Terveys

Teetkö aina tämän tyypillisen virheen käsiä pestessäsi?

Käsien peseminen on tärkein yksittäinen keino ehkäistä flunssan tarttumista. Hyvä käsihygienia edellyttää muutakin kuin pikaista huljautusta kraanan alla. Lääkärin mukaan ihmiset tyypillisesti tekevät käsien pesemisessä yhden ratkaisevan virheen.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Istock

Käsien peseminen on tärkein yksittäinen keino ehkäistä flunssan tarttumista. Hyvä käsihygienia edellyttää muutakin kuin pikaista huljautusta kraanan alla. Lääkärin mukaan ihmiset tyypillisesti tekevät käsien pesemisessä yhden ratkaisevan virheen.

Huolellinen käsien peseminen voi ehkäistä sairastumista flunssaan ja moniin muihin tartuntatauteihin. Flunssa tarttuu myös ilmateitse pisaratartuntana, joten on vaikeaa sanoa tarkasti, kuinka hyvin käsien pesu ehkäisee flunssia, sanoo Diacorin johtava lääkäri Sari Anthoni.

– Käsienpesu ja desinfiointi ovat kuitenkin tehokkain yksittäinen keino ehkäistä flunssan tarttumista, Anthoni sanoo.

Anthonin mukaan ihmiset tekevät tyypillisesti käsienpesussa sen virheen, että jättävät sormien välit pesemättä ja kuivaamatta kunnolla. Moni jättää myös sormukset sormeen käsienpesun ajaksi, jolloin niiden alle jää paljon mikrobeja.

Vesi huuhtelee likaa pois, mutta huolelliseen käsipesuun kuuluu saippua. Saippuan käyttö myös vähentää mekaanisen hankaamisen tarvetta ja suojelee näin ihoa rikkoontumiselta. Tehokkaimmin ylimääräiset mikrobit käsistä tuhoaa käsidesi. Kotioloissa pesu vedellä ja saippualla on kuitenkin riittävää.

Näin peset kädet oikein

Saippuoi huolellisesti

Aloita käsien peseminen kostuttamalla kädet haalealla vedellä. Sen jälkeen käsiin hierotaan saippuaa, mieluiten nestemäistä.

Käsistä tulee saippuoida huolellisesti kämmenet, kämmenselät, sormien välit ja ranteiden alueet. Huuhtele kädet lopuksi juoksevan veden alla. Sulje hana koskematta siihen käsin esimerkiksi kyynärpäällä tai paperin avulla.

Kuivaa kertakäyttöpyyhkeellä

Pelkkä käsienpesu ei koskaan yksinään poista kaikkia bakteereita, joten kuivaaminen on tärkeä osa käsien puhdistamista. Kuivaa kädet mieluiten kertakäyttöpyyhkeellä. Kotioloissa kädet voi kuivata normaaliin kankaiseen käsipyyhkeeseen. Käsipyyhkeet tulee vaihtaa ja pestä riittävän usein.

Käytä käsidesiä

Jos haluat tuhota tehokkaasti ylimääräistä mikrobistoa, käytä käsien pesun ja kuivaamisen jälkeen käsidesiä. Saippuapesu poistaa käsistä ennen kaikkea näkyvää likaa. Kotioloissa käsidesiä ei tarvitse käyttää.

Pese tarpeeksi usein

Kädet tulisi pestä jokaisen WC-käynnin jälkeen ja aina ennen ateriaa tai ruoanlaittoa. Ruoanlaiton välillä kädet tulisi pestä, jos käsittelee esimerkiksi raakaa lihaa ja sen jälkeen kasviksia. Myös kotiin tultaessa kannattaa pestä kädet. Näin voidaan vähentää mikrobien siirtymistä kotiin.

Käsiä on turha lotrata jatkuvasti. Liika pesu voi kuivattaa ihoa ja aiheuttaa jopa ihorikkoja. Käsidesin käyttö on vesipesua ystävällisempää kuivalle iholle. Käsienpesun jälkeen iholle kannattaa levittää kosteusvoidetta ihon kuivumisen välttämiseksi.

Huomioi riskiryhmät

Niiden, joiden immuunipuolustus on tavanomaista heikompi, on pidettävä erityistä huolta käsihygieniasta. Tällaiseen riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi vanhukset ja pienet lapset. Myös joidenkin sairauksien ja lääkehoitojen aikana elimistön puolustuskyky saattaa laskea, jolloin kädet on syytä pestä erityisen huolellisesti.

Käsienpesun tarve on täysin erilainen terveydenhuollossa kuin tavallisessa arjessa. Esimerkiksi lääkäriasemalla kädet pestään saippualla, kun ne ovat näkyvästi likaantuneet. Muutoin käytetään riittävästi ja riittävän usein käsidesiä. Lääkärit voivat kätellä potilaita, kunhan kädet desinfioidaan aina ennen ja jälkeen kättelyn.

Lue myös:

Pesetkö kainalot yleensä suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

Näin vältät flunssan – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

X