Hyvinvointi

Oletko liian kiltti tyttö?

Teksti:
Anna.fi

Älä anna muiden jyrätä sinua. Näin opit pitämään puolesi sosiaalisissa tilanteissa.

Oletko liian kiltti tyttö?

1. Opettele sanomaan ei

Kiltiksi tunnetulta ihmiseltä röyhkeä uskaltaa pyytää liki mitä vain. Hän tietää, että kieltäytyminen on tälle vaikeaa. Siksi kilteiltä ihmisiltä usein yritetään esimerkiksi nyhtää pikkuvippejä, joita ei ole edes tarkoitus maksaa takaisin.

Sano tällaisiin pyyntöihin ystävällisesti ei. Sinun ei tarvitse perustella kieltäytymistäsi etkä ole selityksiä velkaa kysyjälle. Vastaa vain jämäkän ystävällisesti ei ja siirry toiseen puheenaiheeseen.

Lue myös: Avaa tunnelukkosi

2. Ilmaise mielipiteesi

Näetkö jo ennakolta, että työkaverisi ehdottama kehitysidea ei tule toimimaan, vaikka se tulee teettämään teillä kaikilla rutkasti lisätöitä? Jos ennen olisit hiljaa jupisten myöntynyt kuitenkin antamaan siihen aikaasi, ilmaise tällä kertaa mielipiteesi.

Älä kuitenkaan tyrmää ideaa kerralla, sillä moinen antaa sinusta lähinnä katkeran kuvan. Kerro sen sijaan konkreettisesti esimerkkien avulla, miksi et usko ajatukseen. Parhaassa tapauksessa rakentava kritiikkisi voi auttaa kehittämään ideasta toimivamman version, johon myös sinä uskot.

3. Älä suostu piiaksi

Voitko keittää koko työporukalle kahvit, kipaista hakemassa iltapäivälehdet ja tuoda myös muille lounasta sushibaarissa käydessäsi? Varmasti voisit, mutta ei sinun tarvitse olla aina niin kiltti. Työkaverisi voivat tehdä nämä asiat myös itse. Joskus on toki mukava yllättää muut vastakeitetyllä kahvilla ja pullatarjoilulla, mutta hyvän mielen tekojen tulee kiertää. Sinä voit hoitaa ne tänään, kun joku toinen saa yllättää sinut toisena päivänä.

Sama koskee yksityiselämää. Sinä et aina voi olla se, joka hemmottelee perheenjäseniään ja ystäviään. Välillä tarvitset myös vastahemmottelua.

Lue myös: Elämänkaarikirjoitus – Irti katkeruudesta ja uhriutumisesta

4.  Ota kunnia itsellesi

Pihistääkö lähiesimiehesi tai kollegasi kunnian työstä, jonka olet hoitanut niska limassa? Älä tyydy kiristelemään hampaitasi yksikseen hissukseen, vaan nosta kissa pöydälle. Kerro omasta roolistasi projektissa ja mainitse vaikka kiitosten muodossa, miten paljon arvostat muiden projektiin osallistuneiden pienempää, mutta yhä tärkeää panosta.
Jos tämä ei onnistu, ota asia puheeksi esimiehesi kanssa. Älä syyttele kollegaasi, vaan kerro rauhallisesti omasta osuudestasi ja mainitse, miten tärkeää panostuksesi huomiointi sinulle olisi.

5. Älä kätke negatiivisia tunteitasi

Kiltille tytölle tyypillinen tapa on piilottaa oma pettymys ja mielipaha hymyn alle. Pahimmillaan tämä kostautuu pahana olona ja kytevänä masennuksena.

Anna itsellesi lupa siis ilmaista myös negatiivisia tunteita. Se ei merkitse sitä, että polkisit jalkaa ja räyhäisit. Parempi onkin kertoa hillityn rauhallisesti, miksi vaikkapa röyhkeys tai epäoikeudenmukaisuus on loukannut sinua. Silloin voidaan päästä syytöksistä eteenpäin ja etsiä tilanteeseen ratkaisua.

Lue lisää

Itsetuntemus paremmaksi – Laput pois silmiltä
Temperamentti erottaa – Oletko introvertti vai ekstrovertti?

Voimalauseet muuttuvat todeksi

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

X