Kauneus

Luonnonkosmetiikan ABC ja sen hyödyt ihonhoidossa

Teksti:
Anna.fi

Luonnonkosmetiikka on vallannut alaa kosmetiikkamarkkinoista viime vuosina räjähdysmäistä vauhtia ja ilmiö on taatusti tullut jäädäkseen. Luonnollisuudella ratsastava mainonta sekä harhaanjohtavat pakkausmerkinnät kosmetiikkaviidakossa hämmentävät kuitenkin edelleen monia kuluttajia, vaikka tietoisuus nimenomaan sertifioidusta luonnonkosmetiikasta kasvaakin koko ajan. Tässä tiivis infopaketti luonnonkosmetiikasta sekä sen hyödyistä ihonhoidossa.

Luonnonkosmetiikka

Mitä on sertifioitu luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikka-termiä ei ole suojattu lailla ja siksi monet synteettiset kosmetiikkasarjat markkinoivat itseään luonnollisina, mikäli tuotteissa on käytetty luomuraaka-aineita. Markkinoilta löytyy myös useita pieniä kosmetiikkasarjoja, jotka täyttävät eurooppalaisten luonnonkosmetiikkasertifikaattien standardit, mutta pienillä yrityksillä ei ole varaa ostaa kallista sertifikaattia.

Euroopassa on muutama tunnettu riippumaton organisaatio, jotka myöntävät luonnonkosmetiikan sertifikaatteja, jotka on luotu helpottamaan kuluttajaa. Sertifikaatin avulla kuluttaja voi luotettavasti valita aitoa luonnonkosmetiikkaa, jolle on asetettu Euroopassa yhteiset, tiukat kriteerit.

Luonnonkosmetiikka

Muualla maailmassa, kuten Yhdysvalloissa ja Australiassa, ei juurikaan tunneta eurooppalaisia sertifikaatteja, mutta jenkkimarkkinoilla on lukuisia sarjoja, jotka täyttävät eurooppalaisen luonnonkosmetiikan kriteerit ja saattavat sisältää huomattavasti enemmän luomuviljeltyjä raaka-aineita. Virallisen sertifikaatin puuttuessa, jenkkituotteiden kohdalla on hyötyä inci-listan lukutaidosta, sillä luomuviljeltyjen raaka-aineiden joukosta saattaa löytyä synteettisiä aineita, jotka eurooppalaiset sertifikaatit kieltävät.

Eurooppalaisista sertifikaateista tunnetuimpia ovat Ecocert, Soil Associtation, BDIH, NaTrue, Cosmebio, EcoGarantie, ICEA ja AIAB. Tunnistat ne seuraavista logoista. Näiden sertifikaattien kattojärjestönä toimii COSMOS, jonka tarkoituksena on kasvattaa niiden kansainvälistä tunnettavuutta.

Luonnonkosmetiikkasertifikaatit

Eurooppalaisen sertifioidun luonnonkosmetiikan yhteiset vaatimukset ovat:

  • Valmistuksessa tulee suosia luonnollisia raaka-aineita eli aitoja kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä sekä kasviuutteita.
  • Kasviraaka-aineiden tulee olla luomuviljeltyjä niin pitkälle, kuin mahdollista tai valvotulta alueelta kerätyistä luonnonvaraisista kasveista.
  • Raaka-aineiden tulee olla jalostettu kosmeettisiksi ainesosiksi mahdollisimman vähän kemiallisia prosesseja käyttäen.
  • Tuotteissa tulee suosia mietoja ja kasviperäisiä emulgaattoreita sekä pesutensidejä
  • Eläinperäisistä raaka-aineista sallittuja ovat  mehiläisvaha, hunaja tai villarasva.
  • Tuotteissa tulee olla mahdollisimman ympäristöystävälliset pakkaukset.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa kiellettyä ovat:

  • Alkyylisulfaatit (Sodium Lauryl Sulfate ja Sodium Laureth Sulfate)
  • Etyksoloidut raaka-aineeet, jotka tunnistaa kirjainyhdistelmistä PEG ja PPG
  • Synteettiset antioksidantit
  • Synteettiset rasvat, öljyt, hajusteet ja värit
  • Maaöljyperäiset raaka-aineet, kuten Paraffinum Liquidum ja Petrolatum
  • Synteettiset UV-filtterit
  • Silikonit
  • Mm. seuraavat synteettiset säilöntäaineet: parabeenit, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo ja Glutaronitrile
  • Eläinkokeet
  • Eläinkollageenit
  • Eläinten vahingoittaminen tai tappaminen raaka-aineen saamikseksi

Yllämainittujen synteettisten aineiden katsotaan olevan haitallisia ihmiselle ja ympäristölle eikä niillä ole ihonhoidollisesta näkökulmasta katsottuna minkäänlaisia iholle hyvää tekeviä ja sitä ravitsevia vaikutuksia.

Luonnonkosmetiikka
Luonnonkosmetiikka

Eurooppalaiset sertifikaatit poikkeavat toisistaan luomuviljeltyjen raaka-aineiden minimivaatimuksissa sekä sallituissa synteettisissä raaka-aineissa. Sertifikaatit siis sallivat tiukkaan rajatusti joitakin synteettisiä raaka-aineita, maksimissaan viisi prosenttia tuotteessa käytetyistä raaka-aineista. Yleisesti ottaen tuotteissa käytetään synteettisiä raaka-aineita alle prosentti ja ne ovat mietoja säilöntäaineita, kuten bentsyylialkoholi, joka on luontaisen kaltainen raaka-aine. Pakkauksien kylkeen on merkitty kuinka suuri osa raaka-aineista on peräisin luonnosta ja kuinka suuri osa raaka-aineista on luomuviljeltyjä.

Maallikon on syytä muistaa luonnollisen ja luomuviljellyn raaka-aineen ero: esimerkiksi vesi, mineraalit ja useat villinä kasvavat kasvit eivät voi olla luomuviljeltyjä. Tämän vuoksi mikään kosteusvoide ei voi olla 100 %:sti luomu, sillä kosteusvoiteen valmistamiseen tarvitaan aina emulgaattori, jolla neste (joko vesi tai luomuviljelty kukkaisvesi) ja rasvat saadaan liukenemaan toisiinsa. Emulgaattori ei puolestaan kasva sellaisenaan luonnossa, vaikka se voitaisiinkin valmistaa laboratiossa luomuviljellystä kookoksesta hellävaraisia menetelmiä käyttäen.

Altistumme arkielämässämme väistämättä lukuisille erilaisille kemikaaleille, niin synteettisille kuin luonnollisillekin. Kaikkien synteettisten kemikaalien vaikutuksia kehollemme on mahdotonta tietää ja vaikka kosmetiikka ei lain mukaan saisi imeytyä verenkiertoon, miksi ottaa riskejä? Valitsemalla peilikaappiinsa luonnonkosmetiikkatuotteita, välttyy ihonhoitotuotteissa käytettyjen voimakkaimpien synteettisten kemikaalien mahdollisilta ja hyvin todennäköisiltäkin haitoilta ja tulee samalla tarjonneeksi iholleen parasta mahdollista ravintoa.

Luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikan hyödyt ihonhoidossa

Ihonhoidollisesta näkökulmasta tarkasteltuna, luonnonkosmetiikka on tehokkainta mahdollista kosmetiikkaa, sillä iho suurin elimemme ja se tarvitsee ravinteita niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

Kosteusvoide koostuu noin 80 prosenttisesti voidepohjasta, eli nesteestä, rasvasta ja emulgaattorista, ja ns. aktiivisia tehoraaka-aineita saattaa olla vain viidesosa tuotteesta. Jos 80 % voiteesta on siis vettä, silikoneja, synteettisiä rasvoja ja emulgaattori, jää ihoa hoitava ravitseva vaikutus minimaaliseksi – synteettiset rasvat eivät nimittäin ravitse ihoa vaan luovat ainoastaan tunteen kosteutetusta ihosta.

Pysyäkseen pehmeänä, kimmoisana ja heleän värisenä, iho tarvitsee kosteutta, rasvahappoja sekä antioksidantteja. Aivan kuten ravitsemme kehoamme luonnollisella ja tuoreella ravinnolla, tarvitsee ihokin ravintonsa luonnollisista lähteistä. Luonnonkosmetiikka tarjoaa iholle ravintoa ja vastinetta rahoille, sillä sen ihoa hoitavat ja ravitsevat vaikutukset ovat todelliset.

Luonnonkosmetiikassa kosteusvoiteen pohja koostuu vedestä ja/tai kukkaisvesistä, kylmäpuristetuista kasviöljyistä sekä emulgaattorista. Pelkästään voidepohja ravitsee ihoa ja tämän lisäksi tuotteessa on vielä tehoaineina kasviuutteita. Luonnonkosmetiikka on siis aidosti tehokasta.

Luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikasta näkee usein puhuttavan ihoa ärsyttävänä ja allergisoivana. Totuus on kuitenkin se, että yliherkkä tai allerginen voi olla mille tahansa kosmetiikan raaka-aineelle tai ruoka-aineelle. Luonnonkosmetiikasta löytyy lukuisia täysin hajusteettomia ja herkkäihoisille suunniteltuja tuotteita ja esimerkiksi useat atoopikot ovat saaneet todellista apua iholleen luonnonkosmetiikan voiteista ja päässeet eroon lääkevoidekierteestä. Myös monet rosaceasta eli ruusufinnistä tai hormonaalisista epäpuhtauksista kärsineet ovat saaneet ihonsa parempaan suuntaan vaihtamalla tuotteensa luonnonkosmetiikkaan. Yleisimmin kuulee, että luonnonkosmetiikan myötä iho alkaa pikkuhiljaa näyttää tasaisemmalta ja terveemmän väriseltä.

Mitä tulee luonnonkosmetiikkatuotteiden tuoksumaailmaan ja pakkauksiin, se haastaa jo täysin synteettiset huippumerkit: tuotteista löytyy yrttituoksujen ja hajusteettomien tuotteiden lisäksi myös karkkisia ja makeita tuoksuja. Pakkausdesign on puolestaan nykyisin kaukana kotikutoisesta ja monet purnukat ovat niin kauniita ettei niitä raaski piilottaa peilikaapin uumeniin.

Sertifioituja luonnonkosmetiikan ihonhoitosarjoja:

Madara
Estelle & Thild
Mia Höytö Cosmetics
Supermood
Nafha
Suki
Patyka
Absolution
Neal’s Yard Remedies
Therapi
Iroisie
Sante
Lavera
Weleda
Logona
Cattier
Dr. Hauschka
Organic Pharmacy
Skin Blossom
Marilou Bio

Sertifioituja luonnonkosmetiikan meikkisarjoja:

Zuii
RMS Beauty
Couleur Caramel
Inika
Lavera
Benecos

Teksti ja kuvat: Katja Kokko

Lue lisää:

Ihon puhdistus – Esittelyssä luonnonkosmetiikan tähtituotteet
Täydellinen meikkipohja luonnonkosmetiikalla
Edullisten luonnonkosmetiikkatuotteiden helmet

Atooppisen ihon hoito luonnonkosmetiikalla

Rosacean eli ruusufinnin hoito luonnonkosmetiikalla
Epäpuhtaan ja hormonaalisesti oikuttelevan ihon hoito luonnonkosmetiikalla
Superfoodit hidastavat kehon hapettumista

X