Yhdistynyt kuningaskunta – Nähtävyyksiä ja pubikulttuuria

MillenniumYhdistynyt kuningaskunta (United Kingdom) tunnetaan Suomessa paremmin Britanniana – tai usein vain Englantina. Englanti on kuitenkin vain yksi osa valtakuntaa, ja Pohjois-Irlanti, Skotlanti ja Wales ovat ylpeitä omasta kulttuuristaan ja perinteistään. Britannia onkin monipuolinen sekoitus uutta ja vanhaa, perinteistä ja upouutta. Pubiaterioista rantalomiin, shoppailuun, maailman parhaisiin museoihin ja patikointiin se tarjoaa kenelle tahansa täydelliset puitteet ainutlaatuiselle lomalle.

Britannia on koko vuoden matkailukohde. Lontoossa sää saattaa olla yhtä hyvä niin joulukuussa kuin toukokuussakin, joskin heinä-elokuuta kaupunkiin matkustaessa kannattaa vältellä kuumuuden ja turistivirtojen takia. Skotlanti on parhaimmillaan kesällä, samoin kuin Pohjois-Irlanti, ja vaikka muu Eurooppa läkähtyisi kuumuuteen, ei näillä seuduin lämpötila juuri ikinä kohoa hellelukemiin.

Kulkuyhteydet Suomesta

BrightonPakettimatkoja Lontooseen tekee muutama matkatoimisto, ja viikon loma maksaa 300-400 euroa. Lentoyhtiöistä Finnair, British Airways ja SAS lentävät Helsingistä Lontooseen, yleensä Heathrow’n kentälle. Kentältä on vartin mittainen nopea junayhteys Paddingtonin asemalle, ja metrolla matkaa läntiseen Lontooseen alle tunnissa. Lentoja voi omatoimimatkalle kätevästi katsella vaikkapa Ebookersin tai Seat24:n sivuilta.

Ryanair lentää Tampereelta Lontoon Standsteadin kentälle, mistä on kallis ja hidas ”Standstead Express” –junayhteys Liverpool Streetin asemalle. Taloudellisesti kannattavampaa on vartin verran hitaampi ja puolet maksava bussi, jolla on mahdollisuus mennä eri puolille Lontoota. Ryanair lentää myös Liverpooliin, joka sijaitsee Pohjois-Englannissa, ja josta on lyhyehkö matka Skotlantiin, Walesiin sekä moniin Englannin parhaisiin vierailupaikkoihin kuten York, Newcastle ja Manchester. Ryanair lentää Tampereelta myös Dubliniin, mistä on helpompi kulkea Pohjois-Irlantiin kuin Englannista.

Muilla keinoin matkustaminen saarivaltakuntaan on hankalampaa, mutta ei mahdotonta. Interreilaajien iloksi junamatka Pariisista Eurostarilla on elämys sinänsä, ja junat tulevat nykyään nopeasti myös Brysselistä ja Strasbourgista. Automatkailijat voivat kulkea junalla Eurotunnelia pitkin Ranskan Calais’hin ja Folkenstonen välin parissakymmenessä minuutissa. Lukuisat lautat liikennöivät edelleen Englannin Kanaalin yli, ja Dublinista on lauttayhteys Walesiin.

Liikkuminen

GlasgowBritannian kaupungeissa paikasta toiseen kuljetaan yleensä linja-autolla. Lippujen hinnat vaihtelevat kaupunkien ja vyöhykkeiden mukaan, mutta yleisesti ottaen pohjoiseen päin mennessä lippujen – ja kaiken muun – hinnat laskevat. Monet Britannian kaupungit ovat kuitenkin sen verran kompakteja, ettei julkisten käyttäminen keskustan alueella ole välttämätöntä. Ainoan poikkeuksen muodostaa Lontoo, jossa metron tai bussin käyttämistä on mahdoton vältellä. Liikkuminen maan pääkaupungissa on kalliimpaa kuin missään muussa maailman kaupungissa, ja kaikkein kannattavin sijoitus on noin viisi puntaa (7,5 euroa) maksava päivälippu, jolla voi neljän vyöhykkeen alueella matkustaa rajattomasti kaikilla julkisilla kulkuneuvoilla. Yli neljän päivän matkalla olevien kannattaa hankkia reilut 20 puntaa maksava viikkokortti. Pelkästään busseihin käyvät viikko- ja päiväkortit ovat edullisempia, mutta saattavat olla lomamatkalaiselle rajoite. Yksittäisiä matkalippuja ei juuri kannata ostaa, sillä alimmillaankin ne ovat keskustan alueella yli 2 euroa suuntaansa, ja liput ovat voimassa vain yhden matkan ajan.

Taksilla liikkuminen on Britanniassa edullisempaa kuin Suomessa. Perinteisiä mustia takseja löytyy maan joka kolkasta, ja lähtömaksu on kolmen euron tietämissä,  ja 15 eurolla kulkee yli vartin mittaisen matkan. Lontoon suuruus tekee lyhyenkin tuntuisista matkoista usein kalliita, mutta muualla Britanniassa erityisesti matkalaukkujen kanssa taksi on vaivaton tapa liikkua.

Westminster AbbeyLiikkuminen kaupungista toiseen on maan tiheän asutuksen ja suuren väestön takia yllättävän edullista ja vaivatonta. Ainoa ongelmapaikka on Lontoo, josta poistuminen bussilla kestää yli tunnin. Junalla matkustaa Lontoosta pois kätevämmin ja matkat ovat aina nopeampia – joskin myös kalliimpia. Juna Lontoosta Brightoniin kestää 50 minuuttia ja bussimatka kaksi tuntia, mutta bussi maksaa noin puolet hinnasta, joskus jopa vähemmän. Junat ovat käteviä pitkillä, yli yön matkoilla, esimerkiksi Lontoosta Skotlantiin tai Pohjois-Irlantiin.

Paikallinen Matkahuolto on National Express, jonka lippuja voi kätevästi katsella ja varata internetistä. Matkojen hinnat saattavat vaihdella rajusti eri alennusten vaikutuksesta, mutta myös normaalihinnat ovat siedettäviä. Kahden tunnin matka Lontoosta Cambridgeen maksaa noin 25 euroa edestakaisin, ja 8-12 tunnin matka Lontoosta Glasgow’hun maksaa sekin edestakaisin vain 60 euroa. Tätäkin edullisempaa on käyttää Megabus-yhtiötä, joka toimii samoin periaattein kuin halpalentoyhtiötkin, ja jonka matkat voivat etukäteen varattuna maksaa vain pari puntaa.

Pyöräilykulttuuri on Britanniassa vielä lapsenkengissä, mutta Lontoossa näkee yllättävän monia työmatkalaisia pyörien selässä. Yhä tiheämpi verkosto pyöräteitä ja erikseen merkittyjä kaistoja tekee pyöräilystä oivan tavan liikkua niille, jotka haluavat tutustua tähän tukkoiseen miljoonakaupunkiin vaihtoehtoisella tavalla. Cyclists’ Touring Club –yhdistys antaa internetsivuillaan tietoa pyöräilystä muuallakin saarivaltakunnassa.

Britannian monet seudut ovat patikoijan paratiisi. Erilaiset polut kulkevat ristiin rastiin kaupunkien ulkopuolella, ja matkojen suunnittelu vaikkapa kylästä toiseen on helppoa. Perinteisesti Walesin ja Englannn raja, Skotlannin sisämaa ja Exmoorin kansallispuisto ovat paikkoja, jonne himokävelijät suuntaavat. Ramblers’ Association –yhdistys tarjoaa internetsivuillaan tietoa patikointimahdollisuuksista.

Majoitus

Big BenYöpyminen on omatoimimatkailijalle suurin yksittäinen kulu Britanniassa. Erityisesti Lontoo saattaa olla painajainen niin hintojensa kuin asumistasonsa osalta. Hotellien löytäminen ei ole vaikeaa, sillä Lontoossa on enemmän hotellihuoneita kuin missään muualla, mutta hyvän ja edullisen löytäminen on hankala tehtävä. Kaikkein suositeltavinta on tehdä Lontooseen pakettimatka, johon kuuluu hotellihuone; sellainen tulee usein omatoimimatkaa edullisemmaksi. Toinen vaihtoehto ovat hostelit ja uudet halvat hotellit kuten EasyHotel läntisessä Lontoossa. The Generator Lontoon Kings Crossin aseman lähellä on oiva yöpymispaikka, ja siellä peti maksaa alimmillaan 10 puntaa, yksityinen huone 30-35 puntaa. EasyHotelilla on noin 20 puntaa maksavia huoneita paitsi Lontoossa myös muualla saarivaltakunnassa aina Skotlannin Aberdeenia ja Belfastia myöten. Vanha luotettava Hostelworld pystyy tarjoamaan vuoteen tai huoneen miltei mistä tahansa Britanniasta, ja hinnat alkavat 10 punnasta.

Lontoossa tietoa niin yömajoista, halvoista hotelleista kuin pitkäaikaisemmistakin asunnoista –usein myös pääkaupungin ulkopuolella – saa helposti internetistä. TNT-lehti, jota jaetaan ilmaiseksi maanantaisin, tarjoaa tietoa netissä, kuten myös Gumtree-sivusto. Paikan päällä ilmaislehtiä saa kätevästi vaikkapa Charing Cross –aseman edestä, ja Lontoon Keltainen Pörssi on Loot-lehti, jossa on tietoa asunnoista, hosteleista ja työpaikoista.

Ruoka ja ravintolat

Britannialainen ruoka on mainettaan parempaa, ja eri seutujen erikoisuudet ovat aina maistamisen arvoisia. Legendaarinen Fish&Chips–ateria kiinnostaa yleensä vierailijoita eniten, ja näitä on helppo maistella missä tahansa. Harry Ramsden’s on hyvä ketju, joka kotikaupungistaan Yorkista on levinnyt maan joka kolkkaan, ja fish&chips on parempaa (ja kalliimpaa) ravintoloissa kuin pikaruokapaikoissa. Ateriaan kuuluu paneroitu ja paistettu kala (turska, kolja tai punakampela), rasvassa keitetyt perunat, jotka ovat paksuja suikaleita oikeaa perunaa, sekä ”mushy peas” eli papumuhennos. Näitä annoksia saa sekä pubeista että muista ravintoloista, ja annoksen hinta liikkuu 10 euron kieppeillä.

ChinatownMuita maistamisen arvoisia ruokia ovat terveellinen, täyttävä ja edullinen piirasannos, johon kuuluu piiraan tai kahden lisäksi perunamuusia, papumuhennosta ja kastiketta. Piiraita on kymmeniä mutta Shepherd’s Pie, Steak and Kidney Pie ja soijasta valmistettu Bank’s Pie ovat melko yleisiä ja maukkaita. Jälkiruoaksi otetaan omenapiirakkaa, jonka päälle laitetaan joko keltaista vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta. Piirasaterioihin on Lontoossa erikoistunut mainio Cockney’s, joka sijaitsee Portobello Roadin ja Golborne Roadin kulmassa Lontoon Notting Hillissä. Muutoin pubit ja jotkut ravintolat tarjoavat myös hivenen kalliimpia piirasannoksia.

Eri seutujen herkkuja saa usein suuremmista kaupungeista ja etenkin Lontoosta. Cornish Pasty on Cornwallin seudulta tulevaa pasteijaa, joka sisältää naudanlihaa ja vihanneksia. Haggis puolestaan on Skotlannin kansallisruokaa, jota valmistetaan lampaan sisäelimistä ja kauraryyneistä, eikä suinkaan ole kaikkien mieleen. Irish Stew (peruna-, liha- ja vihannesmuhennos) on miltei kaikkien mieleen, ja sitä saa helposti ja edullisesti erityisesti Pohjois-Irlannista ja Skotlannista, ja palanpainikkeeksi sopii hyvin Guinness.

Camden LockBritannian ravintolakulttuuri on viime vuosina kansainvälistynyt niin, että maasta löytyy enemmän eri maiden keittiöitä edustavia ravintoloita kuin mistään muualta maailmasta. Lontoossa on mahdollisuus maistella yli 80 maan ruokia, ja miltei poikkeuksetta ravintolanpitäjät ovat oman alansa huippuja, jotka kotiseuduiltaan ovat siirtyneet saarivaltakuntaan. Intialainen ruoka on pitkään ollut suosittua, ja edelleenkin sitä ja muita aasialaisia ruokia voi maistella parhaiten Itä-Lontoon Brick Lanen varrella. Aasialainen ruoka – erityisesti thaimaalainen, japanilainen, korealainen ja vietnamilainen – on Lontoossa parhaimmillaan, ja annokset ovat yleensä kohtuuhintaisia. Hyviä seutuja Lontoossa tällaisille aterioille ovat Soho ja Chinatown kaupungin ytimessä. Myös Spitalfieldsin markkinat Itä-Lontoossa ja Camden Townin Camden Lock –markkinat tarjoavat itämaisia pikaruokia, edullisimmillaan punnalla juuri ennen sulkemisaikaa Camden Townissa. Vietnamilaisten ravintoloiden uusi keskus on Shoreditch High Street, joka alkaa Spitalfieldsin markkinoiden tienoilta Itä-Lontoossa. Uusimpia aluevaltauksia Lontoossa ovat puolalaiset ravintolat, joita löytyy erityisesti Hammersmithin ja Shepherd’s Bushin kaupunginosista läntisestä Lontoosta. Ja kaikkein uusin trendi ovat japanilaiset ja kiinalaiset jälkiruoka- ja pikaruokapaikat, joita on ilmaantunut kuin sieniä sateella erityisesti Sohoon, Lontoon huvittelukeskukseen.

Samuel Smith PubEnglantilaisesta oluesta ollaan montaa mieltä, mutta totuus on että parhaimmillaan sitä parempaa olutta ei olekaan. Ikävä kyllä ketjuuntuneet pubit tarjoavat yhä harvemmin perinteisiä bitter- ja ale-oluita hanasta, mutta miltei kaikkialta saa pullosta Newcastle Brown Alea. Hanassa on nykyään usein Britannian suosituinta olutta Carlingia, ja joskus sellaisia perinteisiä oluita kuin IPA (Indian Pale Ale) ja Young’s. Oluenystävän kannattaa kuitenkin suunnata edullisiin ja perinteikkäisiin Samual Smith –ketjun pubeihin, joista saa tietoa internetistä. Kaikki oluet on luonnonmukaisesti valmistettuja puhtaimmista aineksista, ja tuoppien hinnat alkavat kahdesta ja puolesta eurosta. Lontoossa Earl of Lonsdale Portobello Roadin ja Westbourne Groven kulmassa on suositeltava vierailukohde, sillä sen suuri sali on takkoineen ja mukavine laiskanlinnoineen ylittämätön paikka levähdyttää jalkoja. Myös sen ruokalista on erinomainen, ja niin perinteiset pubiruoat kuin lohi-uusiperuna –annoskin ovat yllättävän edullisia.

Vaikka pubien aukioloaikoja pidennettiin loppuvuodesta 2005 suuren kohun saattelemana, harvat perinteiset pubit ovat auki pidempään kuin puoleenyöhön. Kaupunkien keskukset kuten Lontoon Soho ovat varmoja paikkoja läpi yönkin jatkuvalle juhlinnalle, ja niin Newcastlen, Liverpoolin ja Manchesterin keskustatkin ovat miltei aina juhlatuulella. Myös sellaiset rantakaupungit kuin Brighton ja Blackpool ovat tunnettuja myöhään auki olevista baareistaan. Ruokia perinteisistä englantilaisista pubeista saa yleensä yhdeksään, ja monet etniset ravintolat ovat auki myöhään, usein puoleenyöhön.

Nähtävyydet

CambridgeLontoo on täynnä nähtävyyksiä, ja niistä parhaimpia ovat Victoria&Albert –museo, London Eye –maailmanpyörä, Greenwichin kaupunginosa ja Hyde Park kesäisine konsertteineen. Pääkaupungin ulkopuolella opiskelija- ja lomakaupunki Brighton on vierailunarvoinen paikka, samoin kuin yliopistokaupunki Cambridge, jonka kävelykatujen varrella voi nauttia vanhan ajan tyylistä. Muualla Englannissa muinainen Yorkin kaupunki on edelleen kaupungin kiertävine muureineen ainutlaatuinen nähtävyys. Länsirannikon Cornwall on oma maailmansa, ja siellä puhutaan vieläkin omaa paikallista kieltä ja pitkiä perinteitä on paljon. St. Ives on  taiteilijoiden suosiossa ollut kaupunki, ja siellä onkin yksi maan parhaista taidemuseoista, Exmoorin luonnonpuisto on patikoitsijoiden suosikki.

Skotlannissa on paljon nähtävää, mutta sen kohokohta on pääkaupunki Edinburgh. Kaupunki on tuottanut maailmalle suuria kirjailijoita kuten Arthur Conan Doyle ja Sir Walter Scott, ja sen 1500-luvulta nykypäivään ulottuva arkkitehtuuri on silmiä hivelevää. Erityisesti uusi parlamenttitalo on ainutlaatuinen nähtävyys, ja kaupungin rajojen sisältä löytyy yli 16 000 suojeltua rakennusta. Myös Skotlannin toiseksi suurin kaupunki Glasgow on vierailunarvoinen, sillä sen kulttuurielämä on vireää, lisäksi sen lähettyviltä löytyy kymmeniä maailman parhaista golfkentistä. Skotlanti on varakkaampien golfaajien paratiisi, jossa vain sateet keskeyttävät ympärivuotisen pelaamisen. Hyvä paikka golfaamiselle on Britannian saasteettomin kaupunki Inverness, josta on mahdollisuus pelata useilla eri kentillä, joiden taso ja maisemat ovat lyömättömät.

Walesissa ja Pohjois-Irlannissa ei ole yhtä paljon nähtävää, mutta Walesin Snowdonia National Park –kansallispuisto on ulkoilijoiden mieleen hyvine patikointi- ja retkeilymahdollisuuksineen. Myös pääkaupunki Cardiff, jossa on suuri määrä opiskelijoita ja paljon kulttuuria, on hyvä vierailukohde ja erityisesti sen linna on näkemisen arvoinen. Pohjois-Irlannin pääkaupungista Belfastista on tullut trendikäs kaupunki, jonka shoppailumahdollisuudet ja yöelämä vetävät vertoja mille tahansa Euroopan keskikokoiselle kaupungille.

Shoppailu

EdinburghBritannia on ehkä hinnoiltaan monia muita Euroopan maita kalliimpi, mutta yhtä kaikki se on himoshoppailijan paratiisi, josta monia tuotteita saa edullisemmin kuin Suomesta. Erilaiset tarjoukset saattavat romahduttaa hinnat, ja aina edullisia ostoksia ovat skotlantilainen viski, elektroniikkatuotteet kuten mp3-soittimet ja digikamerat, kirjat, dvd-elokuvat ja vaatteet.

Lontoo on eräs maailman johtavia shoppailukeskuksia, eikä ole olemassa mitään tuotetta, jota sieltä ei saisi. Tunnetusti Ronald Reagan Harrods-tavaratalossa vieraillessaan tiedusteli voisiko sieltä ostaa norsun, mihin myyjä vastasi kysymällä haluaisiko presidentti intialaisen vai afrikkalaisen elefantin. Harrodsin tavaratalo onkin hyvä vierailupaikka, samoin kuin Selfridges-tavaratalo Oxford Streetin varrella, josta sanonta ”asiakas on aina oikeassa” on peräisin. Oxford Street ei enää ole kaikkein trendikkäin ostospaikka, mutta sen vieressä olevat Regent’s Street, Bond Street ja Marylebone High Street ovat säilyttäneet asemansa. Soho on täynnä ainutlaatuisia putiikkeja, Charing Cross Road on kirjanystävän paratiisi ja Notting Hill on Portobello Roadin ulkopuolellakin johtava paikka muodille ja uniikille huippulaadulle.

Sir Walter Scott Monument - EdinburghPienet kaupungit ovat edullisempia kuin Lontoo, ja niin Cambridge, Brighton kuin York ovat kävelykatuineen miellyttäviä ostospaikkoja. Suurista kaupungeista Manchester, Leeds, Edinburgh, Glasgow ja Belfast ovat kävelykeskustoillaan nekin erinomaisia ostostelupaikkoja. Kauppojen aukioloajat on Britanniassa täysin vapautettu, ja niinpä liikkeet ovat auki seitsemänä päivänä viikossa, ja pienet putiikit sulkevat yleensä kuudelta tai seitsemältä. Isommat liikkeet ovat auki kahdeksaan tai yhdeksään, ja monet ruokakaupat 24 tuntia vuorokaudessa.

Yöelämä

Pubit ovat lyömätön paikka alkuillan drinkille missä tahansa Britanniassa, ja oluen hinta on yleensä Suomen hinnoissa. Tupakointikielto baareissa astuu voimaan kesällä 2007, ja tupakkatuotteiden hinnat ovat korkeita. Monet baarit ja pubit kuitenkin levittäytyvät ulos sään niin salliessa, ja noin kahdeksana kuukautena vuodessa voi olutta nautiskella kukkasin koristelluilla terasseilla ja sisäpihoilla. Kun pubit sulkevat ovensa, yökerhot ovat auki aamuun asti, ja niitä löytyy jokaisesta kaupungista joka lähtöön. Pääsymaksut saattavat erityisesti Lontoossa olla melkoisia, mutta tiskijukat ja bändit ovat aina huippuluokkaa.

Hyviä seutuja Lontoossa niin pubeille kuin muullekin yöelämälle ovat Sohon lisäksi Camden Town High Street, Hoxton Squaren ympäristö ja Notting Hill Gaten ympäristö, jossa erityisesti Notting Hill Arts Club viihdyttää tiskijukillaan aamuun asti. Lontoossa yöbussit kulkevat vähintään kerran tunnissa läpi yön samoin hinnoin kuin päivälläkin.

Irish StewMuualla Englannissa rantakaupungit Blackpool, Newquai ja Brighton ovat bailauspaikkoja, joihin tullaan mertenkin takaa. Manchesterin keskustan baarit ovat auki läpi yön, ja sekä Leeds että Newcastle ovat tunnettuja hyvistä bändeistään ja myöhään auki olevista baareistaan. Skotlannin Edinburgh on opiskelijoiden kaupunki, jonka ravintolat ovat upeasti sisustettuja ja hinnat ovat Lontoota huomattavasti edullisempia. Tätäkin edullisempi juhlintapaikka on Glasgow, jonka opiskelijoiden suosima West End yltää Edinburghin tasolle. Pohjois-Irlannin Belfastissa on railakas juhlintakulttuuri, johon kuuluu irlantilaisittain runsaasti Guinnessia ja paljon naurua.

Lisää tietoa Britanniasta
United Kingdom Wikitravelissa
Tietoa musiikista, elokuvista, teattereista jne.

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Yhdistynyt kuningaskunta
Pinta-ala 244 820 km²
Maantiede Muodostuu Britanniasta (Englanti, Skotlanti ja Wales) ja Pohjois-Irlannista.  Englanti on suurelta osin kumpuilevaa alankoa, pääkaupunki Lontoon läpi virtaa Thames-joki. Skotlannin maantiede on vaihtelevaa ylämaineen ja alamaineen, korkein huippu on Ben Nevis (1343 metriä). Wales on melko vuoristoista seutua, mutta korkein huippu on Snowdown, joka on vain 1083 metriä korkea. Pohjois-Irlanti on enimmäkseen kukkulaista seutua.
Ilmasto Koko maassa on tuulinen meri-ilmasto, jossa lämpötilat kesäisin lämpimiä ja talvisin leutoja. Pohjois-Irlanti ja Skotlanti ovat tuulisia ja sateisia seutuja, joiden talvet ovat pitkiä ja pimeitä. Wales ja Englanti nauttivat saarivaltakunnan parhaista lämpötiloista ja vähimmistä sateista, pääkaupunki Lontoon säät ovat lämpimämpiä ja kuivempia kuin missään muualla maassa.
Valtiomuoto Perustuslaillinen monarkia
Pääkaupunki Lontoo (7 miljoonaa asukasta, Suur-Lontoo 14 miljoonaa)
Väestö 61 miljoonaa ihmistä (Englanti 50 miljoonaa, Skotlanti 5 miljoonaa, Wales 3 miljoonaa, Pohjois-Irlanti 1,7 miljoonaa)
Kieli Englanti
Aikaero Suomeen – 2h
Raha Punta (100 penceä)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Yhdistyneissä Kuningaskunnissa vapaasti ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja. Maa ei kuulu Schengen-sopimukseen, joten rajatarkastukset maahan tullessa ja poistuessa kuuluvat asiaan.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Yhdistyneessä Kuningaskunnassa.
UK:n lippu Yhdistyneen kuningaskunnan kartta: Google Maps
UK-kuvia: Flickr

 

Kommentointi

Englanti on tänä päivänä suosittu kohde ,nuorille ainakin. Kielitaito ei ole esteenä ja mahdollisuus tutustua hienoon maahan. kirjoitus antaa asiallista tietoa ja opastaa tulevaa matkailijaa. Kirjoitus antaa myös tietoa halvemmistakin paikoista ja on siis hyvin monipuolinen.
Oli tyylikäs kirjoitus luettavaksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *