Terveys

Kannattaako influenssarokote ottaa? 5 faktaa influenssarokotuksesta

Pitäisikö sinunkin ottaa influenssarokote? Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta vastaa viiteen influenssarokotetta koskevaan kysymykseen.

Teksti:
Laura Koljonen

Lääkärin mielestä influenssarokote kannattaa ottaa.

Pitäisikö sinunkin ottaa influenssarokote? Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta vastaa viiteen influenssarokotetta koskevaan kysymykseen.

1. Kenen kannattaa ottaa influenssarokote?

– Suosittelen rokotetta vähintään riskiryhmään kuuluville. Riskiryhmään kuuluvat he, joilla on sydän- tai verenkiertosairauksia, diabetes, korkea ikä, astma tai jostakin muusta syystä heikentynyt vastustuskyky. Nykyisin rokotuskattavuus on heikko, joten mielestäni kaikkien olisi syytä edes harkita rokotusta. Rokotettu ihminen ei nimittäin siirrä influenssavirusta eteenpäin.

2. Kannattaako rokote ottaa varmuuden vuoksi?

– Kannattaa. Influenssakauden piikki on joulun alla, mutta rokotteen voi ottaa influenssakauden loppuun asti eli vielä keväällä. Rokotteen suoja on hyvä jo kahden viikon kuluttua sen ottamisesta. Jos perusterve ja rokotettu ihminen sairastuu influenssaan, rokotteen ansiosta sairausloma saattaa lyhentyä merkittävästi.

3. Antaako rokote absoluuttisen suojan influenssaa vastaan?

– Absoluuttista suojaa se ei anna. Influenssavirus on viisas ja taitava muuntautumaan. Rokotteen antama suoja on kuitenkin varsin hyvä.

4. Voiko rokote suojata myös muilta työpaikalla myllääviltä flunssilta?

– Ei. Ihmisethän usein manaavat, että flunssa tuli, vaikka he ottivat influenssarokotteen. Flunssa on flunssa ja kuten influenssankin kohdalla, hyvä käsihygienia on tärkeää sen ehkäisyssä. Influenssan oireet ovat usein rajummat kuin flunssan. Perusflunssa alkaa yleensä nuhalla tai kurkkukivulla. Influenssaa sairastavan oireet saattavat olla heti korkea kuume ja yskä.

5. Onko rokotuksella haittavaikutuksia?

– Mahdolliset haittavaikutukset ovat pieniä. Tyypillisin on rokotuskohdan arkuus rokottamisen jälkeen. Joskus rokotetulle saattaa tulla lieviä yleisoireita, kuten lihassärkyä ja lämpöilyä.

Lue myös:

Älä ole enää koskaan kipeä – näin parannat vastuskykyäsi

Näillä nikseillä pysyt terveenä – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

Voiko kurkkukivussa mennä lenkille? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, saako flunssassa treenata

X