Terveys

Läheisyysterapia: outoa hiplailua vai tehokasta apua kipuun, stressiin ja unettomuuteen?

Jokainen ihminen kaipaa kosketusta. Mutta mihin kaikkeen terapeutin syli voi tuoda avun? Kysyimme asiaa läheisyysterapeutti Sari Terälältä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Läheisyysterapiassa terapeutti voi esimerkiksi pitää kättä hoidettavan olkapäällä.

Jokainen ihminen kaipaa kosketusta. Mutta mihin kaikkeen terapeutin syli voi tuoda avun? Kysyimme asiaa läheisyysterapeutti Sari Terälältä.

Joko olet kuullut läheisyysterapiasta? Läheisyysterapiassa ei tarvitse puhua vaan siellä kosketetaan lempeästi. Läheisyysterapeutti Sari Terälä kertoo, mistä oikein on kysymys.

Mitä läheisyysterapia on?

”Läheisyysterapia on Suomessa Markus ja Maria Silvolan kehittämä, läheisyyteen perustuva hoitomuoto. Läheisyysterapia ei ole psykoterapiaa, mutta se pohjautuu samoihin asioihin. Koska emme ole psykoterapeutteja, emme ohjaile hoidettavaa tai yritä tarjota hänen ongelmiinsa valmiita ratkaisuja.

Muista terapiamuodoista poiketen läheisyysterapiaan liittyy lempeä kosketus ja lähellä oleminen. Läheisyysterapia ei kuitenkaan ole millään tavalla eroottista eikä siinä käsitellä erogeenisiä alueita. Jos terapiaan tullut alkaa kosketella hoitajaa eroottisesti, hoito keskeytetään oitis.”

Mitä läheisyysterapialla voidaan hoitaa?

”Ihan valtavasti erilaisia asioita. Lähellä oleminen ja koskettaminen saavat aikaan oksitosiinin erittymisen, ja se vaikuttaa ihmiseen todella monella tapaa. Se vähentää ahdistuneisuutta ja kipuja. Hoito voi rentouttaa jopa niin paljon, että hoidettava nukahtaa hoidon aikana. Omat kokemukseni puoltavat sitä, että tämä hoitomuoto tarjoaa nopeaa apua esimerkiksi stressistä tai unettomuudesta kärsiville.

Läheisyysterapiassa opitaan vuorovaikutustaitoja, joiden avulla liitytään toisiin ihmisiin ja luodaan merkityksellisiä ihmissuhteita. Siksi läheisyysterapiasta voi hyötyä yksinäisten ja läheisyyttä kaipaavien lisäksi myös ne, joilla on vaikeuksia muodostaa tällaisia suhteita.”

Milloin läheisyysterapiaa ei voida antaa?

”Jos ihminen on aggressiivinen, hän ei voi tulla läheisyysterapiaan. Lisäksi psykoottisia tiloja, joissa todellisuudentaju hämärtyy, ei ikinä lähdetä hoitamaan pelkästään läheisyysterapialla. Läheisyysterapiaa voidaan kuitenkin antaa, mikäli henkilöä hoitava lääkäri tai psykoterapeutti näkevät, että sille ei ole esteitä. Silloin hoidettavan tilan täytyy kuitenkin olla jo melko hyvä.”

Mitä läheisyysterapiassa tapahtuu?

”Terapeutti antaa hoitoon tulevalle läheisyyttä hoidettavan ehdoilla. Toisille läheisyys on hyvin vaikeaa ja silloin edetään pienin askelin. Hoitoon tulevalla on oikeus ja oikeastaan velvollisuuskin sanoa, miltä itsestä tuntuu. Saattaa vaatia tunnin juttelun, että hoitoon tuleva päästää terapeutin lähelleen. Joku toinen taas haluaa, että terapeutti ottaa hänet heti syliin. Terapiaan tuleva ei saa kosketella terapeuttia halaamista lukuun ottamatta.”

Millaista läheisyysterapeutin kosketus on?

”Hoitaja voi pitää kättä hoidettavan olkapäällä, silittää tai ottaa hoidettavan syliinsä. Hoidettavalta kysytään aina lupa kosketukseen. Jos hoidettava sanoo, että jokin kosketus ei tunnu hyvältä, häntä kiitetään ja sellainen koskettaminen lopetetaan. Läheisyysterapiassa hoidettava voi oppia, minkälainen läheisyys juuri hänestä tuntuu hyvältä.”

Keskustelevatko terapeutti ja hoidettava jotain?

”Tämä on siitä kiva terapiamuoto, että täällä ei välttämättä tarvitse puhua yhtään mitään. Prosessi lähtee käyntiin joka tapauksessa, sillä läheisyydellä on todella suuri terapeuttinen vaikutus. Jos hoidettava haluaa jutella, hän voi jutella juuri siitä, mistä haluaa.”

Kuinka kauan läheisyysterapia kestää?

– Yleensä yksi hoitokerta on tunnin mittainen, mutta välillä joku on halunnut kahden tunnin ajan. Tiedän myös, että jotkut terapeutit ovat järjestäneet koko päivän kestäviä sessioita. Hoitojakson pituuden voi päättää itse. Joku käy kerran, toinen kaksi tai kolme kertaa ja joku säännöllisesti.

Mitä läheisyysterapia maksaa?

– Terapeutit hinnoittelevat itse itsensä, joten hinnoissa voi olla jonkin verran vaihtelua. Minun tarjoamani läheisyysterapia maksaa 60 euroa tunti. Luulen, että vielä joskus läheisyysterapiasta tullaan saamaan Kela-korvausta. Tavoitteenani on, että pääsisin joskus tekemään yhteistyötä Suomessa tätä alaa tutkivien ihmisten kanssa. Olisi hienoa, jos hoitomuodosta saataisiin sitten enemmän kovaa dataa.

Millainen koulutus läheisyysterapeuteilla on?

– Läheisyysterapiakoulutus on kolmevaiheinen koulutus. Kouluttajina toimivat hoitomuodon kehittäjät Markus ja Maria Silvola. Ensimmäinen kurssi sopii kenelle tahansa. Toiseen koulutukseen kutsutaan osa kiinnostuneista. Siellä käydään läpi jo enemmän terapian antamista. Kolmannelle kurssille voivat osallistua ne ensimmäisen ja toisen koulutuksen käyneet, jotka haluavat antaa läheisyysterapiaa ammatikseen.

Läheisyysterapeutin ammattiin vaaditaan jokin sosiaali- tai terveysalan koulutus pohjaksi. Esimerkiksi itselläni on pohjana sairaanhoitajan tutkinto.

Lisätietoa: Läheisyysterapia.fi 

Lue myös:

Emilia Vuorisalmi: ” Vain fyysinen kosketus saa minut täysin rauhoittumaan”

Keho on mielen muisti – kosketuksella eroon mielen solmuista

Kärsitkö sitoutumiskammosta tai ahdistaako läheisyys? Saatatkin olla välttelevästi kiintynyt

Onko terapiasi ajanhukkaa? Näin tunnistat huonon terapeutin

X