Ihmissuhteet

Miten parisuhdetta kannattaa hoitaa, kun toista näkee koko ajan? Paripsykoterapeutti antaa 6 tärkeää ohjetta

Tiivis yhdessäolo saattaa tuoda haasteen jos toisenkin parisuhteeseen. Kysyimme parisuhdepsykoterapeutilta, millä tavoin parisuhdetta kannattaa huoltaa nyt, kun omaa kumppania näkee poikkeusolojen takia todennäköisesti enemmän kuin tavallisesti.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kotoilu on muuttanut usean perheen arkea.

Tiivis yhdessäolo saattaa tuoda haasteen jos toisenkin parisuhteeseen. Kysyimme parisuhdepsykoterapeutilta, millä tavoin parisuhdetta kannattaa huoltaa nyt, kun omaa kumppania näkee poikkeusolojen takia todennäköisesti enemmän kuin tavallisesti.

Tiivis yhdessäolo ja ajanvietto samojen seinien sisällä voi tuoda parisuhteeseen uudenlaisia haasteita.

Terveystalon paripsykoterapeutti Piritta Pitkänen huomauttaa, että esimerkiksi harrastusten jääminen tauolle sekä etätyöt voivat vaikuttaa niin, ettei pariskunnalle jää välttämättä aikaa tavanomaiselle palautumiselle. Kotona oleva tila alkaa tuntua herkästi ahtaalta ja välit kiristyä.

– Monissa perheissä ollaankin aivan uuden äärellä, kun arki on saanut uuden rytmin ja muodon, Pitkänen kertoo.

Kuinka hyvää yhteiseloa voi ylläpitää tilanteessa, jossa omaa kumppania näkee koko ajan? Jos kysymys mietityttää omassa parisuhteessa, näistä kuudesta vinkistä voi olla apua!

1. Miettikää aktiivisesti, mitä aiotte yhteisellä ajalla tehdä

Parhaimmillaan tämänhetkinen poikkeustila mahdollistaa parille yhteistä aikaa, jota on saatettu toivoa jo pitkään.

Tilanteesta on hyvä ottaa hyöty irti miettimällä aktiivisesti vaihtoehtoja yhteiselle tekemiselle, Pitkänen kehottaa.

– Tällä hetkellä ei kannata suinkaan jäädä kellumaan siihen, että nyt sitä yhteistä aikaa olisi, vaan pohtia, mitä sille ajalle tehdään.

Oiva ajanviettotapa pariskunnille on esimerkiksi kahdestaan lenkkipolulle suuntaaminen.

– Nyt parisuhdetta kannattaa huoltaa yhteisillä kävelylenkeillä keväisessä luonnossa.  Lenkkipolulla ei tarvitse suorittaa, vaan voi ihan vaan haahuilla, hengitellä syvään ja hoitaa mieltä samalla.

Pariskunta juoksee portaita.
Tiivis yhdessäolo voi olla myös mukavaa! Parisuhdetta voi huoltaa vaikkapa yhteisillä kävely- tai juoksulenkeillä.

2. Järjestäkää itsellenne myös omaa aikaa

Tiiviin yhdessäolon vastapainoksi arjessa jokaisen perheenjäsenen on tärkeää saada nauttia myös omasta ajasta. Pitkäsen mukaan perheessä aikuisten kannattaa käydä aktiivista keskustelua siitä, miten kullekin perheenjäsenelle mahdollistetaan palautumishetkiä arjessa.

– Se voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että mahdollistat puolisolle kävelylenkin itsekseen tai hetken kuunnella musiikkia omissa oloissaan, joogata tai lukea kirjaa. Ihan mitä tahansa, mikä tuo hyvää mieltä ja lisää levollisuutta.

3. Vaalikaa läheisyyttä

Läheisyydellä on suuri voima. Siksi Pitkänen kehottaa pariskuntia keskittymään hyvään kohtaamiseen, koskettamaan ohimennen kumppania sekä osoittamaan katsein ja elein toiselle, että hän on tärkeä.

– Kun poikkeusoloissa aikuisten kahdenkeskistä aikaa on vähän, kannattaa ottaa vaikkapa nukkumaanmenon kynnyksellä hetki, jolloin ei selata uutisia tai somea, vaan ollaan vain lähekkäin hiljaa tai keskitetään juttelun aiheet hyviin asioihin, Pitkänen neuvoo.

4. Pitäkää yhteyttä ystäviin puhelimitse

Sosiaalisten suhteiden kaventuessa poikkeusoloissa on tärkeää pitää yhteyttä muihin läheisiin ja ystäviin puhelimitse tai videoyhteyksin.

– Tällä hetkellä on tarjolla myös paljon ilmaisia, kaikille avoimia harrastetunteja – nythän olisi hyvä mahdollisuus kokeilla jotain ihan uuttakin matalalla kynnyksellä.

5. Selvittäkää riidat rakentavasti

Hyvä on muistaa, että negatiivisetkin tunteet kuuluvat asiaan ja joskus tulee riitaa. Tärkeintä on se, miten riidat selvitetään ja nollataan. Omalle kumppanille ja itselle kannattaa olla armollinen.

– Jos aikuisena turhaudut, juttele siitä puolisollesi. Pyri purkamaan pahaa mieltäsi mukavan tekemisen kautta tai ottamalla aikalisä, jos voit. Puolestaan vanhempina olkaa lasten kiukkuhetkissä lempeästi yhdessä rintamassa, se tuo niin lapselle kuin aikuisellekin turvaa, Pitkänen kertoo.

Pariskunta halaa toisiaan.
Tärkeintä on, että riitojen syttyessä kiistat pyritään selvittämään ja nollaamaan.

6. Säilyttäkää rutiinit

Poikkeusolot vaativat kaikilta paljon joustamista. Rutiinit ja raamit arjessa tuovat turvaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

– Arkea kannattaa suunnitella vaikkapa jääkaapin oveen paperille. Arjen velvollisuuksien lisäksi suunnitelmaan on tärkeää lisätä myös perheen yhteisiä hetkiä ja kullekin perheenjäsenelle tärkeitä omia juttuja, jotka kantavat arkivastuiden keskellä.

Lue myös: 

Näin parisuhdetta kannattaa vaalia koronapandemian jyllätessä, jotta poikkeusolot yhdistävät eivätkä erota – asiantuntija antaa 4 ohjetta

Vahva parisuhde rakennetaan riskin ja rakkauden avulla – 5 tärkeää oivallusta rakkaudesta

Parisuhdekriisi on mahdollista selvittää – pariterapeutti kertoo, miten selvitä parisuhteen myrskyistä läpi yhdessä

X