Terveys

Miten usein pyyhkeet pitäisi vaihtaa? Ihotautilääkäri vastaa

Vaihdatko kasvo- ja vartalopyyhettäsi joka pesun jälkeen vai silloin tällöin, kun tajuat käyttäneesi samaa pyyhettä jo reilusti yli viikon? Kysyimme ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamolta, kuinka usein pyyhkeet kannattaa oikeasti vaihtaa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Ei ole olemassa tutkittua tietoa siitä, kuinka usein pyyhkeitä kannattaisi vaihtaa.

Vaihdatko kasvo- ja vartalopyyhettäsi joka pesun jälkeen vai silloin tällöin, kun tajuat käyttäneesi samaa pyyhettä jo reilusti yli viikon? Kysyimme ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamolta, kuinka usein pyyhkeet kannattaa oikeasti vaihtaa.

Kun pyyhe on likainen, se täytyy vaihtaa. Mutta entä jos pyyhe on päällisin puolin puhdas eikä haise pahalle?

– Tässä asiassa ei ole olemassa absoluuttista, tutkittua totuutta. On kuitenkin tiettyjä tilanteita, joissa pyyhkeitä voi olla järkevää vaihtaa tavallista useammin, ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo lääkärikeskus Mehiläisestä kertoo.

Lika ja käyttökerrat vaikuttavat pyyhkeiden vaihtoväliin

Jos pyyhkeeseen on jäänyt esimerkiksi meikkiä tai muuta likaa, se on luonnollisesti vaihdettava, jotta lika ei siirry puhdistetulle iholle. Jos pyyhkeessä ei ole varsinaista näkyvää likaa, Vaalamo suosittelee kiinnittämään huomiota siihen, kuinka monta kertaa pyyhettä on käytetty.

– Päivittäin suihkussa käyvän kannattaa vaihtaa vartalopyyhe ainakin viikon välein. Kasvopyyhkeen voi pestä vaikka päivittäin, mutta se kannattaa vaihtaa ainakin parin–kolmen päivän välein. Yhteiskäytössä oleva käsipyyhe on järkevää vaihtaa päivittäin ja vaikka jo kesken päivän, jos kylässä on ollut vieraita ja käsipyyhe on mennyt märäksi.

Pyyhkeiden kuivattamiseen kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota, jotta ne pysyvät hygieenisinä ja miellyttävinä käyttää. Jos käytetyn pyyhkeen jättää mytyssä lattialle kuivumaan, bakteerit ja jopa home saavat loistavan kasvuympäristön.

Ihon oirehtiessa pyyhettä kannattaa vaihtaa useammin

Terve ja ehjä, normaali iho suojelee meitä hyvin erilaisia infektioita ja tulehduksia vastaan. Siksi pyyhkeiden vaihdon ei tarvitse olla sotilaallisen säännöllistä.

Jos iho kuitenkin menee rikki tai oireilee muuten, ihon suoja heikkenee. Siksi myös pyyhkeiden vaihtamiseen kannattaa kiinnittää enemmän huomiota. Jos iho on rikki tai ihminen sairastaa jotain ihosairautta, pyyhkeitä ja kaikkia ihoa vasten olevia tekstiilejä, kuten lakanoita ja vaatteita, kannattaa vaihtaa useammin.

– Jos iholla on esimerkiksi paiseita, kaikki pyyhkeet kannattaa vaihtaa vaikka joka päivä. Jos taas iholla on tarttuva bakteeri- tai virussairaus, kuten märkärupi tai herpes, kannattaa uusi pyyhe ottaa joka kerta itseään kuivatessa, Vaalamo ohjeistaa.

Jokaiselle oma kasvo- ja vartalopyyhe

Käsipyyhkeet ovat useimmissa kodeissa yhteisiä. Vaalamo kuitenkin suosittelee, että jokainen perheenjäsen käyttäisi omia kasvo- ja vartalopyyhkeitä.

– Silloin pyyhkeissä on omat pöpöt, joita iholla on ja kuuluukin olla. Siellä on bakteereja, hiivoja ja erilaisia mikro-organismeja. Aivan bakteeritonta olotilaa ei ole, Vaalamo muistuttaa.

Jos jollain perheenjäsenellä on tarttuva ihosairaus, vatsatauti tai esimerkiksi kihomatoja, kannattaa kyseisen perheenjäsenen Vaalamon mukaan pidättäytyä jopa yhteisen käsipyyhkeen käyttämisestä, jotta bakteerien leviäminen ja tartunnat saataisiin minimoitua.

Myös esimerkiksi huuli- tai genitaaliherpeksen takia henkilökohtaisten pyyhkeiden käyttäminen on suositeltavaa.

– Jos esimerkiksi kumppanilla on huuliherpes ja pyyhit kasvosi heti hänen jälkeensä samaan pyyhkeeseen, voit huonolla tuurilla itse saada huuliherpeksen. Sama juttu on genitaaliherpeksen kanssa.

Lue myös:

Pitäisikö suihkussa käydä aamulla vai illalla? Lääkäri vastaa

Oletko säilyttänyt lakanat väärin? Näin peset ja hoidat liinavaatteet

Näin usein rintaliivit pitäisi pestä – Pesetkö liivisi oikein?

Teetkö aina tämän tyypillisen virheen käsiä pestessäsi?

X