Terveys

Triggerpisteiden avaamisella eroon lihasjännityksestä, kivuista ja väsymyksestä? Testasimme!

Triggerhieronnan tarkoitus on vapauttaa keho jännityksistä ja poistaa kovettumat lihaksista. Sen kerrotaan tehostavan lihasten nestekiertoa ja tehoavan monenlaisiin ongelmiin. Toimittaja testasi triggerhieronnan ja huomasi heti 5 muutosta itsessään.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Triggerhieronnan tarkoitus on vapauttaa keho jännityksistä ja poistaa kovettumat lihaksista. Sen kerrotaan tehostavan lihasten nestekiertoa ja tehoavan monenlaisiin ongelmiin. Toimittaja testasi triggerhieronnan ja huomasi heti 5 muutosta itsessään.

Niskakipua, hartiajännityksiä ja jäykkyyttä selässä. Kärsin tyypillisistä istumatyöläisen vaivoista, jotka ovat seurausta huonosta työasennosta ja liiallisesta paikallaan olosta. Koska ongelmani ovat olleet mielestäni pieniä, en ole tehnyt niiden poistamiseksi juuri muuta kuin satunnaista liikkuvuusharjoittelua.

Havahdun, kun urheiluhieroja Hannu Tapaninen kertoo minulle passiivisien elämäntyylin haittavaikutuksista.

– Pitkäaikaisen istumisen vuoksi lihasten aineenvaihdunta häiriintyy, mistä seuraa triggerpisteitä eli kovettumia lihaksissa. Pisteet voivat pitää koko kehon jännityksessä, aiheuttaa kipua ja väsymystä.

Päätän kokeilla, miten triggerpisteiden avaaminen triggerhieronnalla voisi vaikuttaa kehooni.

Kolmella triggerhierontakäynnillä oli ainakin 5 konkreettista seurausta:

1. Kävelystä tuli rullaavampaa

Ensimmäisellä käyntikerralla keskityttiin jalkoihin: jalkateriin, nilkkoihin, pohkeisiin, reisiin, pakaroihin ja lonkankoukistajiin. Tapaninen aloittaa hieronnan aina jalkateristä, sillä niistä löytyy selitys jopa 2000 vaivaan. Esimerkiksi suuri osa niska-hartiajännityksistä antaa periksi, kun jalkaterät, nilkat ja pohkeet saadaan toimimaan.

Triggerpisteiden painelun lomassa tehtiin myös raajojen koukistuksia, jotta lihasten aineenvaihdunta tehostuisi.

Noustessani hieronnan jälkeen seisomaan, huomasin vaikutukset heti. Olo oli kevyt ja rento, ja jalkojen lihakset tuntuivat avautuneen. Eron aiempaan olotilaan huomasi etenkin kävelyssä: askel tuntui sulavalta ja rullaavalta. Tästä kävelytekniikasta haluan pitää kiinni.

2. Niska-hartiaseudun liikkuvuus parani

Toisella hierontakerralla keskityttiin jalkojen yläosiin, lantioon ja ristiselkään, ja kolmannella kerralla yläselkään, käsivarsiin, hartioihin, olkapäihin ja rintalihaksiin.

Molempien käyntikertojen jälkeen olo oli ryhdikkäämpi. Ylävartalo tuntui liikkuvammalta ja rintaranka avoimemmalta kuin ennen. Myös niskan jännitykset katosivat, vaikka niskaan ei hieronnassa juuri lainkaan koskettu.

3. Ennakkoluulot triggerhieronnan kivuliaisuudesta karisivat

Triggerpisteiden käsittely tuntui rentouttavalta eikä lainkaan kivuliaalta, kuten minua oli varoiteltu. Tapanisen mukaan triggerhieronnan tarkoituksena ei ole tuottaa kipua.

– Miksi lisätä kipua kehoon, jossa sitä jo valmiiksi on? Hieronnan tarkoitus on vapauttaa jännityksiä. Minkäänlaisia kudosvaurioita ei ole missään nimessä tarkoitus syntyä. Niistä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ihmisten kipukynnyksissä on toki eroavaisuuksia, mutta oman kokemukseni mukana hierontaa ei kannata jättää kokeilematta kivun pelon vuoksi.

Kivun sijaan hieronta aiheutti lihaksiin lämmön tunnetta, toi suuhun raudan makua ja sai minut välillä yskimään. Tapanisen mukaan kehon reaktiot johtuivat triggerpisteiden sulamisesta ja lihasten nestekierron tehostumisesta. Esimerkiksi yskiminen saattoi johtua siitä, että pallea ja rintaranka aukesivat, jolloin kaulan asento muuttui.

4. Kehostani löytyi jumeja, joiden olemassaolosta en edes tiennyt

Ensimmäisellä hierontakerralla täytin kaavakkeen, johon merkitsin kaikki mahdolliset lihasjumini ja kehoni saamat kolhut. Kaavake jäi melko tyhjäksi, sillä jäykkää niska-hartiaseutua lukuun ottamatta en ollut huomannut kehossani muita erityisiä ongelmia.

Triggerhieronnan myötä minulle kuitenkin valkeni, että lihaksissani oli monenlaisia passiivisia jännityksiä. Nilkkani, lantioni ja olkapääni olivat olleet aivan jumissa. Lisäksi vasemmasta pakarasta löytyi istuinkyhmy.

– Jos teet tietokoneen ääressä töitä ja oikea käsi on hiirikätesi, istut huomaamattasi enemmän vasemman istuinluun päällä. Vaihtelemalla hiirikättä keho pysyy tasapainoisempana, Tapaninen kertoo.

Triggerhieronta vähensi lihasjännityksiä, mutta sain Tapaniselta myös lisävinkkejä ongelmakohtieni työstämiseen. Joogan avulla saan lantiotani ja reiden lähentäjiä avattua, punnerrukset, hiihto ja soutu tekevät hyvää olkapäilleni. Jotta nilkat pysyvät tulevaisuudessakin liikkuvina, aion ensin kesänä kävellä paljain jaloin aina tilaisuuden tullen.

5. Istuminen väheni

Triggerhieronnan jälkeen tunsin oloni terveeksi ja hyvinvoivaksi. Olen ollut laiska käyttämään sähköpöytää ja tekemään töitä seisten, mutta hieronnan jälkeen toimistotuoliin jumahtaminen tuntui vihoviimeiseltä vaihtoehdolta.

Triggerhieronnan ansiosta olen istunut töissä huomattavasti vähemmän kuin ennen. Syynä saattoi olla paitsi hieronnan aikaansaama olotila, myös se, että Tapaninen painotti minulle istumisen vähentämisen tärkeyttä.

– Triggerpisteet johtuvat usein passiivisesta elämäntyylistä eli liiasta istumisesta ja liikkumattomuudesta. Koko työpäivää ei tarvitse seistä, mutta päivän voi rytmittää esimerkiksi niin, että istut 2 tuntia, seisot 2 tuntia, istut 2 tuntia ja seisot 2 tuntia.

Lue myös:

Kärsitkö lihaskivuista, jäykkyydestä tai väsymyksestä? Syynä saattavat olla triggerpisteet

Näin teet rentouttavan hartiahieronnan kotona – 8 vinkkiä

Jäykkyyden ja selkä- tai lihaskipujen syynä kireät faskiat? 5 avaavaa venytystä

X