Terveys

Vältä näitä ruokia flunssassa – 6 ruoka-ainetta, joita ei kannata syödä kipeänä

Flunssaisena kannattaa unohtaa karkit ja roskaruoka, jos sairaudesta haluaa toipua mahdollisimman nopeasti. Mutta myös maitoa voi olla syytä välttää.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Flunssassa kannattaa kahvi vaihtaa teehen.

Flunssaisena kannattaa unohtaa karkit ja roskaruoka, jos sairaudesta haluaa toipua mahdollisimman nopeasti. Mutta myös maitoa voi olla syytä välttää.

Ihminen voi omilla toimillaan hidastaa flunssasta paranemistaan. Riittämättömän levon lisäksi tietynlainen ravinto voi heikentää elimistön vastustuskykyä ja pidentää flunssan oireiden kestoa.

Listasimme kuusi ruokaa ja juomaa, joita flunssapotilaan ei välttämättä kannata pistää suuhunsa, jos sairaudesta haluaa parantua mahdollisimman nopeasti.

1. Karkit

Flunssaisena ei kannata napostella karkkia tai muita sokerisia herkkuja, sillä sokeri voi hidastaa toipumista. Tutkimusten mukaan sokeri estää kehoa taistelemasta flunssan taudinaiheuttajia vastaan. Suuri sokerin saanti voi myös tukahduttaa kehon puolustusjärjestelmää ja aiheuttaa hiljaista tulehdusta.

2. Rasvainen pikaruoka

Sokerin tavoin myös rasvainen ruoka, kuten hampurilaiset ja ranskalaiset, voi tehdä flunssapotilaalle hallaa. Ruoat, jotka sisältävät paljon epäterveellisiä rasvoja, voivat aiheuttaa hiljaista tulehdusta ja heikentää kehon vastustuskykyä. Rasvainen ruoka saattaa myös aiheuttaa vatsakipuja.

3. Maito

Flunssassa kannattaa olla tarkkana maitotuotteiden kansssa, sillä tutkimusten mukaan maidon käyttö voi lisätä liman eritystä. Maidon juonti voi siis pahentaa flunssassa jo valmiiksi tukkoista oloa.

Hapanmaitotuotteista, kuten jogurtista, voi kuitenkin olla hyötyä, sillä probiootit voivat parantaa vastustuskykyä.

4. Punainen liha

Lihan sisältämät eläinperäiset rasvat voivat heikentää elimistön kykyä päästä eroon flunssaa aiheuttavista pöpöistä. Kasvisruokavalion suosiminen flunssassa, ja vielä muutama päivä flunssan jälkeen, voi nopeuttaa paranemista ja vähentää flunssan oireita. Kasviksista saa terveyttä edistäviä vitamiineja ja antioksidantteja, jotka voivat nopeuttaa toipumista.

Proteiinia on kuitenkin tärkeää saada sairaana riittävästi, sillä proteiini vahvistaa kehoa ja edistää toipumista. Valitse ruokavalioosi proteiineja, jotka sulavat helposti. Syö esimerkiksi kananmunia, linssikeittoa tai kanakeittoa.

5. Alkoholi

Alkoholi heikentää vastustuskykyä ja poistaa elimistöstä nesteitä. Alkoholin juominen voi pahentaa flunssan oireita, joten sitä kannattaa välttää kokonaan sekä flunssan aikana että muutama päivä flunssan jälkeen.

6. Kofeiinituotteet

Kofeiini poistaa kehosta nesteitä ja voi heikentää unensaantia. Koska riittävä nesteytys ja lepo ovat flunssapotilaalle tärkeitä, kipeänä voi olla hyvä välttää kahvia ja muita kofeiinituotteita – erityisesti sokeripitoisia energiajuomia.

Lähteet: Greatist, Livestrong, Natural Society, Popsugar, Safkatutka: Opas ruokaviidakkoon (Like)

Lue myös:

Parhaat keinot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon – Kuuma flunssajuoma ja 7 muuta tehokasta troppia

Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä

Näillä nikseillä pysyt terveenä – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

X