Julkkikset

Kolmatta lastaan odottava Emma Kari: ”Olen joutunut jokaisen lapsen kohdalla pohtimaan, että onko nyt oikea hetki”

Kansanedustaja Emma Kari odottaa kolmatta lastaan. Hän aikoo jakaa perhevapaat puoliksi miehensä kanssa ja uskoo, että niin kannattaisi muidenkin tehdä.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Emma Kari, Lasillisella, Ihana Kahvila Baari

Kansanedustaja Emma Kari odottaa kolmatta lastaan. Hän aikoo jakaa perhevapaat puoliksi miehensä kanssa ja uskoo, että niin kannattaisi muidenkin tehdä.

Tänään on hyvä päivä. Vihreiden kansanedustaja Emma Kari, 36, on palannut lomalta töihin, ja hänellä on virkeä olo. Hän istuu helsinkiläisessä kahvilassa, ennen kuin kiirehtii seuraavaan tapaamiseensa samassa rakennuksessa sijaitsevaan ympäristöministeriöön.

Hyvään tuuleen on muitakin syitä kuin lomalta saatu uusi energia. Emma odottaa kolmatta lastaan.

– Toivoin ja odotin pitkään tätä raskautta, Emma Kari sanoo.

– Aluksi jännitti vähän se, että miltä tuntuu tulla raskaaksi tässä elämäntilanteessa. Pääsin siitä yli, kun olin selviytynyt raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta ja loppuvuoden hullunmyllystä.

Se todellakin oli hullunmylly. Pääministeri Antti Rinne erosi, ja samaan aikaan alkoi kuohunta al-Holin-pakolaisleirin ja ulkoministeri Pekka Haaviston ympärillä. Emma on vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja, joten hän teki ympäripyöreitä päiviä. Hän istui kokouksissa yömyöhään. Samaan aikaan hän kärsi voimakkaasta raskauspahoinvoinnista.

Emma pudistelee päätään.

– Oli se aikamoista, mutta hommat hoidettiin. Onneksi tuli joululoma, ja lähdimme mieheni vanhempien mökille Lappiin. Sain levättyä kunnolla.

Emma Kari
Emma Kari miehensä Touko Laakson kanssa Linnan juhlissa.

Emma Kari haluaa jakaa hoitovastuun miehensä kanssa tasan

Vauvan laskettu aika on kesäkuussa. Samassa kuussa ovat syntyneet Emman 10-vuotias poika, 6-vuotias tytär ja avopuoliso Tapio Laakso.

– Siinä on ihan kiva juhlaputki, kun minunkin syntymäpäivä sattuu olemaan toukokuussa.

Emma Kari kertoo, että hän aikoo jakaa perhevapaat miehensä kanssa puoliksi.

– Niin olemme tehneet kahden edellisenkin lapsen kanssa. Se tekee vanhemmuudesta heti lähtökohtaisesti tasa-arvoista, mikä näkyy myöhemmin myös pikkulapsiaikana.

– Jos lapsi on sairaana, käyn mieheni kanssa aamulla kalenterit läpi ja kotiin jää se, jonka kalenteri joustaa paremmin.

Emma on huomannut, että yleensä sairaita lapsia jää kotiin hoitamaan vanhemmista se, joka on ollut perhevapaalla. Eli useimmiten nainen.

Tähän hän halua muutoksen. Emma uskoo vakaasti hallituksen perhevapaauudistukseen, jonka tavoitteena on, että tulevaisuudessa perhevapaat jakautuisivat tasaisemmin miesten ja naisten kesken. Tällä hetkellä isät käyttävät niistä vain noin 10 prosenttia.

– Perhevapaan tasainen jakaminen lisää miesten oikeuksia vanhemmuuteen ja parantaa naisten asemaa työelämässä. Onhan raskaaksi tuleminen isompi riski naiselle kuin miehelle. Minäkin olen joutunut jokaisen lapsen kohdalla pohtimaan, että onko nyt oikea hetki.

Ensimmäisellä kerralla Emma ja hänen miehensä olivat pienituloisia opiskelijoita, joten Emmaa huoletti se, pärjäävätkö he taloudellisesti. Toinen lapsi ilmoitti tulostaan kuntavaalien jälkeen, kun Emma oli valittu Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajaksi.

– Vaalijuhlissa minulle tultiin sanomaan, että älä sitten tee sitä samaa virhettä kuin kaikki vihreät naiset ja hankkiudu raskaaksi. Taisin nielaista siinä kohtaa, Emma Kari sanoo.

”Ympäristöasioita ei pitäisi vyöryttää yksilön valinnoiksi”

Emma kertoo, että hänen lapsensa harrastavat tanssimista, sirkusta ja jalkapalloa.

– Mutta me olemme myös hyviä sohvalle rojahtajia. Syömme vähän liikaa ja katsomme Marvel-sarjoja.

Entä kalvaako häntä koskaan syyllisyys lasten hankkimisesta? Jotkuthan ovat sitä mieltä, että lapsia ei pitäisi hankkia, koska he lisäävät hiilidioksidipäästöjä.

Emma pudistaa päätään.

– Ympäristöasioita ei pitäisi vyöryttää pelkästään yksilön valinnoiksi, kun todelliset ratkaisut ovat isompia. Ympäristön kannalta on tärkeää se, miten yhteiskunta on rakennettu, miten liikenne toimii ja energia tuotetaan ja miten asutaan.

Suomi on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Emmalle vuosiluku ei ole abstrakti numero tulevaisuudessa.

– Enää en mieti asioita omasta vaan myös lasteni näkövinkkelistä. Yhteiskunnat täytyy saada hiilineutraaleiksi, sillä kenelle me tätä maailmaa teemme, ellemme lapsillemme?

Emma päätti jo vuosia sitten olla lamaantumatta ilmastoahdistuksesta.

– Lapset ovat toivo. Siksi ajattelin, että kolmaskin lapsi saa tulla, jos hän vain niin haluaa.

X