Työ ja raha

Miksi älykäs ja ahkera ei menesty? 6 konkreettista syytä

Oletko joskus ihmetellyt, miksi menestys tuntuu karttavan sinua, vaikka olet fiksu ja paiskit kovasti töitä?

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Älykkään ja ahkeran voi olla vaikeaa nöyrtyä pyytämään apua.

Oletko joskus ihmetellyt, miksi menestys tuntuu karttavan sinua, vaikka olet fiksu ja paiskit kovasti töitä?

Toisin kuin moni luulee, pelkkä älykkyys ja ahkeruus eivät vielä takaa menestystä työelämässä – tai elämässä muutenkaan.

Nämä syyt saattavat jarruttaa tai jopa estää älykkäiden ja ahkerien ihmisten menestymisen:

1. He uskovat pärjäävänsä pelkällä tietämyksellään

Ihmiset, jotka menestyivät koulussa ja saivat kokeista täysiä pisteitä, ovat tottuneet siihen, että heidän älykkyytensä ja ahkeruutensa tuottavat aina tulosta. Enempää panostamista ei siis tarvita. Aikuisten elämässä näin ei valitettavasti ole, vaan asioihin vaikuttavat monet tekijät.

Esimerkiksi yhdestä työpaikasta voi kilpailla kuusi kympin oppilasta, jotka ovat kaikki saaneet saman jatkokoulutuksen. Tällaisissa tilanteissa luovuus ja persoonallisuus sekä ihmissuhdetaidot saattavatkin nousta päätöksen ratkaisevaksi tekijäksi tiedon ja kouluttautumisen sijaan.

2. He karttavat avun pyytämistä

Jos koulumaailmassa on aina ollut kympin oppilas, ei avun pyytäminen ole välttämättä tullut lainkaan tutuksi. Siksi avun pyytäminen saattaa olla vaikeaa vielä aikuisenakin. Älykkään ja ahkeran voi olla vaikeaa nöyrtyä pyytämään apua ja hyväksyä se, että ihan kaikkea ei voi tehdä yksin – ainakaan, jos haluaa oikeasti menestyä.

3. He kaihtavat riskien ottamista

Älykkäät ihmiset haluavat harvoin ottaa turhia riskejä. He valitsevat mieluummin turvallisimman tavan toimia. Syynä voi olla halu välttää epäonnistumisia, joita kuitenkin ennemmin tai myöhemmin tapahtuu kaikille. Taustalla saattaa olla myös se, että älykkäät ja ahkerat asettavat itselleen todella korkeat vaatimukset. He ovat itse itsensä pahimpia kriitikoita ja saattavat aliarvioida omia kykyjään. Tällainen perfektionismi voi estää tavoitteiden saavuttamisen ja jopa asioiden aloittamisen.

Järkevä, laskelmoitu riskinotto on joskus todella kannattavaa ja saattaa johtaa paljon suurempaan menestykseen kuin tuttu ja turvallinen tie. Jos esimerkiksi haaveilee omasta, menestyvästä yrityksestä, ei kannata jatkaa vuosia sellaisen yrityksen palveluksessa, jossa ei etene minnekään.

4. He haluavat onnistua nopeasti

Toimeliaat ja älykkäät ihmiset arvostavat aikaa, eivätkä halua tuhlata sitä. Jos jonkin asian parissa aikaa kuluu kohtuuttomasti, saattaa kyllästyminen yllättää ja kärsivällisyyden puute vaivata. Miksi tuhlata aikaa johonkin, joka ei ota tuulta alleen? Entä jos jään jostain paitsi tähän käyttämäni ajan takia?

Yhteen asiaan perehtymisen sijaan saattaa käydä niin, että ahkera ja älykäs henkilö huomaa jahtaavansa unelmaa toisensa perään, vaikka yhteen asiaan kärsivällisesti perehtyminen voisi tuoda hänelle enemmän menestystä.

5. He jumittuvat samoihin piireihin

Kun on kiire ja sata rautaa tulessa samaan aikaan, voi samoihin piireihin jämähtää lähes huomaamatta. Vaikka vanhat ystävät ja tutut työkaverit ovat toki tärkeitä, saatetaan vanhassa porukassa pallotella samoja ajatuksia uudestaan ja uudestaan.

Uusien ihmisten tapaaminen ja heidän tuoreiden näkökulmiensa sekä ideoidensa kuuleminen saattaa antaa omaan työhön tai henkilökohtaiseen elämään aivan uutta potkua – ja erityisesti työssä verkostoituminen on äärimmäisen kannattavaa.

6. He eivät ole olleet onnekkaita

Kyllä, joskus myös hyvä onni voi olla osasyy ihmisten menestymiseen. Pelkkä hyvä tuuri tai onnekas ajoitus ei ehkä tee kenestäkään menestyjää, mutta tie menestykseen saattaa olla helpompi, jos mukana on hitunen onnea.

Lähteet: Lifehack, Rajesh Setty

Lue myös:

Tämän takia älykkäiden voi olla vaikea löytää rakkautta – 4 syytä

Keistä naispomot ovat ottaneet mallia? – Lue, kuinka Merja Ylä-Anttilan ja Tuula Teeren esikuvat ovat heihin vaikuttaneet

Vain uraohjus menestyy – Nämä työmyytit eivät pidä paikkaansa

X