Ravinto

Ilmaiset hittiherkut: voikukkakaprikset ja parsan korvaavaa maitohorsma – Viisi parasta villiyrttiä

Maitohorsma, voikukka, kuusenkerkkä, nokkonen ja piharatamo ovat ilmaisia villiyrttejä, joista syntyy niin ruokaa kuin kosmetiikkaakin. Finnejä hillitsevää piharatamoa voi käyttää jopa laastarina.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Rentun ruusunakin tunnettu maitohorsma on yksi herkullisimmista villiyrteistä.

Maitohorsma, voikukka, kuusenkerkkä, nokkonen ja piharatamo ovat ilmaisia villiyrttejä, joista syntyy niin ruokaa kuin kosmetiikkaakin. Finnejä hillitsevää piharatamoa voi käyttää jopa laastarina.

Maitohorsma on kotimainen parsan korvike

Hyödyt: Maitohorsma eli rentun ruusu on yksi herkullisimmista villiyrteistä. Nuoren maitohorsman varret voi kypsentää ja nautiskella parsan tapaan. Maukkaassa kasvissa on myös paljon c-vitamiinia.

Näin käytät: Maitohorsman varret ovat parhaimmillaan nuorina. Kerää lyhyitä kasveja, joiden varsissa ei ole vielä paljon lehtiä.

Pese varret hyvin, leikkaa niistä pois juuripää ja lehdet ja viimeistele perkaus kuorimalla. Latvapään tupsua ei tarvitse poistaa, sillä se on rapeaksi paistettuna herkullinen. Paista maitohorsmat öljyn tai voin kera pannulla tai uunissa 200 asteessa. Sopiva kypsennysaika on varsien koosta riippuen 35 minuuttia.

Testaa resepti: Maitohorsmamunakas

Kokkaa voikukasta salaatteja ja kapriksia

Hyödyt: Voikukanlehdet ovat huimasti ravinteikkaampia kuin salaatit. Lehdissä on paljon rautaa, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, A- ja C-vitamiineja. Tässä villiyrtissä on myös vähemmän nitraatteja kuin viljellyissä salaateissa.

Näin käytät: Kerää voikukanlehdet alkukesällä. Mitä suurempia ja sahalaitaisempia lehdet ovat, sitä kitkerämpi lehden keskellä oleva kova ruoti on. Pese lehdet hyvin ja testaa maku ennen käyttöä. Jos ruoti on hapan, käytä vain lehtiosa.

Voikukanlehtiä voi käyttää sellaisenaan salaateissa, keitoissa ja muhennoksissa.

Kukan avautumattomat mykeröt voi säilöä mausteliemeen kapristen tavoin:

  1. Poista mykeröistä kantaosa ja kiehauta ne nopeasti ennen säilöntää.
  2. Keitä vedestä, etikasta, suolasta ja sokerista mausteliemi. Lisää joukkoon kanelia, pari laakerinlehteä ja valkosipulinkynttä sekä teelusikallinen viherpippureita.
  3. Steriloi lasipurkki upottamalla se kiehuvaan veteen.
  4. Kaada mausteliemi ja mykeröt purkkiin.

Anna voikukkakapristen tekeytyä jääkapissa vähintään 3 päivää. Kaprikset säilyvät avaamattomassa purkissa jopa puoli vuotta.

Testaa resepti: Voikukka-perunasalaatti

Nokkonen on maukas vitamiinipommi

Hyödyt: Nokkonen on yksi ravinteikkaimmista ja maukkaimmista villiyrteistä. Siinä on seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa ja paljon A-, B-, C-, E- ja K-vitamiineja. Kuivatussa nokkosenlehdessä on kuitua 25 prosenttia.

Nokkosta on käytetty myös virtsatie- ja munuaisongelmien hoitoon. Ravinteikkaan villiyrtin uskotaan helpottavan anemiaa sekä laskevan verensokeria ja verenpainetta.

Näin käytät: Nokkosenlehdet kannattaa kerätä ennen kukintaa aurinkoisen jakson jälkeen, jolloin kasvin nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. Tuore nokkonen pitää ryöpätä eli keittää nopeasti ennen käyttöä, jotta poltinkarvojen myrkky tuhoutuu. Myös kuivaaminen tuhoaa myrkyn.

Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan keitoissa, munakkaissa, laatikoissa ja salaateissa. Pienikin ripaus ruoan pinnalle ripoteltua nokkosjauhetta tekee ateriasta ravinteikkaamman.

Kuivatuista nokkosenlehdistä keitetty terveellinen tee sopii viilennettynä myös kasvovedeksi. Nokkosvesi rauhoittaa ihottumia ja pehmentää hilseilevää ihoa.

Testaa reseptit: Pastakastike nokkosesta ja helppo nokkoskeitto

Monikäyttöinen kuusenkerkkä hillitsee yskää

Hyödyt: Kuusenoksan kärkeen kasvavassa vaaleanvihreässä versossa eli kuusenkerkässä on paljon antioksidantteja, hivenaineita sekä A- ja C-vitamiineja. Raikas ja metsäinen kerkkä antaa upean maun hunajaan, teehen, smoothieen ja kastikkeeseen.

Näin käytät: Kuusenkerkät kannattaa kerätä alkukesällä ennen kuin neulaset tummuvat ja paksuuntuvat. Varjoisilla paikoilla kerkkiä voi kerätä vielä juhannuksena. Kerkkiä ei tarvitse ryöpätä eli kiehauttaa. Jos haluat käyttää kerkät myöhemmin, voit säilöä ne pakastamalla.

Kuusenkerkkiä voi pureskella sellaisenaan ja soseuttaa keiton tai smoothien joukkoon. Kerkistä voi hauduttaa yskää hillitsevää teetä, ja hunajapurkkiin sujautettu kuusenkerkkä uuttaa hunajaan ihanan aromin.

Kerkkiä voi käyttää kastikkeissa ja marinadeissa yrttien tapaan. Kuusenkerkkä sopii varsinkin kalan höysteeksi. Riko kerkät morttelissa ja hiero kalan pintaan kerkkäjauhetta, sokeria ja suolaa. Kääri kala kelmuun ja anna graavautua jääkaapissa 12 päivää.

Saat metsäisen tuoksun jalkakylpyyn, kun sekoitat lämpimään veteen kourallisen tuoksuvia kerkkiä. Tuoksuva vartalokuorinta syntyy sekoittamalla oliiviöljyä ja jauhettua kuusenkerkkää. Kerkkä raikastaa myös hengityksen ja korvaa hätätapauksessa suuveden.

Testaa resepti: Kuusenkerkkäsnapsi

Piharatamo hoitaa haavat ja finnit

Hyödyt: Piharatamo sisältää runsaasti allantoiinia, joka tehostaa ihosolujen muodostumista ja pehmentää arpikudosta. Tämän villiyrtin lehdissä on myös aukubosidi-glysodia, joka tuhoaa bakteereja.

Piharatamo sopii myös ruokiin. Ratamon uskotaan suojaavan ruoansulatuskanavaa ja hillitsevän yskää.

Näin käytät: Ratamonlehteä voi käyttää laastarina, sillä se tyrehdyttää verenvuodon ja rauhoittaa ihoa. Lehdistä voi keittää kasvovettä, joka pehmentää ihoa ja hillitsee näppylöitä. Lämpimään veteen revityistä lehdistä saa nopeasti pehmentävän jalkakylvyn.

Syötäviä piharatamonlehtiä ei tarvitse kiehauttaa. Hyvin huuhdeltuja lehtiä voi käyttää sellaisenaan salaateissa, keitoissa ja muhennoksissa.

Lue myös:

Voikukka, kallioimarre, pihasaunio ja muut villiyrtit – ilmaista ruokaa luonnosta

Trendikäs pakuri – pakurikääpä tuo avun iho-ongelmiin ja vatsavaivoihin

Kotitekoiset kasvonaamiot virkistävät ihoa

Kesäkosmetiikkaa mökkisaunaan pellon reunalta

Lähteet: Hortoilu.fi, Ruoka.fi,Suomen luonto, Yrttitarha

X