Itsetuntemus

Saman unen näkeminen uudestaan ja uudestaan – mistä toistuva uni johtuu ja voiko siitä päästä eroon? Kysyimme unitutkijalta

Näetkö yö toisensa jälkeen samaa unta? Kysyimme unitutkijalta, mistä toistuva uni johtuu ja mitä kannattaa tehdä, jos toistuva uni on traumaan perustuva.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Traumaattinen tapahtuma saattaa toistua unessa tismalleen samanlaisena kuin se on tosielämässä tapahtunut.

Näetkö yö toisensa jälkeen samaa unta? Kysyimme unitutkijalta, mistä toistuva uni johtuu ja mitä kannattaa tehdä, jos toistuva uni on traumaan perustuva.

Unitutkija Katja Valli Turun yliopistosta kertoo, että yhtä selvää syytä samanlaisena toistuvalle unelle ei ole.

– Tyypillisimmin ajatellaan, että ihan samanlaisina toistuvat unet liittyvät johonkin traumaattiseen kokemukseen. Kaikki toistuvat unet eivät kuitenkaan ole traumaperäisiä. Tällöin ei oikeastaan tiedetä, mistä toistuva uni johtuu, Valli sanoo.

Valli kertoo, että tutkimusta siitä, mistä toistuvat unet tulevat ja miksi ne ylipäätään lähtevät toistumaan, on vielä vähän. Jotkut näkevät esimerkiksi kuumeessa aina saman unen. Tästäkin ilmiöstä on kuitenkin vielä hyvin vähän tutkimusta.

– Kuumeessa nähtävä uni saattaa olla sellainen, jota ihminen kertoo nähneensä lapsuudesta asti. Ikään kuin kehon fysiologinen tila kaivaisi pitkäkestoisesta muistista joka kerta saman unimuiston, Valli kuvailee.

Unien ja traumamuistojen käsittelyyn voi tarvita apua

Vallin mukaan on normaalia, että jos tapahtuu jotain kamalaa, unet alkavat toistaa kyseistä traumaattista tapahtumaa.

– Traumaattinen tapahtuma saattaa toistua unessa ihan samanlaisena kuin se tosielämässä on tapahtunut. Yleensä, kun traumasta lähtee toipumaan, unetkin lähtevät muuttumaan. Niihin tulee uusia elementtejä eli jotain sellaista, mitä alkuperäisessä tapahtumassa ei ollut läsnä. Näistä uusista elementeistä huolimatta uni pysyy kuitenkin yleensä sellaisena, että ihminen osaa vielä linkittää unen traumaansa.

Jos oma uni juontaa juurensa traumaan ja häiritsee arkielämää, Valli kehottaa hakemaan apua.

– Jos unet ovat painajaistyyppisiä ja herättävät yöllä, eikä niiden jälkeen pysty nukahtamaan tai jos unet aiheuttavat ahdistusta ja pyörivät päässä valveilla, avun hakeminen kannattaa. Uniin ja traumamuistoihin voi vaikuttaa.

”Uniin ja traumamuistoihin voi vaikuttaa.”

Myös painajaisten itsehoito voi auttaa

Traumaperäistä, toistuvaa unta voi lähteä työstämään psykoterapeutin kanssa traumaa käsittelemällä. On kuitenkin olemassa myös spesifisti painajaisten näkemiseen kehitettyjä hoitomuotoja. Tällaisista hoitomuodoista yleisimmin käytetty ja eniten tutkittu on imagery rehearsal therapy eli IRT.

– Tässä hoitomuodossa toistuva painajainen kirjoitetaan ylös tai kerrotaan terapeutille. Näin ihminen ikään kuin altistuu sille muistolle, josta uni on saanut alkunsa, Valli kertoo.

Sitten muistoa lähdetään muokkaamaan. Unta voi muuttaa ihan sillä tavalla kuin haluaa. Uneen voidaan keksiä jotain sellaista, mikä estää pahan asian tapahtumisen. Tai uneen voi tehdä lopun, jossa pahasta tapahtumasta selviää jotenkin.

saman unen näkeminen uudestaan ja uudestaan
Toistuvaa unta voi lähteä työstämään asiantuntijan kanssa tai itsehoidolla.

Unen muokattu, uusi versio kirjoitetaan ylös tai kerrotaan terapeutille. Sitten tätä uutta versiota lähdetään harjoittelemaan mielikuvissa eli käytännössä kuvitellaan uusi uni uudelleen ja uudelleen. Tämän jälkeen toivotaan, että kun ihminen nukahtaa ja painajaisuni aktivoituu, ihminen näkeekin unesta itse luomansa uuden version.

– Muistijälkeä unen ensimmäisestä versiosta ei saa muistista pois, mutta näin toimimalla alkuperäiselle unelle voidaan luoda uudempi, kilpaileva muistijälki, Valli sanoo.

Jos kyse ei ole niin vaikeasta traumasta, että sen käsittelyyn tarvitsee ammattiapua, tätä menetelmää voi kokeilla jopa itse kotona. Sitä voi kokeilla myös ei-traumaperäisiin painajaisiin valitsemalla jokin viimeaikainen painajainen työstämisen kohteeksi

– Tietenkin aina kun lähtee työstämään traumamuistoja, voi olla hyvä, että vierellä on joku tukena, Valli muistuttaa.

Lue myös:

Mitä tapahtuu, jos ihminen saa toistuvasti liian vähän REM-unta? Unitutkija kertoo

Mitä unen laatu kertoo terveydestä? Kysyimme asiaa unitutkijalta

Aiheuttaako täysikuu oikeasti unettomuutta? Näin kuun vaiheet voivat vaikuttaa sinuun

Uniin ja intuitioon uskova Anu Sinisalo: ”Erosin parisuhteestani unen perusteella”

X