Hyvinvointi

Taputteluterapia taltuttaa ikävät tunteet

Teksti:
Anna.fi

Taputteluterapia on uusi tapa taltuttaa häiritseviä tunteita. Jokainen voi oppia helpon itsehoitomenetelmän, joka laimentaa vihan, pelon, ahdistuksen, kateuden, masennuksen ja muiden kiusallisten tunteiden voimaa.

Taputteluterapia

Kurjia tunteita ei kannata jättää vaivaamaan mieltä tai pilaamaan päivää. Ne voi ottaa käsittelyyn välittömästi. Taputteluhoito on helppo itsehoitomenetelmä, jonka oppii kirjallisten ohjeiden pohjalta. Harjoittelu vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä ja virittymistä hankalan tunteen ajatteluun.

Hoito perustuu kehon akupisteiden taputteluun. Niitä aktivoimalla kurja olo helpottuu ja myönteinen ajattelu vahvistuu. Voit treenata kotona, työpaikalla, hississä tai bussissa.

– Taputteluhoitoa kutsutaankin psykologiseksi akupunktioksi, koska kohteena ovat samat akupisteet kuin neuloilla tehtävässä hoidossa, kertoo Joensuussa asuva psykologi Juha Siira, joka on hoitomuodon uranuurtaja Suomessa.

Akupisteiden aktivoiminen on energiapsykologiaa, jonka juuret ovat amerikkalaisen lääkärin George Goodheartin 1970-luvulla tekemissä tutkimuksissa.

– Yhteistä erilaisille tekniikoille on, että akupisteiden aktivoinnin ohella ajatellaan häiritsevää ongelmaa tai tunnetta. Tärkeää on tunteen hyväksyminen, koska se avaa oven siitä vapautumiseen ja muutokseen.

Tunteille tulee nimiä

Siira on havainnut, että monilla on vaikeuksia antaa häiritsevälle tunteelle nimeä. Silloin kannattaa aloittaa tässä jutussa esitellystä yleisestä hoitosarjasta ja edetä siitä kohdennettuja tunteita hoitaviin sarjoihin.

– Tavallisesti tunteet alkavat saada nimiä, kun akupisteitä taputellaan. Joskus ikäviä tunteita voi olla iso vyyhti, jolloin on tarpeellista hoitaa jokaista vuorollaan. Esimerkiksi masennuksen alta voi paljastua surua ja sen takaa vihaa.

On yksilöllistä, kuinka pitkään taputteluhoitoa pitää jatkaa ennen kuin tunnetilat tai ajatusjumit helpottavat. Joskus vaivaava tunne voi laueta kymmenessä minuutissa, joskus pitää tehdä töitä useita viikkoja ennen kuin kaikki ajatusketjut on purettu.

Monimutkaisten ja voimakkaasti häiritsevien ongelmien hoidossa koulutetun valmentajan ohjauksesta on hyötyä. Suomessa on toistaiseksi parikymmentä koulutettua taputteluterapeuttia.

Apua melkein kaikkeen

Taputteluterapia sopii periaatteessa kaikenlaisten häiritsevien tunnetilojen hoitoon. Se on auttanut myös vakavaan masennukseen.

– Harhaluuloihin en kuitenkaan soveltaisi taputtelutekniikoita. Hyöty voi aluksi jäädä pieneksi, jos ongelmaa on hankala jäsentää tai se on liian suuri ja monimutkainen. Silloin ongelmaa on pilkottava pienemmäksi tai jäsennettävä uudelleen.

Koska hoitotapa on usein hyvin hämmentävä ja kummallinen, se vaatii tietynlaista asennetarkistusta. Kummallinen voi olla tehokasta, kun sitä kokeilee.

Taputteluhoito on täysin turvallinen eikä aiheuta vahinkoa kenellekään. Hoitomuotona sitä on kritisoitu siitä, ettei sen vaikutusmekanismia tunneta tarkkaan eikä meridiaaneja ole pystytty todistamaan tieteellisesti. Käytännössä hoidosta on saatu hyviä tuloksia.

– Keho ja tunteet ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Kun kiusallinen psyykkinen energia purkautuu taputtelun kautta, katoavat samalla ikävät tunteet ja ajatusvääristymät.

Hoitopisteet

Kulmakarvojen pisteet

1. Kulmakarvojen pisteet sijaitsevat nenänvarren puoleisessa päässä.

 

 

 

Silmäkulmien pisteet

2. Silmäkulmien pisteet sijaitsevat silmäkulmassa silmää ympäröivän luun päällä sen kohdan alapuolella, jossa kulmakarva päättyy.

 

 

 

Silmien alla olevat pisteet

3. Silmien alla olevat pisteet ovat silmää ympäröivän luun päällä suoraan pupillin alapuolella, jos katse suunnataan suoraan eteenpäin.

 

 

Nenän alla oleva piste

4. Nenän alla oleva piste sijaitsee suoraan nenän alla, kuopassa ylähuulen yläpuolella.

 

 

Alahuulen alla oleva piste

5. Alahuulen alla oleva piste on suoraan alahuulen alla, huulen ja leuan syvänteessä.

 

 

 

Solisluiden alla olevat pisteet

6. Solisluiden alla olevat pisteet sijaitsevat suoraan solisluiden alla, heti rintalastan vieressä.

 

 

Kyljen pisteet

7. Kyljen pisteet ovat kehon molemmilla puolilla, noin 10-12 senttiä kainalokuopasta alaspäin.

 

 

Kämmensyrjän piste

8. Kämmensyrjän piste eli karatepiste on pikkusormen puolella. Löydät pisteen seuraamalla kämmenselän lähimpänä sormia olevaa kämmenpoimua. Piste on kohdassa, jossa kämmenpoimu ylittää kämmenen reunan.

Lähde: Juha Siira ja Mikael Saarinen: Tunnetreenillä tasapainoon. Harjoituksia ja tekniikoita keholle ja mielelle. Kirjapaja 2008.

Teksti: Ritva-Liisa Sannemann
Kuvat: Kristiina Kurronen

X