Hyvinvointi

Atooppinen iho tarvitsee hoitoa

Teksti:
Anna.fi

Atooppisen ihon tulehdus voi rauhoittua jopa kokonaan, kun jaksat hoitaa sitä hyvin.

Atooppinen iho tarvitsee hoitoa

1. Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

Vaiva johtuu perimän ja ympäristön yhteisvaikutuksesta. Etenkin atoopikoilla tavallinen filaggriini-valkuaisaineen puutos heikentää ihon kykyä toimia suojakerroksena, jolloin iho tulehtuu herkästi. Eniten atooppista ihottumaa sairastetaan kauimpana päiväntasaajasta.

Keskuslämmitys kuivattaa ilmaa, mikä lisää iho-oireita. Asfaltti vähentää kosketuksia maaperän bakteereihin, joiden uskotaan kehittävän kehon puolustuskykyä. Bakteerikosketukset kouluttavat puolustusjärjestelmää reagoimaan taudinaiheut-tajia vastaan, kun taas liika hygienia voi ohjata puolustusjärjestelmää reagoimaan vaarattomiinkin ärsykkeisiin tulehduksella ja atopia-oireilla.

2. Voiko sitä ehkäistä?

Tehokasta ehkäisyä ei ole. Korkean atopiariskin perheissä 3-4 kuukauden täysimetys vähentää hiukan atopiariskiä, muttei kaikissa tutkimuksissa. Yli neljän kuukauden täysimetys ei paranna suojaa.

Kun allergisen äidin lapsi käyttää probiootteja syntymästä asti, hän saa jonkin verran suojaa kaksivuotiaaksi asti.

3. Auttaako ravintohoito?

Oireiden syyksi luullaan usein ruoka-allergioita, mutta niitä ei yleensä tarvitse selvittää aikuisilla ja eikä juuri yli 1-vuotiailla lapsillakaan. Siitepölyallergia voi ristireaktiona punoittaa suun ympäristön, kun allergikko syö tiettyjä ruoka-aineita, kuten koivuallergikko omenaa tai kiiviä.

Ihottuma ei silti yleensä tästä pahene. Alle yksivuotiaiden keskivaikeat ja vaikeat iho-oireet johtuvat usein ruoka-allergiasta, joka todetaan välttämis-altistustestillä. Monet allergiat menevät vuoden sisällä ohi, minkä jälkeen ruokaaineen välttäminen on turhaa.

Eri rasvahappojen ihohyötyjä kehutaan, mutta tutkimusten mukaan kalaöljyt ja GLA- eli gammalinoleenihappopitoiset helokki-, purasruoho- ja mustaherukkaöljyt eivät helpota ihottumaa. Vitamiini- ja hivenainelisätkään eivät tutkimuksissa auta.

4. Miten peseydyn?

Pesuaineen pH:n on hyvä olla alle seitsemän. Jos peseydyt usein, käytä vain viileähköä vettä. Suihku on kylpyä parempi, sauno, jos haluat. Kuumassa huonokuntoisella iholla voi tosin tuntua polttelua, kuten myös, jos käytät kalsineuriininestäjä- eli limuusivoiteita etenkin hoidon alussa. Rasvaa heti pesun jälkeen, jotta kosteus säilyisi iholla.

5. Mikä perusvoide on parasta?

Käytä perusvoidetta 1-2 kertaa päivässä, lisää rasvaa käsiin päivän aikana. Rasvaisuus ei ratkaise, vaan tutkimuksissa vettä vahvasti sitovat 20-prosenttiset glyserolivoiteet ovat tehokkaimpia. Keramidit ovat luonnollisia rasvoja, jotka vahvistavat ihon suojakerrosta.

Keramideja on atopia-ihossa vähän, mutta keramidivoiteita ei ole osoitettu muita voiteita paremmiksi. Ureapitoinen voide rauhoitti tutkimuksessa käsi-ihottumaa paremmin kuin pelkkä kortisoni, kun sitä käytettiin vuoroin kortisonivoiteen kanssa.

6. Miten rauhoitan ihottuman?

Hoida tulehdus heti kortikoidivoiteella. Jos iho pahenee toistuvasti, hae resepti vahvempaan kortikoidivoiteeseen. Käytä voidetta 1-3 viikkoa ja pidä sen jälkeen iho kunnossa käyttämällä kortikoidia kahdesti viikossa. Jos iho ei rauhoitu, käytetään pimekro- tai takrolimuusia, joka on tehokkainta keskivaikeassa ja vaikeassa ihottumassa. Limuusivoiteet ovat hyviä ohuella iholla, kuten kasvoissa. Yksi lääke koko iholle voi olla hyväksi, sillä limuusi- ja kortisonivoiteiden samanaikainen käyttö ei ole pitkäaikaisessa hoidossa tuonut hyviä tuloksia.

7. Entä jos voiteet eivät tepsi?

Valohoitokuuri kapeakaista-UVB- tai SUP-laitteilla voi rauhoittaa ihon. Ilmastohoidotkin ovat hyvä apu. Jos ihosi on kovin huonossa kunnossa, aurinko voi hankaloittaa oloasi. Vaikeahoitoisissa ihottumissa käytetään kortisonitablettikuureja, joskus muitakin lääkkeitä.

8.Mikä pahentaa ihottumaa?

Ihon kunto heikkenee, jos laiminlyöt hoitoa tai vain sipaiset voiteita. Kortisoni on turvallisinta, kun käytät sitä kunnolla etkä lykkää hoidon alkua. Kun ihottuma ei pääse pahaksi, lääke tepsii nopeimmin ja imeytyy vähiten muualle kehoon.

Stressi näkyy iholla. Ahdistus näyttää lisäävän iholla tiettyjä ihottumaan liittyviä neuropeptidejä, jotka aktivoivat tulehdussoluja. Yhdessä tutkimuksessa rentoutumisen sekä stressiajatusten ja raapimisen hallinnan opettelu toi lisäapua lääkkeille.

9. Miten päihitän kutinan?

Ainoa tehokas hoito on rasvata kuivaa ihoa ja rauhoittaa tulehdus lääkevoiteella. Antihistamiinit eivät tepsi kutinaan, mutta väsyttävät antihistamiinit voivat auttaa uneen. Iholle laitettu sidos voi estää raapimista nukkuessa. Pikkualueella voi kokeilla kortisonilinimenttiä ja keinoihoa.

Helpota kutinaa painelulla, puristamalla tai taputtelemalla ihoa. Laannuta hikikutinaa pesulla ja rasvalla.

10. Voiko vaivasta parantua?

Jotkut ovat tehokkaalla hoidolla toipuneet oireettomiksi. Jos perimä on vahva, ihottumataipumus kuitenkin säilyy ja oireet voivat palautua esimerkiksi stressissä. Tehokas hoito ehkäisee muitakin atopiaoireita, kuten allergista nuhaa ja astmaa.

Lähteet: Kaypahoito.fi, Kansallinen allergiaohjelma 2008-2018
Asiantuntijana dosentti, ihotautien erikoislääkäri Sakari Reitamo, HYKSin iho- ja allergiasairaala.

Teksti: Virpi Peura

X