Työ ja raha

Koronakriisi vei kosmetologi Ulla Leppäkoski-Juvoselta lähes kaikki asiakkaat: “Tilanne on katastrofi”

Asiakaskato koettelee kauneusalan yrittäjää, joka on päättänyt pitää hoitolansa auki. Ulla Leppäkoski-Juvonen suhtautuu epäillen yksinyrittäjille tarjottuihin tukiin, kuten yrittäjän työttömyyskorvaukseen. – Se on helposti plus miinus nolla, Ulla sanoo.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock, Ulla Leppäkoski-Juvosen Kotialbumi

Ammattitaitoinen kosmetologi pitää huolta hygieniasta.

Asiakaskato koettelee kauneusalan yrittäjää, joka on päättänyt pitää hoitolansa auki. Ulla Leppäkoski-Juvonen suhtautuu epäillen yksinyrittäjille tarjottuihin tukiin, kuten yrittäjän työttömyyskorvaukseen. – Se on helposti plus miinus nolla, Ulla sanoo.

Ulla Leppäkoski-Juvosen tulevaisuus on suuri kysymysmerkki. SKY-kosmetologilla on Helsingissä kauneushoitola ja kynsistudio Nail Station, jonka asiakkaista noin 90 prosenttia on kaikonnut koronapandemian seurauksena.

– Tämä on hätätilanne. Liiketoiminta on täysin pysähtynyt, Ulla sanoo.

Ullan lisäksi hoitolassa on kaksi vuokratuolipaikkaa. Niitä vuokranneet ovat kuitenkin juuri lopettaneet toimintansa asiakaskadon takia.

Ulla on myös kouluttanut rakennekynsien ja ripsien muotoilua sekä tuonut maahan rakennekynsituotteita. Nyt nekin tulolähteet ovat tyrehtyneet melkein kokonaan.

Tuloja ei juurikaan ole, mutta jollakin ilveellä on maksettava muun muassa toimitilan vuokra, eläkemaksut ja verot.

Kotona on kaksi teini-ikäistä poikaa. Tällä hetkellä eletään puolison varoilla.

– On ollut pakko opetella säästeliääksi jo aikaisemmin, ja olen tottunut ruokakaupassa laskemaan, mihin on varaa. Nyt jatkan samalla tavalla, mutta rahatilanne huolettaa. Tilanne on katastrofi.

Kauneushoitoloita on vielä auki

THL on kehottanut vähentämään sosiaalisia kontakteja ja pitämään vähintään yhden metrin turvavälin muihin ihmisiin.

Kauneudenhoitoalan työntekijöiden kannalta tämä on ongelma. Heitä ei ole käsketty sulkemaan hoitoloitaan, joten heidän on itse päätettävä, ottavatko he tässä tilanteessa vastaan asiakkaita vai eivät.

Alalla ollaan jakauduttu kahteen eri leiriin. Jotkut ovat sitä mieltä, että kaikki hoitolat pitäisi sulkea kokonaan. Toisten mielestä niitä voi pitää edelleen auki.

Ulla ottaa vastaan edelleen asiakkaita.

Hän on sitä mieltä, että kyse ei ole voittojen hakemisesta vaan selviytymisestä.

– Kyllä se niin on, että tämä on meidän elanto. Me elämme tällä. Monella meistä on perheet, ja tässä pitäisi lastenkin ruokaa ajatella.

Ulla pyrkii tekemään parhaimpansa, jotta hoitoon tuleminen olisi turvallista. Hoitolan hän pitää siistinä desinfioimalla tiloja säännöllisesti. Hoitoihin saa tulla vain terveenä.

– Olen hyvässä asemassa, koska minulla riittää suusuojia. Omani ei liikahda pois, ja annan oman suusuojan asiakkaallekin, jos hän haluaa. Käytän tällä hetkellä kaikissa hoidoissa myös hanskoja.

Ulla suosittelee, että koronapandemian vallitessa käytettäisiin vain koulutuksen saaneiden kosmetologien palveluja. Heidät tunnistaa hänen mukaansa Suomen Kosmetologien Yhdistyksen SKY-etumerkistä.

– Koulutukseemme kuuluu aseptiikka, eli se, miten otetaan hygienia huomioon työskentelyssä. Tähän liittyy paitsi kokonaishygienia myös välineiden huolto. Ammattilaisina meidän pitäisi hallita juuri tämä alue. Rakennekynsien tekijät eivät ole aina kosmetologeja, mutta yleensä heidät  tunnistaa siitä, että he edustavat jotakin maailmanlaajuista brändiä.

Entä pelkääkö hän itse saavansa tartunnan?

– En, koska asiakkaita on niin vähän ja olen tarkka hygienian suhteen, enkä työn ja kodin lisäksi käy kuin kaupassa.

Ulla Leppäkoski
Ulla Leppäkoski-Juvonen ei ole varma, onko yrittäjän työttömyyskorvaus tarpeeksi tehokas apu vaikeassa tilanteessa.

Auttaako yrittäjän työttömyyskorvaus?

Ulla on yksinyrittäjä, kuten valtaosa kauneudenhoitoalan ammattilaisista. Moni heistä työskentelee toiminimellä, eli he vastaavat henkilökohtaisesti veloistaan. Siksi lisävelan ottaminen voi olla poissuljettu vaihtoehto.

Moni yksinyrittäjä on pienituloinen, sanoo Ulla. Yrittäjät.fin mukaan suomalaisten yksinyrittäjien liikevaihto voi olla 10 000 tai 300 000 euroa.

– Yksikään liitto ei hyväksyisi 10 000 euron vuosipalkkaa, sehän on alta minimipalkan. Moni yksinyrittäjä elää jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella, Ulla sanoo.

Siksi koronan aiheuttama isku tähän ryhmään on erityisen kova.

Kuin roikkuisi löysässä hirressä. Näin Ulla kuvailee yksinyrittäjien tilannetta tällä hetkellä.

–  Olen kuullut kollegojen hätähuutoja, hän sanoo.

Tilannetta ei ole helpottanut se, tarjolla oleva tukiviidakko on mutkikas. Kauppalehti uutisoi huhtikuun alussa, että esimerkiksi vasta-alkaneet tai perhevapailla olleet yrittäjät saattavat jäädä ilman koronatukia.

Yksinyrittäjät, joita juuri kauneudenhoitoalalla on, eivät Kauppalehden mukaan voi hakea esimerkiksi Business Finlandin hankerahoja.

Jotakin apua kuitenkin on.

Yksinyrittäjä voi hakea 2000 euron koronatukea, mikäli hän voi osoittaa, ettei ole ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronaa.

Lisäksi hallitus esittää, että yrittäjät voivat hakea työttömyysturvaa, mikä ei ole ollut aiemmin mahdollista ilman yrityksen lopettamista.

Ulla on työskennellyt kauneudenhoitoalalla vuodesta 1992 lähtien ja toimii tällä hetkellä Suomen Kosmetologien Yhdistyksen varapuheenjohtajana. Hän tuntee alan hyvin, ja on tukien suhteen epäileväinen.

– 2000 euroa ei ole riittävä, sillä moni joutuu maksamaan pelkästään vuokraa enemmän kuin 2000 euroa. Jos yrittää pitää kiinni jäljelle jääneistä asiakkaista, yrittäjän työttömyysturva on puolestaan helposti plus miinus nolla, koska tulot vähentävät tukea.

Apua tarvitaan

Mikä sitten auttaisi?

– Pyytelen suuria tällä hetkellä. Jos liiketilan vuokranantajana on kaupunki, toivon että he pitävät kiinni lupaamistaan vuokrahelpotuksista. Itse en ole vielä saanut tähän vahvistusta.

– Lisäksi toivoisin lisäapua valtiolta. Jos liikevaihto on alle 100 000 euroa, niin valtio voisi maksaa yrittäjäeläkkeen poikkeusajalta kolme tai mieluiten kuusi kuukautta. Myös alvien maksuihin tarvittaisiin helpotuksia. Sillä tavalla tästä selviäisi, jos ei nyt kuivin jaloin, niin ainakin niin, ettei huku.

Ullan tilanne on tiukka myös sen takia, ettei hän ole kyennyt säästämään taloudellista puskuria pahan päivän varalle. Hän ei ole toistaiseksi saanut vielä lahjakortteja, joita on sosiaalisessa mediassa kampanjoitu pienyrittäjien avuksi.

– Jos kesäkuun lopussa aletaan purkaa rajoitteita, niin sitten voin katsoa vuoden loppuun asti, mutta en yhtään pidempään. Jos tilanteeni ei siihen mennessä ole parempi, ainakin hoitolatoiminta sellaisenaan kuin se nyt on, on muutettava.

“On oltava kauhean neuvokas”

Tulevatko asiakkaat enää takaisin? Tämä asia huolettaa Ullaa.

– Vaikka rajoitukset purettaisiin kesäkuun lopussa, niin en usko, että he palaavat takaisin kuin taikaiskusta. Moni saattaa huomata, että pärjää hyvin ilman hoitoja.

Niinpä mielessä pyörii uusia liiketoimintamalleja.

– On vain oltava kauhean neuvokas. Minulla on kaksi verkkokauppaa, jotka pitäisi nyt saada toimimaan kunnolla. Ja jos joku kollega tarvitsee toimitilaa, niin täällä olisi pari paikkaa vapaana, hän vinkkaa.

Tilanteen vaikeus koettelee silti henkisesti. Välillä on lamaantunut olo, ja tuntuu vaikealta tarttua asioihin.

– Olen viime vuosien aikana joutunut käymään läpi yllättäviä taloudellisia kriisejä. Haluan ajatella, että jokainen tämän tyyppinen kriisi on myös mahdollisuus johonkin uuteen.

Lue myös:

Koronavirus pelottaa riskiryhmään kuuluvaa Anna-Stina Määttää: “En tiedä, selviäisinkö siitä”

Sairaanhoitaja Seikku Pohja ja hänen kollegansa kannattelevat nyt korona-Suomea: ”Ei meiltä kysytty, haluammeko eturintamaan”

TM: Käsien pesu saippualla ehkäisee koronan leviämistä paremmin kuin käsidesi

X