Suuri Bryssel, pieni Eurooppa

Päätimme suunnistaa Belgiaan, Brysseliin kesälomamatkalle elokuussa 2006. Internetin kautta varasimme lennot, SN Brussels Airlinesille sekä hotellihuoneen kolmeksi yöksi Comfort Art Hotel Sirusta. Matkalle tuli kokonaisuudessaan hintaa n. 520 euroa kahdelta hengeltä.

Torstaina iltapäivästä sitten saavuimme Brysseliin. Lentokentältä menimme juna-asemalle, joka sijaitsee lentokentällä, ja sieltä n. 20 minuutin matka junalla Nord Stationille. Viiden minuutin kävelymatka hotellille, tavarat huoneeseen ja kaupungille. Huh, kylläpäs siellä olikin porukkaa liikkeellä. Torstaipäivä menikin ihan kaupunkia kierrellessä ja muutamat maukkaat belgialaiset oluet maistellen.

Perjantaina, hyvin nukutun yön jälkeen suuntasimme Cantillonin olut panimoon/museoon. Vajaa tunti siinä meni kävellessä ja hiukan taisimme harhaillakin. Cantillon on yli 100 vuotta vanha panimo joka on vielä toiminnassa. Teimme siellä erittäin mielenkiintoisen kierroksen jonka jälkeen saimme maistaa panimon omia tuotteita. Nam! Suussa hyvä oluen maku päätimme lähteä etsimään taloja joiden seiniin on maalattu isoja kuvia tunnetuista sarjakuvista. Löysimmekin niistä monta, mutta ehkä mieleenpainuvin oli Lucky Luken kuva seinällä. Teoksella on kokoa 170 m2:n verran!

Zinnekken Piss (pissaava sekarotuinen koira) etsittiin myös ja sen jälkeen olikin vuorossa kuuluisa poika, joka pissaa. Siis suunnaksi Mannekken Piss. Toki tiesin että patsas on pieni, mutta siliikin se hämmästytti että se on vain 50 cm korkea. Hirvittävän paljon oli turisteja sitä kuvaamassa. Loppupäivän vietimme keskustaa kierrellen ja muutamat maukkaat oluet maistellen.

Lauantaina päätimme lähteä katsomaan MiniEuroopan sekä Atomiumin. Ja kylläpä MiniEurooppa teki vaikutuksen. Toistaan upeampia pienoismalleja (n.350) euroopan kaupungeista/kohteista. Pisan kalteva torni, Eiffelin torni (12,85 m korkea), Rotterdamin satama, Venetsia, Olavinlinna. Tuossa vain jotain mainitakseni. Lentokentällä lentokoneet liikkuivat, kaupungeissa autot, junat ja laivat myös. Pelkästään Brysselin Grand Placen pienoismallin rakennus oli maksanut 370 000 euroa! Tuolla vierähtikin useampi tunti pienoismalleja katsellen ja eri maiden kansallislauluja kuunnellen. Suosittelen lämpimästi kohdetta. Alueelta löytyy myös n.20 erilaista ravintolaa/kahvilaa. MiniEurope sijaitsee useamman kilometrin päästä Brysselin keskustasta, joten kannattaa käyttää metroa. Viikonloppuisin on metroihin ja raitiovaunuihin myynnissä lippua jolla kaksi yhdessä matkustavaa ihmistä matkustaa koko päivän 4,5 euron hintaan. Atomiumiin ei juuri silloin päässyt jostain syystä sisään mutta kyllä se teki vaikutuksen ulkoapäinkin. Atomiumin jälkeen hyppäsimme metroon ja suuntasimme ihan toiselle laitaa kaupunkia katsomaan EU:n talot. Parlamentti yms. löytivätkin helposti. No, niistä voidaan olla montaa mieltä ovatko kauniita vai ei. Lasia oli käytetty valtavat määrät.

Ja arvaahan sen, oluen janohan se siinä vaiheessa iski. Kartta käteen ja suunnaksi BeerMania. Paikassa on mynnissä yli 400 erilaista Belgialaista olutta ja yli 100 erilaista olutlasia. Aaah. Kylläpä oli silmiä hivelevä näky. Paria erilaista olutta siinä maistelimme. Vahvaa luostariolutta sekä Lambic olutta joka oli maustettu kirsikalla(Kriek). Tuolta BeerManista pystyy tilaamaan internetin välityksellä suomeenkin. Kävin sivuilla tutustumassa ja siellä näkyi olevan toimituskulut suomeen 80 euroa, jätin siis tilaamatta. Iltapäivällä kävimme Brysselin kasinossa hiukan kartuttamassa matkakassaa lisää sekä taasen muutamat oluet maistellen 100 vuotta vanhassa oluttuvassa. Paikassa myytin mm. erittäin hyvää Mortis olutta. Olueiden hinnat olivat n.3,5 euron luokkaa. Siis maukkaat luostari ja Lambic oluet.

Hiukan ruokailusta. Me kävimme parina päivänä syömässä kadulla joka on täynnä Kreikkalaisia, turkkilaisia, egyptiläisiä ym. ruokapaikkoja.. Toisin sanoen maukkaita kebab annoksia 9 eurolla sai kebab annoksen ison oluen kera. Ruokapaikan löytäminen ei ole vaikeaa. Ravintolaita on keskustassa todella paljon. Ja useimmissa niissä on ”dagen menu” johon kuuluu alkukeitto, pääruoka ja kahvi. Hinnat vaihtelivat 12-18 euron välillä noissa lounaissa.

Sunnuntaina koittikin sitten kotiin lähtö. Aamulla kävimme vielä ostamassa hiukan Belgialaisia suklaita ja niitä suklaakauppoja Brysselissä riittääkin. Toistaan herkullisemman näköisiä suklaita ikkunat täynnä. Ja useimmat niistä on tehty käsityönä eikä niissä ole käytetty usein minkäänlaisia säilöntäaineita.

Takaisin hotellille hakemaan laukku ja kohti Nord Stationia. Sieltä liput lentokentälle(5,6 euroa/hlö) ja odottelemaan junaa. Lentokentällä oikean tiskin etsiminen ja sitten vaan odottelemaan koneeseen pääsyä.

Bryssel yllätti ainakin meidät positiivisesti. Ihmiset olivat erittäin ystävällisiä eikä kaupunkikaan ollut niin likainen ja sotkuinen, mitä on monesti Brysselin kohdalla mainittu. Suosittelen kohdetta lämpimästi kaikille kaupunkilomaa suunniteleville.

Teksti ja kuvat: JS

Kommentointi

Bryssel on monipuolinen ja mielenkiintoinen kaupunki. Tämä juttu piti vain jättää lukematta karsean kielen vuoksi.

Brysselin keskustasta löytyy myös baari Delirium Tremens, jossa sanotaan olevan myynnissä yli 2000 olutmerkkiä. Deliriumin pihalla on pissaavaa tyttöä esittävä Janneken pis ja se on ymmärtääkseni samassa korttelissa, mutta toisella puolella kuin Manneken pis. En tosin pystynyt sitä täysin hahmottamaan. Pissaaminen ja pikkulapset – mistä se sitten kertoneekin?

Brysselin keskustan ravintolakadulla tosiaan mainostettiin näitä 12 euron lounaita, mutta, jos tilasi sellaisen, muuttui palvelu perusbelgialaisen töykeähköksi. Simpukoita kannattaa kokeilla. Ne tarjotaan ranskalaisten perunoiden kanssa, kuten moni muukin ruoka Belgiassa. Tuoksu tuo mieleen kotoiset muikkupotut.

Eikä ollut,ja siellä on olutta ei kaljaa !!

Hirvittävää kaljan läträystä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *