Julkkikset

Burnoutin jälkeen joogaan hurahtanut Ninja Sarasalo: ”En ole saanut elämässäni mitään helposti”

Burnout vei Ninja Sarasalo-Tamuran voimat. Onneksi hän löysi alkuvuodesta bikram-joogan. Ninja antaa vaikealle lajille kaikkensa, ja tulokset alkavat näkyä kropassakin. – En kauhistu, vaikka joudun tekemään paljon töitä, hän sanoo.

Teksti:
Minna Nevalainen

Burnout vei Ninja Sarasalo-Tamuran voimat. Onneksi hän löysi alkuvuodesta bikram-joogan. Ninja antaa vaikealle lajille kaikkensa, ja tulokset alkavat näkyä kropassakin. – En kauhistu, vaikka joudun tekemään paljon töitä, hän sanoo.

”Elämäntapamuutokseni alkoi reikihoidossa alkuvuodesta. Ensin juttelin reikihoitajana työskentelevän ystäväni kanssa puhelimessa terveydentilastani, sitten alkoi hoito etänä. Makasin hiljaisessa huoneessa sängyllä. Ystäväni antoi parantavan energian virrata. Kesken hoidon mieleeni tuli sana: jooga.

Heti hoidon jälkeen puhelin soi. Eräs tuttava soitti miehelleni ja ehdotti, että tulisimme hänen vaimonsa Kirsi Koskisen Bikram Yoga -salille. Tunsin, että minua johdatettiin, ja lähdimme saman tien.

Kirsi on vanha ystäväni. Hän seisoi ovella ja sanoi, että hän oli odottanut minua. Se oli kummallinen hetki.”

Kärsin stressistä ja huimauksesta

”Seuraavana päivänä menin ensimmäiselle tunnille. Tunti oli rankka kaikin tavoin. Ensinnäkin kuntoni oli melko surkea. Olin saanut burnoutin edellisenä vuonna. Kärsin yhä stressistä ja huimauskohtauksista. Olin tehnyt ympäripyöreitä päiviä ruoka-alan yrittäjänä. Heti kun luovuin yrittämisestä, lihoin kymmenen kiloa ja hiukseni ohentuivat. Akupunktio oli auttanut jonkin verran, mutta olin silti väsähtänyt ja vetämätön. En voinut hyvin.

Bikram-joogan aloittaminen on aina haastavaa. Treenaaminen salissa, jonka lämpötila on noin 40 astetta, ottaa voimille. Tuntui vetelältä, ja minua huimasi. Lajissa oli kuitenkin jotakin, mistä innostuin: siinä sai käyttää voimaa.

Toisella kerralla treenaaminen oli jo helpompaa. Edelleen, kun jokin liike tai asento tuntuu vaikealta, ajattelen, että karkaan tunnilta kesken pois. En kuitenkaan tee niin. Tunnin jälkeen tuntuu siltä, että olen tehnyt itselleni hyvää. Kun teen viimeisiä hengitysharjoituksia, minua melkein pyörryttää. On niin euforinen olo.”

Aluksi minua ujostutti mennä salille

”Aluksi pelkäsin kuumuutta, mutta nyt rakastan sitä, kun hiki valuu. Se puhdistaa. Hikoilu panee myös aineenvaihdunnan käyntiin: aivot saavat happea, veri alkaa kiertää ja kuona-aineet tulevat ulos.

Pukeudun tunnille mahdollisimman kevyesti. Moni treenaa urheiluliiveissä ja sortseissa. Alussa minusta tuntui, että en voi mennä tunnille, koska kaikki ovat niin hyväkuntoisia. Mutta sitten eräs oppilas kertoi minulle, että hänellä oli runsaasti ylipainoa silloin, kun hän aloitti, mutta nyt hän on elämänsä kunnossa. Se sai minut innostumaan lajista vielä enemmän.

Monilla saleilla olen vierastanut sitä, että ihmiset tunnistavat minut ja tuijottavat minua, mutta joogasalilla saan treenata rauhassa ja keskittyä vain omaan suoritukseeni.”

Olen kiinteämpi kuin aikaisemmin

”Treenaan parhaimmillani viisi kertaa viikossa. Vaikka olen treenannut vasta vähän aikaa, huomaan kropassani jo muutoksia. Olen kiinteämpi, ja senttejä on alkanut lähteä vyötäröltä ja reisistä. Keskivartaloni eli panssarini on vahva ja lihakseni ovat voimistuneet. En ole koskaan ollut erityisen urheilullinen, joten tämä on minulle ihan uusi tunne. Juoksulenkillä olen käynyt ehkä kaksi kertaa elämäni aikana.

Parasta kuitenkin on, että olen nyt energisempi ja jaksan enemmän. Se on tervetullut muutos, sillä burnout vei ilon.

En ole saanut elämässäni mitään helposti. Siksi en kauhistu, vaikka joudun tekemään paljon töitä. Päinvastoin. Nautin siitä, että bikram-jooga on niin vaikeaa. En voisi rakastua lajiin, jossa ei olisi haastetta. Koen, että olen vasta matkalla. Opettelen hengittämään oikealla tavalla ja hyväksymään sen, että en osaa kaikkea heti. Haaveilen kuitenkin jo siitä päivästä, jolloin voin pukea tunnille urheiluliivit ja sortsit. Ja että saan lihaksikkaan kropan, joka taipuu kauniisiin asentoihin. Ehkä joku päivä pääsen niin pitkälle, että voin alkaa opettaa lajia muille.”

 Lue myös:

Testissä edulliset nettijoogat – huomioi ainakin nämä 5 asiaa

Kärsitkö selkäkivusta? 5 helpotuksen tuovaa joogavenytystä

Testissä 6 aloittelijalle sopivaa joogatuntia – lue, mikä yllätti

X