Hyvinvointi

Salvia raikastaa suun ja kainalot

Teksti:
Anna.fi

Etelä-Euroopasta kotoisin oleva salvia eli rohtosalvia (Salvia officinalis) on tunnettu rohdoskasvina jo vuosituhansien ajan, ja sen nimikin tulee latinan sanasta ”salvare”, parantaa.

Salvia

Salvia on tuoksuva, harmahtavalehtinen ja violettina kukkiva puolipensas. Mausteena salvia sopii erityisesti liharuokiin, mutta sitä kannattaa laittaa lautaselle vain maltillisesti. Salviaa käytetään myös terapeuttisissa yrttiteesekoituksissa. Kuivattaminen voimistaa salvian makua.

Salvian teho perustuu suurelta osin salvianlehtien sisältämään haihtuvaan öljyyn, jonka pääainesosa on tujoni. Lisäksi salviassa on muun muassa rosmariinihappoa, flavonoideja ja parkkiaineita. Tujoni rauhoittaa vatsavaivoja, tuhoaa suolistoloisia ja tyynnyttää mieltä, mutta se on myös voimakas hermomyrkky joka liika-annoksena voi aiheuttaa kouristuksia ja oksentelua. Sen vuoksi salviavalmisteita tulee käyttää vain ohjeiden mukaan ja lyhyitä jaksoja, eikä salviaa tule käyttää öljymuodossa sisäisesti lainkaan.

Raskaana oleville ja lapsille salviavalmisteita ei suositella.

Salvia nitistää monenlaisia haitallisia mikrobeja, joten sitä on käytetty haavojen, iho- ja suutulehdusten sekä muiden infektiosairauksien hoitoon. Höyryhengitettynä salvia rauhoittaa hengitysteiden yskänkouristusta ja irrottaa limaa.

Salviassa on myös kasviestrogeenia, sen avulla on hillitty vaihdevuosioireilua, kuukautiskipuja sekä rintamaidon eritystä. Salvia alentaa verensokeria, ja entisaikoina sillä hoidettiin diabetesta. Deodorantiksikin salvia sopii, sillä se tuhoaa tehokkaasti hien hajua aiheuttavia bakteereja ja vähentää hikoilua myös sisäisesti nautittuna.

Asiantuntijana: dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto

Teksti: Anu Holopainen

X