Itsetuntemus

Haluatko tehdä elämänmuutoksen? Näin se onnistuu!

Elämänmuutos onnistuu parhaiten, kun muistaa, että muutoksen pitäisi olla hyvä ja positiivinen asia, samoin siihen pyrkimisen. Psykologi Annamari Heikkilä antaa seitsemän vinkkiä onnistuneeseen elämänmuutokseen.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Elämänmuutos onnistuu parhaiten, kun muistaa, että muutoksen pitäisi olla hyvä ja positiivinen asia, samoin siihen pyrkimisen. Psykologi Annamari Heikkilä antaa seitsemän vinkkiä onnistuneeseen elämänmuutokseen.

Laihdutus, uusi harrastus, enemmän aikaa perheelle tai itselle… Elämänmuutos on monella mielessä. Muutoksen kanssa ei kuitenkaan kannata hötkyillä.

Psykologi Annamari Heikkilä suosittelee varaamaan muutokselle aikaa useita kuukausia, mieluiten vuoden.

– Uusien tapojen vakiinnuttaminen vie kuukausia. Malttia pitää olla, Heikkilä sanoo.

Tutkimusten mukaan pienet ja hitaat muutokset saavat aikaan parempia ja pysyvämpiä tuloksia kuin nopeat. Heikkilän mukaan ristiriita syntyy yleensä siitä, että ihmiset kuitenkin haluaisivat muuttaa kaiken kerralla ja saada uuden elämän heti.

Vaikka hidas eteminen turhauttaa, kannattaa muistaa, että yksi pieni muutos voi sysätä liikkeelle positiivisen dominoefektin.

– Joku muuttaa elämänsä nukkumisen osalta ja saatuaan unirytminsä kuntoon huomaa, miten jaksaa liikkua paljon aiempaa enemmän tai jaksaa osallistua sosiaalisiin tapahtumiin. Tällä tavalla pienistä muutoksista kasvaa vähitellen iso kasa uusia tapoja, Heikkilä sanoo.

Tässä seitsemän askelta onnistuneeseen elämänmuutokseen:

1. Mieti, mikä itsellesi on tärkeää

– Eräs asiakkaani sanoi, että hän haluaa pelata jalkapalloa lastenlastensa kanssa. Se oli hänen motiivinsa laihduttaa. Ennen laihdutusta on tärkeää miettiä omia arvojaan eikä laihduttaa, koska naapurikin laihdutti. Emmehän me tiedä, miksi joku toinen on laihduttanut.

Muutoksen alkuun pääsee, kun tekee vaikkapa oman elämänsä top 5 -listauksen: Mihin haluan aikani käyttää? Yleensä ne ovat universaaleja asioita kuten perhe, terveys, uuden oppiminen, yhteiskuntaan osallistuminen tai muu sellainen.

2. Valmistaudu takapakkiin

– Mieti etukäteen, mitä aiot tehdä, kun muutoksesi ottaa takapakkia. Ei jos, vaan kun. Yleensä niissä tilanteissa ajattelumme muuttuu mustavalkoiseksi.

Olemme hyvin pitkälle tapojemme orjia. Etenkin stressi ja kiire saavat meidät toimimaan vanhalla tavalla.

3. Huomioi, miten puhut itsellesi

– Suomalaiset – etenkin naiset – puhuvat itselleen rumasti. Mitä sanoisit laihduttavalle ystävällesi, joka joskus sortuisi syömään kokonaisen täytekakun? Tuskin sanoisit, että ’luuseri, se projekti taisi sitten olla siinä’.

Itseen kohdistuva myötätunto on tärkeää. Tiedosta, millainen ääni saa vallan, kun epäonnistut. Usein ihmiset, jotka osaavat pyytää toisilta apua, eivät säti itseään pahasti.

4. Tee konkreettisia tekoja

– Positiivinen ajattelu vaikkapa liikunnasta on hyväksi, mutta se ei vielä kohota kuntoa. Asialle täytyy myös tehdä jotakin.

Usein ihmiset haluavat keskustella niistä syistä, joiden takia eivät tee jotakin. Välillä syitä halutaan etsiä pohjamutia myöten. On tietenkin hyvä ymmärtää syitä, mutta joskus tehokkaampaa olisi vain oppia uusi tapa.

Jos siis haluat elämääsi lisää liikuntaa, tee lukujärjestys. Konkreettiset teot ovat pieniä juttuja, arkisia käyttäytymismalleja. Kannattaa muistaa, että uuden rutiinin muuttumisessa tavaksi kuluu 3–6 viikkoa. Vanha tapa kannattaa korvata uudella.

Hyvät tavoitteet ovat mitattavia, ja mittaaminen on tutkimusten mukaan suoraan yhteydessä tavoitteiden toteutumiseen.

5. Opettele kohtuullisuutta

– Mieli on helposti mustavalkoinen. Syitä ei täysin tiedetä. Onneksi ihminen viisastuu vanhetessaan. 30-vuotias on huomattavasti ehdottomampi kuin 40-vuotias.

Opi huomaamaan, onko ajattelusi joko–tai vai sekä–että.

Mustavalkoinen ihminen esimerkiksi ajattelee, ettei ole mitään järkeä harrastaa liikuntaa, ellei heti käy liikkumassa 4–5 kertaa viikossa.

6. Tee joka päivä jotakin sellaista, mistä nautit

– Sitku-elämä on yleinen ajattelutapa. Sitku gradu on tehty, sitku olen laihtunut x kiloa, sitku minulla on uusi työpaikka. Ei kannata fokusoida koko elämäänsä siihen ajanjaksoon, kun jokin asia on tehty tai muutettu. Muutoksen pitäisi olla hyvä ja positiivinen asia, samoin siihen pyrkimisen.

On myös vähän surullinen elämänvalinta, että elämä alkaa, kun jokin asia on valmiina. Se ei välttämättä ala silloin koskaan. Meillä on vain nykyhetki.

7. Valmistaudu muutokseen

– Usein laitan asiakkaani tekemään nelikentän. Nelikenttään listataan vanhan tilanteen edut ja haitat sekä uuden tilanteen edut ja haitat. Jokaiseen nelikenttään tulee yhtä paljon tavaraa.

Jokainen elämänmuutoksen tekijä joutuu luopumaan jostakin. Se on aivan varma. Muutokseen ja sitä seuraaviin menetyksiin pitää valmistautua.

Jos laihduttaa, todennäköisesti joutuu luopumaan sipsin mussuttamisesta sohvalla. Se on saattanut olla viikon kohokohta. Siitä luopuminen voi tuntua todella isolta asialta.

Lue lisää:

Nämä merkit paljastavat, että sinut on kasvattanut vahva nainen

Tee nämä kolme harjoitusta ja ole parempi ihminen – edes itsellesi

Haluatko elää hidasta elämää? Vältä nämä ansat

X