Terveys

Pesetkö kainalot yleensä suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

Osaatko pestä kainalot oikein? Hienhajun voi pitää loitolla kuumimpanakin kesäpäivänä, mutta silloin dödön lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kainaloiden oikeaoppiseen pesemiseen ja kuivaamiseen.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Istock

Palasaippua on suihkusaippuaa tehokkaampi ase hienhajua vastaan.

Osaatko pestä kainalot oikein? Hienhajun voi pitää loitolla kuumimpanakin kesäpäivänä, mutta silloin dödön lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kainaloiden oikeaoppiseen pesemiseen ja kuivaamiseen.

Tuntuuko siltä, että kainalot alkavat nopeasti haista hielle peseytymisestä huolimatta? Voi olla, että peset kainalot väärin.

Hiki itsessään ei haise, vaan kainalon pinnalla elävät bakteerit ja hiivat aiheuttavat epämieluisan hajun päästessään kosketuksiin hien kanssa.

Tehokkaimmin hienhajusta pääsee eroon pesemällä kainalot nestemäisen suihkusaippuan sijaan palasaippualla, jonka pesuteho on parempi kuin suihkugeelien. Tosin herkkäihoisimmille palasaippua voi olla jatkuvassa käytössä liian pesevää ja aiheuttaa siksi ihoärsytystä.

Jos ei kärsi hienhajusta, voi kainalot pestä jopa pelkällä lämpimällä vedellä.

Kuinka usein kainalot tulisi pestä?

Ei ole olemassa nyrkkisääntöä siitä, kuinka usein ihmisen kannattaisi käydä suihkussa. Paljon urheilevat saattavat peseytyä jopa kolme kertaa päivässä, kun taas jotkut voivat selvitä viikosta vain kahdella suihkukerralla.

Tavallisin pesurytmi lienee kerran päivässä, mikä riittää yleensä hyvin pitämään kainalot hajuttomina. Mikäli kärsii voimakkaasta hikoilusta, kannattaa kainalot pestä aamulla ja illalla.

Kuivaa kunnolla ennen deodoranttia

Hienhajun muodostumiseen vaikuttaa suihkussa käymisen lisäksi kainaloiden kuivaus.

Hajua tuottavat bakteerit ja hiivat viihtyvät kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä. Siksi kainalon tulisi antaa suihkun jälkeen kuivua kunnolla viidestä kymmeneen minuuttiin ennen deodorantin levitystä.

Jos tuntuu, että froteepyyhe ei kuivaa kainaloa tarpeeksi, avuksi voi ottaa talouspaperin tai hiustenkuivaajan.

Etikka poistaa hienhajun vaatteista

Mikäli kainalosi haiskahtavat perusteellisesta pesusta huolimatta, syy saattaa olla vaatteissasi.

Jos hiki on pinttynyt vaatteen pintaan, se alkaa haista päästessään kosketuksiin lämpimän ihon kanssa. Hienhajua voi poistaa vaatteista esimerkiksi liottamalla niitä miedossa etikkaliuoksessa ennen konepesua.

Deodorantti vai antiperspirantti?

Useimmat antiperspirantit sisältävät ainesosia, joita kutsutaan alumiinisuoloiksi.

Alumiinisuola muodostaa ohuen kalvon ihon päälle ja estää näin hien pääsyä ihon pinnalle. Deodorantit taas sisältävät hienhajua peittäviä parfyymejä ja antibakteerisia aineita, jotka tappavat kainaloissa olevia bakteereja.

Mikäli kaipaa voimakkaampaa suojaa tai haluaa vähentää hajun lisäksi kosteutta kainaloissa, kannattaa valita antiperspirantti.

Lue myös: Alumiinin terveyshaitat – Voiko antiperspirantissa piillä rintasyöpäriski?

Levitä puhtaalle iholle

Deodorantti ja antiperspirantti tulisi aina levittää puhtaalle iholle. Näin niiden vaikuttavat aineet pääsevät suoraan ihon pintaan. Jos kainalot alkavat haista hieltä kesken päivään, voi deodoranttia hätätapauksessa levittää likaiseen kainaloon. Tavaksi tätä ei kannata ottaa, sillä se voi aiheuttaa ihoärsytystä. Jos käy suihkussa iltaisin, dödö kannattaa laittaa kainaloihin heti suihkun jälkeen.

Karvaton kainalo ehkäisee hienhajua

Jos kärsii hienhajusta, kannattaa kainalot pitää karvattomina. Kainalokarvat tarjoavat kasvualustan bakteereille, ja voivat siksi voimistaa hienhajua.

Jos poistat kainalokarvat höyläämällä, käytä aina terävää terää, jotta kainaloiden herkkä iho ei rikkoontuisi.

Hikoilu on periytyvää

Edelleen törmää siihen väärään käsitykseen, että voimakas hikoilu on lihavuuden tai huonon kunnon merkki. Suurin osa hikoilun määrästä on periytyvää.

Jos hikoilu aiheuttaa haittaa arjessa tai hikoilun määrä muuttuu radikaalisti, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Joskus runsas hikoilu liittyy johonkin sairauteen, kuten kilpirauhasen liikatoimintaan. Useimmiten kyse on kuitenkin normaalista kehon toiminnasta.

Asiantuntija: Väestöliiton lääkäri Miila Halonen

Lue myös:

Liikahikoilu voi olla syövän oire – Näissä tilanteissa hikoilun takia pitää mennä lääkäriin

Kiusana haisevat jalat? Näin vähennät jalkojen hikoilua – 6 vinkkiä

Luomudeodorantit testissä – Haiseeko hiki?

Ominaishaju on luontainen kiihoke seksiin

X