi tehdä parinkymmenen minuutin matkan päässä Kööpenhaminassa.

Roskildessa kuten muuallakin Tanskassa kannattaa aina huomioida varsin rajalliset aukioloajat, ja viinasten ja muiden shoppailu on parempi tehdä ajoissa, sillä usein jo iltakuuden jälkeen ovat monet kaupat kiinni.

Yöelämä

Tanskalaiseen tyyliin Roskildessa on hyvä määrä olut- ja viinitupia, joissa paikalliset istuskelevat pitkin päivää, nykyään täysin savuttomissa tiloissa. Oluen hinta on kohtuullinen ja muutenkin alkoholijuomat ovat hivenen kotimaata edullisemmissa hinnoissa pubeissa, mutta mikään railakas illanviettopaikka ei Roskilde ole. Mikäli siellä on juhlatuulella muulloin kuin festivaaliviikolla, kannattaa suosiolla lähteä junalla Kööpenhaminaan, jossa viini virtaa ja laulu raikaa miltei vuoden jokaisena iltana.

Roskilde

Lue lisää:
Visit Roskilde – Roskilden viralliset matkailusivut (englanniksi)

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Kommentointi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *