Terveys

Gluteenittomalla ja sokerittomalla BE-ruokavaliolla eroon vatsavaivoista, väsymyksestä ja hiivasta?

Kun vatsa voi hyvin, koko keho voi hyvin. Tämä on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävän body ecology -ruokavalion perusajatus. Tarkoituksena on saavuttaa hyvinvointi yhdistämällä ruoka-aineita oikein.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Herkullinen ja terveellinen ateria voi koostua esimerkiksi lohifileestä ja kypsennetyistä juureksista.

Kun vatsa voi hyvin, koko keho voi hyvin. Tämä on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävän body ecology -ruokavalion perusajatus. Tarkoituksena on saavuttaa hyvinvointi yhdistämällä ruoka-aineita oikein.

Vatsan turvotus, ruokailun jälkeinen väsymys, ilmavaivat, pahoinvointi ja ummetus voivat kuulostaa pieniltä vaivoilta, mutta ne saattavat olla myös merkkejä siitä, ettei keho voi hyvin ja että jotain täytyy tehdä toisin.

Yhdysvaltalaisen ravitsemusasiantija Donna Gatesin kehittämän body ecology eli BE-ruokavalion tavoitteena on luoda perusta terveelle ja toimivalle elimistölle. Tarkoituksena on syödä vain sellaisia ruokia, jotka ruokkivat suoliston hyviä bakteereja, ja välttää ruokia, jotka esimerkiksi ärsyttävät suoliston limakalvoja tai lisäävät hiivaa.

Gates kertoo BEmenetelmän sopivan hyvin myös heille, joilla on painonhallinnan kanssa ongelmia. Kun suolisto voi hyvin ja aineenvaihdunta toimii, tuloksena on usein paitsi terveempi myös hoikempi kroppa.

Tästä body ecology -ruokavaliossa on kyse:

1. Syödään paljon kasviksia

Body ecology ruokavalio koostuu 80 prosenttisesti kasviksista sekä viljojen kaltaisista siemenistä: kvinoasta ja hirssistä. Loput 20 prosenttia sisältävät eläinproteiineja sekä siemeniä, pähkinöitä ja tattaria.

Lisäksi ruokavalioon kuuluu terveellisiä kasviöljyjä, kuten oliiviöljyä ja kookosöljyä, sekä hapanmaitotuote kefiiriä, jos oma vatsa sen sallii.

Kasviksia tulisi syödä paitsi kuumennettuna, myös hapatettuna. Muun muassa hapankaali on yksi BE-ruokavalion tähdistä. Se sisältää paljon vitamiineja ja tekee hyvää suoliston bakteerikannalle.

2. Unohdetaan sokeri, gluteeni ja maito

Vaikka makeanhimo on ihmiselle luontaista, päivittäinen sokerinsyönti voi saada elimistön epätasapainoiseen tilaan. Sokeri voi lisätä suoliston hiivaa ja heikentää vastustuskykyä. BE-ruokavaliossa käytetään sokerin sijaan makeuttajana steviaa.

Koska monet hedelmät sisältävät paljon hedelmäsokeria eli fruktoosia, myös hedelmien syöntiä rajoitetaan. Sallittuja hedelmiä ovat esimerkiksi sitruuna, lime ja greippi. Hedelmät tulisi syödä tyhjään vatsaan – mielellään yksinään tai kefiirin kanssa

Body ecology -ruokavaliossa vältetään gluteenia sisältäviä tuotteita, kuten leipää ja pastaa. BE-dieetin kehittäjän, Donna Gatesin mukaan gluteenista luopumisesta voivat hyötyä kaikki. Eivät siis ainoastaan keliaakikot tai he, joilla on todettu gluteeniherkkyys. Gluteeni voi nimittäin ruokkia kehon kroonista tulehdusta.

Maitotuotteita vältetään ruokavaliossa siksi, että maidon kaseiini-niminen proteiini on yleinen vatsaoireiden aiheuttaja. Hapanmaitojuoma kefiirin juontia kuitenkin suositellaan. Käymisteitse maidosta ja niin sanotusta kefiirin siemenstä valmistettu kefiiri sisältää probiootteja eli terveyteen positiivisesti vaikuttavia bakteereita. Kefiiri voidaan tehdä myös kookosveteen tai kookosmaitoon.

3. Yhdistellään ruokia oikein

Ruoka-aineiden oikeanlainen yhdistely on BE:ssa kaiken a ja o. Se on tärkeää paitsi elimistön hyvinvoinnin myös painonhallinan kannalta: ruoka-aineiden oikeanlainen yhdistely saa ruoansulatuksen toimimaan ja tekee olosta energisen.

Body ecology -ruokavalion tärkein sääntö on, ettei eläinproteiinia tule syödä tärkkelystä sisältävien kasvisten kanssa. Pihvi ja perunat ovat siis huono yhdistelmä. Kun ihminen syö eläinproteiinia, vatsa tuottaa tietynlaisia happoja ja entsyymejä, joiden tarkoitus on saada proteiini sulamaan. Kun taas syö tärkkelyspitoisia kasviksia, vatsa tuottaa niiden sulattamiseen tarkoitettua entsyymejä. Eläinproteiini sulaa happamassa ja tärkkelys emäksisessä tilassa. Jos molempia ruoka-aineita syö yhdessä, molempien ravintoaineiden ruoansulatus vaikeutuu. Perunan lisäksi esimerkiksi herneet, maissi ja artisokka sisältävät tärkkelystä.

Sen sijaan ei-tärkkelyspitoisia kasviksia voi huoletta syödä eri proteiininlähteiden kanssa. Muun muassa lehtivihannekset, porkkana, kurkku, parsakaali, kukkakaali, kesäkurpitsa, kaali, punajuuri, sipulit, vihreät pavut, fenkoli, selleri, nauris ja retiisi eivät sisällä tärkkelystä.

Tärkkelyspitoisia ja ei-tärkkelyspitoisia kasviksia sen sijaan voi syödä keskenään.

4. Muistetaan jokaisen ainutlaatuisuus

Ihmiset ovat uniikkeja yksilöitään, ja siksi ruokavalio on tärkeää mukauttaa juuri itselleen sopivaksi. Oman kehon reaktioita on syytä tarkkailla, jotta tietää, millaisella ruokavaliolla oma elimistö voi parhaiten.

5. Edetään askel askeleelta

Jos otat BE:n opit käyttöön tänään, et voi odottaa voivasi heti huomenna paremmin. Gatesin mukaan pienet, pysyvät muutokset alkavat kuitenkin vähitellen vaikuttaa ja luoda perustaa terveelle ja hyvinvoivalle keholle.

Lähteet: Bodyecology.comThe Chalkboard

Lue myös:

Turvottaako tai kuriseeko vatsa? Syy voi olla suolistohiivan liikakasvussa

Puhdistuskuuri loman jälkeen – 10 helppoa detox-vinkkiä

Ota sirt-dieetti haltuun – 5 pointtia suklaan ja punaviinin sallivasta uutuusdieetistä

Maria Nordinin Kotitalouskriisi-blogi: Vilja on kallis myrkky

X