Julkkikset

Anitra Ahtola: ”Haluan säilyä tietyn kokoisena ja teen töitä sen eteen”

Työkseen tanssia opettava Anitra Ahtola, 43, ei enää suhtaudu yhtä kriittisesti ulkonäköönsä kuin nuorena, mutta haluaa silti pitää itsensä hyvässä kunnossa. Urheileminen on tapa nollata pää keskellä kiireistä yksinhuoltajan arkea.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Työkseen tanssia opettava Anitra Ahtola, 43, ei enää suhtaudu yhtä kriittisesti ulkonäköönsä kuin nuorena, mutta haluaa silti pitää itsensä hyvässä kunnossa. Urheileminen on tapa nollata pää keskellä kiireistä yksinhuoltajan arkea.

Ajauduin missiksi sattumalta

Kotona meillä arvostettiin ihan muita asioita kuin ulkonäköä. Molemmat vanhempani ovat korkeasti koulutettuja, ja työnteko on ollut heille aina tärkeää. Kun kerroin aloittaneeni mallintyöt, he kysyivät ensimmäiseksi, milloin opiskelen itselleni ammatin. Opiskelu oli tärkeää myös minulle itselleni. Suoritin lukion jälkeen tradenomin tutkinnon ammattikorkeakoulussa hyvin arvosanoin.

Ajauduin kauneuskilpailuihin hieman sattumalta, kun kampaajani pyysi minua malliksi hiusnäytökseen. Sen jälkeen missien parissa vuosia työskennellyt Marjo Sjöroos houkutteli minut osallistumaan Miss Suomen osakilpailuihin.

Ajatus tuntui aluksi oudolta, sillä en ollut koskaan haaveillut misseydestä. Näin kilpailun kuitenkin niin hyvänä mahdollisuutena hankkia lisää töitä, että päätin lähteä mukaan. Olen luonteeltani sellainen, että teen aina täysillä sen, mihin ryhdyn. Tavoitteeni oli päästä Miss Suomi -kilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Ensimmäisen perintöprinsessan titteli tuntui hyvältä saavutukselta.

Lue myös: Fitnesstähti Eevi Teittinen: Näillä yksinkertaisilla vinkeillä saat paremman ryhdin

Suhtaudun ristiriitaisesti missimaailmaan

Missikisoissa minua mietitytti erityisesti naisen esineellistäminen. Mallina ja tanssijana olin tottunut olemaan esillä, mutta aina roolini tai esittelemieni vaatteiden suojissa. Missinä edustin uimapuku päällä omaa itseäni.

Minua inhottivat missikiertueen iltanäytökset, joiden katsomoissa istui humalaisia miehiä. Soitin kesken kiertuetta ystävälleni ja sanoin haluavani jättää leikin kesken. Vähäpukeisena keikistely pikkutunneilla baarissa ei tuntunut omalta jutultani. Sinnikäs luonteeni ei kuitenkaan antanut periksi, ja kävin kilpailun loppuun.

Missikiertueen iltatilaisuuksia lukuun ottamatta olen aina suhtautunut luontevasti vähäpukeisuuteen ja alastomuuteen. Kävin esimerkiksi isäni kanssa saunassa myös teini-ikäisenä. Meillä ei koskaan ollut semmoista kulttuuria, että aikuiseksi kasvaminen estäisi saunomisen perheenjäsenten kanssa.

Suhtaudun edelleen ristiriitaisesti missimaailmaan. Alusvaatteissa ja korkokengissä keimaileva nainen ei ole mielestäni hyvä esikuva nuorille. Onneksi kauneus­ihanteet ovat muuttunut terveempään suuntaan. Anorektisen laihan vartalon tilalle on tullut ihanne terveemmästä ja urheilullisemmasta naisesta.

Lue myös: Jutta Gustafsberg:”En enää viitsi tavoitella kilpaurheilijan kroppaa”

Hyvää oloa liikunnasta

Kriittisyys ja kunnianhimo ovat kai sellaisia luonteenpiirteitäni, jotka eivät koskaan katoa. Opin balettikoulussa vaatimaan itseltäni paljon ja tekemään ahkerasti töitä. Tanssija kun voi aina parantaa suoritustaan.

Olen yrittänyt opetella ottamaan rennommin. En tosin aina onnistu siinä kovin hyvin. Minun on edelleen vaikeaa heittäytyä sohvalle loikoilemaan. Olen sillä tavalla suorittaja, että minun pitäisi muka aina tehdä jotain hyödyllistä.

Enää en suhtaudu niin kriittisesti ulkonäkööni kuin nuorena. Haluan kuitenkin säilyä tietyn kokoisena, ja olen valmis tekemään töitä sen eteen. Liikkuminen on minulle tärkeää, koska silloin voin henkisesti hyvin. Olisi raskasta hoitaa töitäni ja yksinhuoltajan arkeani, jos olisin fyysisesti huonossa kunnossa.

Nelikymppisenä joudun tekemään huomattavasti enemmän töitä ulkonäköni eteen kuin nuorempana. Pysyäkseni linjoissani pyrin syömään järkevästi ja liikkumaan säännöllisesti.

Järkevä syöminen ei tarkoita minulle herkuista luopumista, vaan sitä, että saan perusruokavaliostani kaikki kehoni tarvitsemat ravintoaineet. Syön todella monipuolisesti. Päiviini kuuluvat aamupala, kaksi lämmintä ateriaa, useampi välipala ja iltapala. Liikun niin paljon, että voin syödä karkkia, jos mieleni tekee.

Lue myös: Bull Mentula: Tämän saavutat jo kuukauden treenillä

Treenaan kuusi kertaa viikossa

Ehtiessäni treenaan jopa kuusi kertaa viikossa. Lajini vaihtelevat tanssista kuntosaliin ja hot-joogasta reippaaseen kävelyyn. Pidän nykyään erityisesti kehoa huoltavista lajeista. Hot-joogasta todella nautin, kuntosalilla käyn, koska se on helppo tapa pitää yllä lihaskuntoa. En treenaa tai parantele mitään erityistä kohtaa kehossani, vaan haluan pysyä kokonaisvaltaisesti hyvässä kunnossa. Opetan lisäksi tanssikoulussani kaksi kertaa viikossa, ja pidän myös kilparyhmien harjoituksia. Urheilu on minulle elämäntapa, jota ilman en osaisi olla. Oloni tulee tukkoiseksi, jos en pääse esimerkiksi flunssan takia liikkeelle.

Haluan olla nuorille esimerkki terveellisistä elämäntavoista. Muistutan tanssikoululaisiani säännöllisesti kolmesta tärkeästä seikasta: syömisestä, liikkumisesta ja lepäämisestä. Terve keho on tasapainossa. Jos joku nuorista näyttää uupuneelta, kysyn häneltä aina, onko hän muistanut tanssimisen ohella syödä ja nukkua tarpeeksi.

Lue myös: Anitra Ahtola: Kroppani ei ole koskaan pettänyt minua tällä tavoin

Katkelma Annan kansijutusta 6/2016.

X