Slovenia on Balkanin helmi

SloveniaPieni Slovenia on viime vuosina noussut monien uutta etsivien suosikkikohteeksi. Sen taskukokoinen pääkaupunki, karstialueen luolat, Välimeren rantalomakohteet sekä lukuisat aktiviteettimahdollisuudet niin kesällä kuin talvellakin vetävät vuosi vuodelta enemmän kävijöitä puoleensa.

Lisääntyneestä suosiosta huolimatta Sloveniassa on edelleenkin matkakohteena melko tuntematon, ja näin siellä on mahdollista viettää juuri sellaisen loman kuin haluaa. Matkakohteeksi se sopii miltei kenelle tahansa, ja erityisen hyvä kohde se on perheille ja muille ryhmille.

Matkustaminen Suomesta

Monet matkatoimistot tekevät matkoja Ljubljanaan ja Blediin. Tarkempia tietoja matkanjärjestäjistä ja –kohteista

Omatoimisesti maahan pääsee lentämällä Finnairin koneella suoraan Helsingistä Ljubljanaan noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Näitä ja muita vaihtoehtoja voi kätevästi katsella Ebookersin ja Poptravelin sivuilta suomeksi.

Liikkuminen Sloveniassa

Edullisin tapa siirtyä Ljubljanan lentokentältä 27 kilometrin pituinen matka kaupunkiin on bussi pysäkiltä numero 28 (noin 4 euroa, 50 minuuttia), joka kulkee noin kello aamukuuden ja iltakahdeksan välisenä aikana tunnin välein. Yksityinen pakettiautokuljetus vie matkustajia kaupunkiin kello 5:20 ja 22:30 välisenä aikana puolessa tunnissa ja noin 8 euron hinnalla.

Slovenian kaupungeissa joutuu aniharvoin turvautumaan julkisiin menopeleihin. Ljubljanassakaan ei siihen oikeastaan ole mitään syytä, mutta mikäli on, voi poletin ostaa kioskista alle eurolla tai kuskilta vähän kalliimmalla. Välimeren rannikolla busseilla tai minibusseilla voi siirtyä helposti, edullisesti ja nopeasti kaupungista toiseen.

Linja-auto on edullinen ja tiheästi kulkeva tapa liikkua Sloveniassa kaupungista toiseen. Asemilta lippu ostetaan etukäteen käteisellä, ja suurempien kaupunkien asemilla lipun voi myös hankkia automaatista pankki- tai luottokortilla. Lippujen hinnat ovat kotimaata edullisempia ja välimatkat lyhyitä. Esimerkiksi matka Ljubljanasta Blediin kestää tunnin ja vartin ja maksaa reilut kuusi euroa suuntaansa. Matka Ljubljanasta Välimeren rannikolle Piraniin kestää kaksi ja puoli tuntia ja maksaa reilut 12 euroa.

Juna on Sloveniassa bussia edullisempi liikkumismuoto, mutta ne eivät kulje kaikkialle eivätkä koskaan turhan tiheään. Kannattaa muistaa, että InterCity junien lippujen hintaan lisätään aina parin euron lisämaksu. Matka Ljubljanasta Välimeren rannikolle Koperiin maksaa 8-10 euroa ja kestää kaksi ja puoli tuntia.

Junien aikataulut

Harrastusmahdollisuudet

VeneilyäSlovenia on hyvä paikka harrastaa monenlaista, niin kesällä kuin talvellakin. Parin tunnin matkan päässä Ljubljanassa sijaitseva Bovec on kuuluisa erityisesti vesiurheilumahdollisuuksistaan, ja monet hostelit ja hotellit Ljubljanassa myyvät lippuja vähintään vuorokauden kestäville toimintalomapaketeille. Kuljetukset, ateriat ja vuode yhdessä välineiden, opastuksen ja muun kanssa maksaa sadan euron paikkeilla. Bovecissa on koskia ja muita haastavia paikkoja, ja siellä voi myös lentää liitovarjolla alas Kanin-vuorta, joka talvisin on oiva paikka laskettelulle.

Patikointi on Sloveniassa äärimmäisen suosittua, ja tietoa siitä saa englanniksi Slovenian Alppiyhdistykseltä. Erityisesti Triglavin kansallispuisto on kesäviikonloppuisin vetonaula niin maan kansalaisten kuin muidenkin keskuudessa. Sieltä löytyy noin 7000 kilometriä merkittyjä polkuja ja kesäisin 170 vuoristomajaa tarjoavat edullisen yösijan.

Talvisin hiihtäminen on suosittua. Hiihtokausi alkaa joulukuussa ja päättyy huhtikuussa. Slovenian turistitoimisto antaa tietoa englanniksi laskettelusta. Parhaita paikkoja laskettelulle ovat Kranjska Gora, Vogel, Kanin ja Ljulbjanan lähellä sijaitseva Krvavec.

Muista aktiviteeteista maastopyörällä ajelu on suosittua, ja pyöriä voi vuokrata Bovecista, Bledistä ja Bohinjista. Kalastus on myös mahdollista erityisesti Soca-joessa ja Bohinj-järven lähellä sijaitsevassa Sava Bohinjkassa huhtikuusta lokakuuhun. Yhden päivän lupa maksaa viisi euroa ja niitä saa turistitoimistoista ja hotelleista. Kylpylät ja terveyshoidot ovat nekin maassa suosittuja ja kotimaahan verrattuna edullisia. Yhtenä maan parhaista kylpyläkaupungeista pidetään lähellä Kroatian rajaa sijaitsevaa Rogaska Slatinaa.

Tietoa terveyskylpylöistä

Majoitus

Yösijojen hinnat ovat Sloveniassa hivenen laskeneet viime vuosina, sillä kasvavaa kysyntää vastaamaan on ilmestynyt runsaasti erityisesti hosteleja. Alibi-hosteleja on sekä pääkaupungissa että Välimeren rannikolla, ja näissä kuin muissakin hosteleissa on siistiä, turvallista, hyvät palvelut ja vuoteet maksavat 12-22 euroa per henki, joko useamman hengen huoneessa tai kahden tai kolmen hengen huoneissa.

Hotellit eivät maassa ole erityisen halpoja, mutta Ljubljanassakin on mahdollista löytää kahden hengen huone 40-50 eurolla. Huoneiden hinnat nousevat sesonkiaikoihin, erityisesti kesäkuusta elokuun loppuun, niin Ljubljanassa kuin muuallakin maassa.

HostelBookers – Hotelleja ja hostelleja ilman varausmaksua

Sloveniassa on paljon hyvin varusteltuja leirintäalueita, ja maan turisti-infoista saa ilmaiseksi kätevän oppaan Camping in Slovenia.

Tietoa telttailusta suomeksi ja englanniksi

Mikäli on liikkeellä suurimpien kaupunkien ulkopuolella omatoimisesti, kannattaa pitää mielessä, että Sloveniassa on erityisesti kesäiseen aikaan mahdollista yöpyä edullisesti myös yksityiskodeissa, jotka ilmoittavat vapaista pedeistä Sobe-kylteillä. Myös vierasmajat ovat maaseudulla käteviä, ja nämä tunnetaan Sloveniassa nimillä penzion, gostisce tai prenocisca. Nämä ovat varsin viehättäviä majoituspaikkoja, jotka yleensä ovat edullisempia ja kodikkaampia kuin hotellit.

Ruoka ja ravintolat

Slovenian keittiö on saanut vaikutteita italialaisista, unkarilaisista ja muiden Balkanin maiden ruoista, ja se on tunnetusti lihavoittoista ja raskaanlaista. Poikkeuksen sääntöön tekevät hyvät ja edulliset kalaruoat, joita on mahdollista saada päivittäin tuoreina paitsi Välimeren rannikolla myös pääkaupungissa. Ravintoloissa ateriat maksavat hivenen Suomea vähemmän, 5-8 euroa lounaalta, 8-15 euroa päivälliseltä.

Tyypillinen slovenialainen ateria sisältää kolme lajia: keitto (juha), perunoiden kanssa tarjottava liha-ateria ja viinietikalla maustettu tuore salaatti (solata). Leipää (kruh) tulee yleensä aina mukana, ja Sloveniassa se on melko hyvää.

KalaaTyypillisiä liharuokia ovat kotletit (zrezer), makkarat (klobosa) ja gulassi (golaz). Yleensä liharuoat on valmistettu siasta, mutta myös siipikarjaa tapaa tämän tästä. Tavallisimpia kalaruokia ovat kalmari niin paistetuttuna kuin grillattunakin, ja hyviä ovat myös Välimerestä pyydetyt, grillatut makrillit.

Italialaiset ruoat ovat Sloveniassa yleensä tasokkaita ja niin pasta-ateriat (testenine), pizza (pica) kuin risottokin (rizota) ovat maukkaita ja edullisia vaihtoehtoja. Perinteisiä slovenialaisia ruokia ovat kraski prsut eli ilmakuivattu kinkku ja struklji, jotka ovat lihalla, kasviksilla tai makeilla aineksilla täytettyjä nyyttejä. Pikaruokia kannattaa yleensä vältellä, mutta muualtakin entisestä Jugoslaviasta tuttu burek on hyvä korvike aamiaiselle, ja niitä saa joka paikasta ja erityisesti toreilta parilla eurolla. Ne sopivat myös kasvissyöjille, sillä lihan (mesni) lisäksi niiden sisällä voi olla juustoa (sirni) tai omenaa (jabolcni). Kasvissyöjille on ravintoloissa yleensä melko vähän syötävää, mutta nykyään erityisesti Ljubljanassa monet lounastarjoukset sisältävät ainakin yhden kasvisvaihtoehdon.

Lisää tietoa Slovenian tarjonnasta kasvissyöjille

Sloveniassa hienoimmat ravintolat kulkevat restauracija-nimellä, kun taas gostilna tai gostisce on paikallisia herkkuja tarjoava ravintola, joka on edullisempi ja joita löytyy erityisesti kaupunkien ulkopuolelta.

Nähtävyydet

Ljubljana

Slovenian pääkaupungin paras yksittäinen nähtävyys on kaikkialle kaupunkiin näkyvä linna, jonne nykyään pääsee köysiradalta kaupungin päämarkkinapaikan vierestä, Vodnikov trg –aukiolta. Linnaan ei ole pääsymaksua, mutta jotkut galleriat ja sen museo velottavat muutaman euron sisäänpääsymaksun, samoin kuin kaupungin parhaat näkymät tarjova Belvedere-torni. Linnan alueelta löytyy myös kappeli vuodelta 1489 ja 1970-luvun sosialistista tyyliä muistuttava kahvila. Muualla kaupungissa vanhankaupungin kirkot ja galleriat tekevät kävelyretkistä mielenkiintoisia, ja kaupungin museot ovat nekin melko kiinnostavia.

TromostovjeKansallisgalleria esittelee maan omaa taidetta, Nykytaiteen museo on varsin inspiroiva ja Park Tivoli –puistossa sijaitseva ”nykyhistorian” museo esittelee viime aikaisia tapahtumia ja tämän erikoisen rakennuksen sisältä löytyy esimerkiksi toisen maailmansodan aikainen, autenttinen juoksuhauta. Kaupungissa vieraillessa kannattaa myös tutustua kaupungin suuren arkkitehdin Joze Plecnikin parhaisiin saavutuksiin, kuten Ljubljanica-joen ylittävään kolmisiltaan (Tromostovje) ja markkinapaikan vieressä olevaan pitkään pylväikköön, jonka suojissa on kahviloita, ravintoloita ja matkamuistoja myyviä kojuja.

Ljubljanan matkailusivut

Bled

Slovenian Alpeilla sijaitseva Bled tarjoaa upeita maisemia ja muutaman hyvän nähtävyyden. Kaupungin kuuluisin nähtävyys on keskellä Bled-järveä sijaitseva kirkko, jonne pääsee gondoli-kyydillä (10 euroa, edestakainen matka kestää noin 90 minuuttia) tai vuokraamalla kolme tai neljä henkeä vetävän soutuveneen suurinpiirtein samalla hinnalla per tunti.

100-metrin korkeudessa sijaitseva linna on kannattaa käydä katsastamassa, sillä maisemien lisäksi sen sisällä voi viiden euron pääsymaksua vastaan tutustua myös erilaisiin kokoelmiin ja myös kirjapainosaliin. Pääsymaksulta välttyy, jos menee linnan terassille oluelle tai aterialle, mikä on erityisen suositeltavaa auringonlaskun aikaan. Bledin lähellä sijaitseva Radovljican kylä on sekin hyvä vierailupaikka, ja sen viehättävästä vanhastakaupungista löytyy kartano, galleria ja mehiläishoitoon keskittynyt museo.

Bledin verkkosivut

Piran

PiranSlovenian Välimeren rannikon paras kaupunki on hyvä paikka paitsi rantaelämälle ja vesiurheilulle myös nähtävyyksille. Vanhankaupungin sokkeloisilla kujilla kävely on miellyttävää, ja myös Tartinijev-aukion laidalla on kahviloiden lisäksi museoita ja merkittäviä rakennuksia.

Venetsialainen talo 1400-luvulta, säveltäjä ja viulisti Giuseppe Tartinin patsas ja turisti-infon sisältävä kaupungintalo sekä sen takana sijaitsevat keskiaikaiset talot ovat kaikki olennaisia nähtävyyksiä. Vanhan alueen uumenista löytyvä Maja trg -aukio on kaupungin merkittävin ja siltä löytyy 1800-luvun vesisammio, johon sadevesi valuu patsaiden läpi kulkevia putkia pitkin.

Koper

Piranin lähellä sijaitseva Koper on Slovenian Välimerenrannikon suurin kaupunki, jonka ydinkeskustasta löytyy hyvä valikoima nähtävyyksiä. Vuodelta 1516 peräisin oleva Muda-portti, Da Ponte -suihkulähde ja Titov trg -aukion laidalla sijaitseva palatsi ovat päänähtävyyksiä. Myös Koperista löytyy keskiaikaisia asuintaloja, kuten myös alueen historiaa valottava museo.

Postojna

Piranin satamaPostojna on tullut kuuluisaksi karstimaastostaan ja luolistaan, jotka sijaitsevat parin kilometrin päässä kaupungista. Miltei kuusi kilometriä pitkään luolaan tehdään puolitoista tuntia kestäviä kierroksia, ja neljä kilometriä luolasta on mahdollista kulkea junalla. Luolaan mennessä on hyvä muistaa, että jopa kesäaikaan lämpötila pysyttelee 10 asteen alapuolella. Luolassa käydessä kannattaa myös tutustua Proteus-vivaarioon, sillä tämän tutkimusinstituutin tiloihin tehdään kolme varttia kestäviä kierroksia, joiden aikana voi tutustua maan alla eläviin, arkoihin eläimiin.

Postojnassa käydessä kannattaa myös tututua Predjaman kylään, jonka ikään kuin luolasta uloskasvava linnake on hyvä vierailukohde. Predjaman luolat ovat nekin tutustumisen arvoisia, sillä ne ovat miltei yhtä hyviä kuin Postojnan, mutta niillä on huomattavasti vähemmän tungosta.

Shoppailu

Sloveniassa hinnat ovat kauttaaltaan Itä-Euroopan korkeimpia, eikä maahan yleensä tulla shoppailemaan. Ljubljanan kävelykadut ja ostoskeskukset ovat hyviä tarvehankinnoille ja jotkut saattavat innostua ostelemaan keräilyesineitä tai muotia vanhankaupungin viehättävistä putiikeista.

Ljubljanassa päämarkkinoilta löytyy paljon erilaisia matkamuistoja, kuten perinnenukkeja, mutta ne ovat yleensä melko hintavia. Liikkeiden aukioloajat ovat samanlaisia kuin monessa muussakin Euroopan kolkassa: arkisin 10-18, lauantaisin suljetaan iltapäivällä ja sunnuntaina ollaan kiinni.

Yöelämä

TerassillaOpiskelijakaupunkina Ljubljanasta ei puutu menopaikkoja, mutta pääkaupunki saati muu maa ei ole mikään bilettäjän paratiisi. Oluen hinta on kalleimmillaan Ljubljanan vanhankaupungin trendipaikoissa, jossa Lasko- tai Union-olut maksaa noin kolme euroa puolelta litralta. Ljuljanica-joen varrella olevilla terasseilla hinnat ovat reilut pari euroa, ja Ljubljanan ulkopuolella olutta voi nauttia alle kahdella eurolla tuoppi. Viinit ovat maassa hyviä ja niitä kannattaa maistaa, ja varsin monet baarit Ljubljanassa ovat mieltyneet koktaileihin.

Joenrannan lisäksi Trubarjeva-kävelykatu, joka lähtee Joze Plecnikin kolmisillan vierestä, on hyvä paikka löytää mieleisensä paikka. Baarit sulkevat ovensa melko aikaisin, yleensä klo 24, mutta sen jälkeenkin löytyy irkkupubeja ja yökerhoja, joissa juhlia voi jatkaa pidempään.

Lue lisää:
Slovenian matkailusivut

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Slovenia
Pinta-ala 20 273 km²
Maantiede Slovenia on suurelta osin kukkulaista ja vuoristoista maastoa. Maan pohjoisosissa sijaitsee osa Alpeista, ja siellä on myös maan korkein kohta Triglav (2864 metriä). Yli puolet maan pinta-alasta on metsien peittämää, ja maan länsirannikko on Välimeren alueelle tyypillistä maastoa. Pääkaupungin ja Italian välisellä alueella on ns. karstivuoristoa, jonka kalkkikiveen vesi on kaivertanut maanalaisia luolia ja tunneleita.
Ilmasto Sisämaassa kesät ovat lämpimiä ja talvet kylmiä, ja niin Ljubljana kuin Bledkin ovat lumessa ja jäässä tammikuusta maaliskuuhun. Länsirannikolla on välimerellinen ilmasto.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Ljubljana (300 000 asukasta)
Väestö 2,1 miljoonaa asukasta
Kieli Slovenia
Aikaero Suomeen – 1 h
Raha Euro (EUR)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset eivät tarvitse lupia oleskeluun tai työntekoon Sloveniassa. Maa on osa Schengen-aluetta.
Rokotukset Suomessa tarvittavat rokotukset riittävät myös Sloveniassa.
Slovenian lippu Slovenian kartta: Google Maps
Slovenia-kuvia: Flickr
Slovenia Wikitravelissa

 

Kommentointi

UPEA JA LAAJA KUVAUS SLOVENIASTA. OLEMME JO ODOTTANEETKIN, KOSKA MATKAMME SUUNTAUTUU JUURI TÄNNE JA KIRJOITUS ON LAAJAKUVAUS. KIITOS!!!!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *