Itsetuntemus

Introvertti, näin saat vahvuutesi käyttöösi

Sosiaalisia ihmisiä arvostetaan tämän päivän työelämässä, mutta ujoissa työntekijöissä piilee monen firman salainen voimavara. Psykologian professori neuvoo introvertteja olemaan rauhassa omia itsejään.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Tinka Lindroth

Introvertti, älä usko kliseisiin.

Sosiaalisia ihmisiä arvostetaan tämän päivän työelämässä, mutta ujoissa työntekijöissä piilee monen firman salainen voimavara. Psykologian professori neuvoo introvertteja olemaan rauhassa omia itsejään.

Tämän päivän työpaikkailmoituksissa suositaan ulospäin suuntautuneita ihmisiä, joilla on hyvät esiintymistaidot, laaja sosiaalinen verkosto, ja jotka työskentelevät mielellään ryhmissä. Sisäänpäin kääntynyt ja hiljainen pohdiskelija eli introvertti on harvoin haussa.

Näin ei ole ollut aina.

Psykologian professorin Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan ekstroverttien suosiminen on melko uusi ilmiö. Vielä parikymmentä vuotta sitten vaatimattomuus, nöyryys ja itsehillintä olivat arvostettuja ominaisuuksia työnhakijassa. Epäiltiin, voiko itsestään kovasti meteliä pitävä ihminen menestyä.

– On aika sattumanvaraista, millaiset luonteenpiirteet ovat milloinkin suosittuja. Nykyiset arvomme johtuvat äärimmäisestä yksilöllisyyden korostamisesta, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa nykyään työyhteisöön haetaan ennen kaikkea ”hyvää tyyppiä”, mikä tarkoittaa useimmiten ekstroverttia eli ihmistä, joka saa energiaa kanssakäymisestä muiden kanssa. Palkatuksi tulee ekstrovertti, joka taas – niin kuin useimmat meistä – palkkaa mielellään kaltaisiaan, ja introverttien määrä vähenee työelämässä entisestään. Myös työnhaun keinot suosivat puheliaita ja avoimia ihmisiä – haastattelutilanne on luontevampi ekstrovertille.

– On ongelmallista, jos persoonallisuuden piirre ohittaa osaamisen. Silloin ei välttämättä palkata pätevintä.

Ylipäätään persoonallisuuden vaikutusta korostetaan Keltikangas-Järvisen mukaan nykyään aivan liikaa.

– Persoonallisuuden piirteet selittävät ihmisen käytöstä, mutta eivät ennusta sitä. On harhaanjohtavaa ajatella, että kaikki introvertit tai kaikki ekstrovertit toimisivat samalla tavalla. Älyllä, tiedolla ja taidoilla ei ole tekemistä sen kanssa, onko ihminen perusluonteeltaan syrjäänvetäytyvä vai ihmisten parissa viihtyvä.

Introvertti: nynny vai johtaja?

Tällä hetkellä maailma on kiistatta ekstroverttien. Aktiivista, puheliasta ja nopeaa ihmistä pidetään tehokkaana työntekijänä. Tulisiko introvertin muuttua ekstrovertiksi pärjätäkseen elämässä?

– Ei tarvitse, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Eikä se edes olisi mahdollista.

– Kyse on pysyvistä persoonallisuuden ominaisuuksista. Jokainen voi kehittää käyttäytymistään, mutta synnynnäiset mieltymykset eivät muutu.

Keltikangas-Järvisen mukaan introvertit ovat saaneet tarpeettomasti huonon leiman. Usein ajatellaan, että introvertti on hiljainen nynny eikä siksi yhtä tehokas työntekijä kuin ulospäin suuntautunut ja nopeatempoinen ekstrovertti. Alemmuudentunteeseen introverteilla ei Keltikangas-Järvisen mukaan ole mitään syytä.

– On tietenkin joitakin ammatteja, joissa ekstrovertin on helpompi suoriutua. Sellainen on esimerkiksi sosiaalisuutta ja nopeutta vaativa myyjän työ. Mutta mitä vaativampi ammatti on kyseessä, sitä paremmin introvertit niissä keskimäärin menestyvät. Maailma on esimerkiksi täynnä introvertteja johtajia.

Introvertin vahvuuksia ovat muun muassa hyvä keskittymiskyky, pitkäjänteisyys ja kyky kontrolloida impulssejaan. Siinä missä ekstrovertti säntää jo seuraavan asian kimppuun edellisen ollessa kesken, introvertti tekee sitkeästi keskeneräisen työn loppuun. Hän myös ajattelee ennen kuin puhuu, eikä hätäile päätöksissään.

– Maailma tarvitsee kaikenlaisia ihmisiä: riskinottajia, harkitsijoita, luovia ideanikkareita ja virheiden tarkistajia. Yhteiskunta toimii parhaiten, kun jokainen löytää paikkansa, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Kotiliesi.fi: Moni etsii netin hauskoista persoonallisuustesteistä vahvistusta identiteetilleen – asiantuntija kertoo, milloin testeistä voi olla jopa haittaa

Introvertti, ole oma itsesi

Työpaikan kahvihuoneessa on aamulla vilkas puheensorina. Tekisi mieli mennä hakemaan kuppi kuumaa juotavaa, mutta ei jaksaisi jutella kenenkään kanssa. Hyvän huomenenkin toivottaminen tuntuu työläältä. Onko introvertin pakko olla väkisin sosiaalinen?

Keltikangas-Järvisen mukaan tietyssä määrin on. Introvertin täytyy tervehtiä ja noudattaa hyviä käytöstapoja siinä missä sosiaalisemman ihmisenkin.

– Jokainen pystyy käyttäytymään niin, että tulee muiden ihmisten kanssa hyvin toimeen riippumatta siitä, millainen persoonallisuus on. Aivan kuten introvertin täytyy hieman ponnistella noudattaakseen sosiaalisia käytäntöjä, myös ekstrovertin on muistettava antaa tilaa muille olla äänessä.

Ihminen voi halutessaan toimia vastoin omia luonteenpiirteitään. Hiljainen ihminen voi käyttäytyä sosiaalisen tavoin ja raivoa tunteva voi hymyillä tyynesti. Emme ole luonteenpiirteittemme orjia, vaan valitsemme aktiivisesti käytöksemme ja toimintatapamme.

– Neuvoni introvertille on, että ole ihan rauhassa oma itsesi. Jos kuitenkin kärsit introverttiudestasi, ala leikkiä ekstroverttiä. Puhu vähän enemmän ja yritä nauraa kovaäänisemmin vitseille. Kannattaa kuitenkin miettiä, mitä hyötyä tällä saavuttaa.

Ennen kaikkea introvertin kannattaa kehittää osaamistaan keskittymällä niihin asioihin, joissa on hyvä ja joista innostuu.

– Älä usko kliseisiin, kuten siihen, että introvertit eivät olisi hyviä neuvottelijoita. Syrjäänvetäytyvä voi menestyä neuvottelutilanteessa paremmin kuin itseään korostava ekstrovertti. On myös muistettava, että suurimmassa osassa ihmisiä on sekä sosiaalisia että syrjäänvetäytyviä piirteitä.

Introvertti, muodit muuttuvat

Introverttien tulevaisuus näyttää Keltikangas-Järvisen mukaan valoisalta. Ekstrovertteja suosiva kulttuuri on tullut Suomeen Amerikasta, jossa sosiaalisuutta pidetään hyveenä. Mutta aivan kuten vaatemuoti vaihtuu sesonkien mukaan, myös eri persoonallisuudenpiirteiden suosiot vaihtelevat eri aikoina. Keltikangas-Järvinen uskoo, että parinkymmenen vuoden kuluttua introvertteja pidetään taas arvossa.

– Ihanne muuttuu viimeistään silloin, kun Aasian maista tulee uusia talousmahteja. Kiinassa ja Japanissa arvostetaan aivan erilaisia työntekijöitä kuin länsimaissa. Idässä ihaillaan introvertteja.

Lue myös:

Oletko introvertin ja ekstrovertin välimaastoon sijoittuva ambivertti?

10 syytä, miksi introvertti on mahtava puoliso

Oletko introvertti vai ekstrovertti? Temperamentti erottaa

X