Työ ja raha

9 asiaa, joita pomosi ei halua sinun tietävän

Läpinäkyvyys ja avoimuus ovat työelämän trendisanoja. On kuitenkin asioita, joita pomosi ei halua sinulle paljastaa – kuten se, kuinka paljon hän sinua tarvitsee.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
123Rf

Läpinäkyvyys ja avoimuus ovat työelämän trendisanoja. On kuitenkin asioita, joita pomosi ei halua sinulle paljastaa – kuten se, kuinka paljon hän sinua tarvitsee.

Monilla työpaikoilla arvostetaan matalaa organisaatiota ja avointa viestintää. Pomot jakavat auliisti tietoa alaisillaan, ja sujuvalla viestinnällä parannellaan sekä tulosta että yhteishenkeä. Tiettyyn pisteeseen asti. On nimittäin olemassa muutamia asioita, jotka pomosi haluaa pitää visusti omana tietonaan. Tämän listan luettuasi ymmärrät, ettei esimiehen tai -naisen pesti ole aina kovin kadehdittava duuni. Näitä asioita pomosi ei halua sinun tietävän:

1. Kuinka arvokas olet yhtiölle

Oletko päässyt työssäsi asemaan, jossa pitelet useita tärkeitä lankoja käsissäsi? Aiheuttaisiko äkillinen lähtösi kaaoksen? Hyvä sinulle, paha firmalle. On tietysti johtoportaan lyhytnäköisyyttä (tai huonoa johtamista) antaa yhdelle työntekijälle liian suuri rooli yrityksen toiminnassa, mutta tilanne on aika tavallinen. Arvokkaan työntekijän toivotaan pysyvän firmassa eläkeikään saakka, sillä tämän lähtö saattaisi aiheuttaa työnantajalle vahinkoa. Tätä ei tietenkään kerrota työntekijälle itselleen, ei ainakaan palkkaneuvottelujen yhteydessä.

Lue myös: Työttömyys hävettää, lannistaa ja ahdistaa – Miten päästä irtisanomisen yli?

2. Kuinka paljon muille maksetaan palkkaa

Vielä kymmenen vuotta sitten rahasta puhuminen oli epäsopivaa. Harva työntekijä kehtasi kahvihuoneessa kysellä kollegojen palkkatietoja. Onneksi ajat ovat muuttuneet, eikä palkkanauhojen vertailussa ole enää mitään kummallista. Avoin keskustelu estää palkkakuoppaan jumittumisen, mikä on hieno juttu työntekijöiden kannalta. Esimiehesi tosin saattaa kiristellä hampaitaan, kun alaiset ymmärtävät vaatia tasavertaista tilinauhaa.

Lue myös: Häviätkö arjen tärkeät neuvottelut? – Näin opit taitavaksi neuvottelijaksi

3. Mitä muut puhuvat sinusta

Hyvä esimies haluaa antaa työntekijöilleen työrauhan, niinpä hän ei rasita alaisiaan käytäväjuoruilla tai johtoryhmän pohdinnoilla. Yrityksissä on usein meneillään asioita, jotka ovat niin sanotusti isommissa käsissä. On esimiehen tehtävä varjella sinua epäolennaisilta tiedoilta ja kaikelta, joka vaikuttaisi työmotivaatioosi tai jaksamiseesi. Nämä taakat hyvä esimies kantaa nurisematta omilla harteillaan.

Lue myös: Onko työkaverisi energiasyöppö? Näin negatiivinen kollega vaikuttaa työhösi – ja jopa parisuhteeseesi!

4. Hän ei voi olla ystäväsi

Vaikka olisitte löytäneet sielunsiskot toisistanne, pomosi ei voi olla yhtäaikaa esimiehesi ja ystäväsi. Hyvä esimies ymmärtää työilmapiirin tärkeyden jaksamiselle ja vaalii yhteishenkeä parhaansa mukaan. Hänen on kuitenkin vedettävä raja reilun pomon ja hyvän ystävän välille. Ennemmin tai myöhemmin joudutte tilanteeseen, jossa hänen on käyttäydyttävä kuin esimies ja tehtävä ikäviäkin päätöksiä. Teidän kummankin on helpompi selviytyä kurjistakin velvollisuuksista, kuin välinne ovat ammatimaiset. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi kieltäytyä iltapäiväskumpasta. Älä kuitenkaan ihmettele, jos pomo suuntaa lasillisen jälkeen mieluummin kotiinsa kuin jatkoille.

Lue myös: Ärsyttävä työkaveri – Näin selviät hankalan kollegan kanssa

5. Hän tarvitsee sinua

Esimiehen suositukset ovat tärkeitä työntekijälle, mutta myös esimiehesi tarvitsee sinua. Etenkin jos väleissänne olisi parantamisen varaa, esimies saattaa pelätä, millaisen suosituksen antaisit hänestä. Hyvän työntekijän jättäessä firman, tältä kysytään usein syytä työpaikanvaihdokseen. Mitä luulet, millaiseen tilanteeseesi esimiehesi joutuu, jos ilmoitat lähdön syyksi hänet tai puuteet hänen johtamistaidossaan?

Lue myös: Näin luot positiivista ilmapiiriä työpaikallesi – 8 käytännön vinkkiä

6. Hän ei tiedä kaikkea

Yllätys, pomosi ei ole täydellinen! Vaikka joku olisi edennyt urallaan korkeammalle pallille kuin sinä, se ei tarkoita, etteikö hänelläkin olisi päiviä, jolloin mikään ei suju. Pomosi voi olla jopa kiusallisen tietoinen siitä, että hoitaisit hänen hommansa paremmin kuin hän itse. Epävarma pomo saattaa pahimmillaan heittäytyä hankalaksi, jos hän pelkää sinun havittelevan hänen työpistettään.

Lue myös: Vain uraohjus menestyy – Nämä työmyytit eivät pidä paikkaansa

7. Heidänkin täytyy miellyttää pomojaan

Seuraavalla kerralla, kun purnaat pomollesi väärän värisistä työvaatteista tai liian tiukasta aikataulusta, muista, että esimiehesi ei ole yksin laatinut sääntöjä. Vaikka moni esimies ei tätä korostakaan, myös heillä on pomot, joita heidän on toteltava. Jos työpaikalla on paljon ongelmia, väliportaan pomona oleminen ei todellakaan ole mikään unelmaduuni. Moni pomo yrittää tasapainoilla alaisten ja oman esimiehen vaatimusten välillä. Hyvä esimies kuitenkin tietää, että hänen on seistävä päätösten takana, eikä siksi korosta omaa tukalaa tilannettaan.

Lue myös: Burnout voi varoittaa tulostaan näinkin – Torju työuupus ajoissa

8. Hän haluaa sinun pitävän hänestä

Et ehkä siviilielämässä kuuluisi pomosi lähipiiriin, mutta työpaikalla fiksu esimies haluaa pitää välit lämpiminä. Hyvä työilmapiiri vaikuttaa suoraan työn tehokkuuteen, ja jokainen esimies haluaa alaisensa antavan itsestään kaiken. Niinpä ynseinkin pomo muistaa alaisiaan joululahjoilla ja järjestää heille virkistyspäiviä – vaikka tosiasiassa tämä viettäisi aikansa mieluummin jossain ihan muualla.

Lue myös: Ahdistus on uusi masennus – Yhä useampaa suomalaista ahdistaa

9. Mutta kun lähdet, hän ei tunne sääliä

Irtisanouduitko? Varaudu siihen, että lähdöstäsi suivaantunut esimies saattaa heittäytyä hyvinkin hankalaksi. Etenkin, jos pomo jää lähtösi takia tukalaan tilanteeseen, voit olla varma, että hän tekee kaikkensa saattaakseen sinut matkaan tyhjin taskuin. Pahimmassa tapauksessa joudut pitämään kynsin ja hampain kiinni kontakteistasi, asiakkaistasi ja maineestasi.

Lähteet: Marie ClaireLifehack

Lue myös: Julkkispomot kertovat: Näin menestyt työelämässä

Onko sinulla huono esimies? Lue 6 syytä, miksi hirviöpomoa kannattaa arvostaa

Tiedätkö, mitä muut töissä ajattelevat sinusta? – 8 askelta hyväksi työkaveriksi

X