Itsetuntemus

Mielen minimalismi rauhoittaa ajatukset – 8 askeleella eroon ylianalysoinnista

Vapauta positiivisille ajatuksille ja pohdinnoille enemmän tilaa tekemällä turhien ajatusten suursiivous. Kun et enää vatvo päässäsi samoja asioita päivästä toiseen, pystyt olemaan paremmin läsnä hetkessä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kun ajatuksesi eivät harhaile, pystyt olemaan läsnä hetkessä.

Vapauta positiivisille ajatuksille ja pohdinnoille enemmän tilaa tekemällä turhien ajatusten suursiivous. Kun et enää vatvo päässäsi samoja asioita päivästä toiseen, pystyt olemaan paremmin läsnä hetkessä.

Sorrutko helposti asioiden ja tapahtumien ylianalysointiin? Asioiden vatvominen saa mielen mustaksi eikä ole hyväksi kenellekään.

Säästä aikaa ja voimiasi sekä lisää onnellisuuttasi näiden askelten avulla:

1. Pyristele eroon negatiivisuudesta

Kielteiset ajatukset eivät tee elämää paremmaksi. Kohtaa negatiiviset tunteesi ja käsittele ne. Vain niin voit päästä eroon kateellisuudesta, vihasta ja turhasta murehtimisesta ja pystyt omaksumaan positiivisemman elämänasenteen.

2. Mieti, mitä puhut

Kiinnitä enemmän huomiota siihen, mitä puhut. Juoruiletko pitkin päivää? Kuultaako jutuistasi läpi viha, katkeruus tai mustasukkaisuus? Pohditko usein, puhuitko ohi suusi?

Yritä karsia puheestasi negatiivisuutta ruokkiva tyhjä sananhelinä ja jatkuva valittaminen, jotka saavat sinut vain turhautuneeksi, kiukkuiseksi tai surulliseksi. Keskity puhumaan asioista, jotka merkitsevät sinulle aidosti jotain ja voivat kenties ilahduttaa sinun lisäksesi myös jonkun toisen päivää.

3. Rajoita some- ja ruutuaikaasi

Vietätkö paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, tietokoneella tai tv:n ääressä? Voi olla, että et huomaakaan, miten paljon aikaa todellisuudessa näihin aikasyöppöihin kulutat. Jos huomaat, että olet jatkuvasti tv:n, tietokoneen tai sosiaalisen median syövereissä, rajoita some- ja ruutuaikaasi.

Älä näprää puhelinta tai vilkuile tv:tä lainkaan seurassa. Näin ajatuksesi eivät sinkoile moneen suuntaan samaan aikaan. Pystyt olemaan todella läsnä sekä keskittymään keskustelukumppaneihisi ja keskusteluihin.

4. Vähennä tavoitteidesi määrää

Jokaisella kannattaa olla elämässään tavoitteita. Jos tavoitteita on kuitenkin liikaa, ne saattavat aiheuttaa ahdistusta tai unohtua kokonaan. Aseta itsellesi kerralla vain yksi tai kaksi tavoitetta, joiden eteen alat tehdä aktiivisesti töitä. Näin pystyt keskittymään paremmin ja tavoitteet onnistuvat todennäköisemmin.

5. Mieti vähemmän tulevaa

Tulevaisuudensuunnitelmia kannattaa tehdä asioista, joihin voi vaikuttaa. Sen sijaan esimerkiksi tunne-elämän asioita ei kannata suunnitella etukäteen. Tuleva puoliso ei kenties löydy viisivuotissuunnitelman mukaan.

6. Hoida raha-asiasi kuntoon

Rahahuolet aiheuttavat paljon ahdistusta. Jos sinulla on ongelmia rahan kanssa, ota selvää, miten voit saada raha-asiasi kuntoon. Tee suunnitelma ja pysy siinä.

7. Vietä aikaa seurassa, jolla on sinuun hyvä vaikutus

Ihmisillä, joiden kanssa vietämme aikaa, on suunnaton vaikutus siihen, miten voit. Jos huomaat, että tietty seura ei tee mielellesi hyvää, vältä näiden henkilöiden tapaamista. Näe sen sijaan ihmisiä, joilla on sinuun ja mielialaasi positiivinen vaikutus.

Sovella samaa kaavaa myös muihin asioihin, joiden parissa vietät aikaa. Esimerkiksi kuuntelemallasi musiikilla, lukemillasi kirjoilla ja seuraamillasi blogeilla voi olla huomattava vaikutus mielialaasi.

8. Ala tehdä enemmän

Siirry ajatuksista tekoihin. Jos esimerkiksi edelleen kadut, että joskus historiassa loukkasit sinulle tärkeää ihmistä, pyydä tältä anteeksi. Jos olet pitkään miettinyt, pitäisikö sinun pyytää tuttavaasi treffeille, tee se.

Lähteet: Life Falcon, Lifehack, The Positivity Blog

Lue myös:

Hiljaisuus hoitaa mieltä

Tavoitellaanko onnellisuutta jo liikaa – Asiantuntijat kertovat

Päästä irti murehtimisesta

Hukutko tavaraan? Tutustu KonMari-siivousmenetelmään

X