Hyvinvointi

Personal trainer voi muuttaa elämän

Teksti:
Anna.fi

Personal trainer muutti Tiinan, 42, elämän. Omavalmentajat eivät ole enää vain filmitähtien herkkua, vaan yhä useampi tavallinen nainen tarttuu tsempparin apuun. Mistä villitys johtuu?

Personal Trainer

Vaakaliike 16 kilon kahvakuulalla. 27 kiloa painoa takareisiä harjoittavaan kuntosalilaitteeseen. Jalkakyykkyjä. Nämä tavoitteet olisivat kuulostaneet Tiinasta vielä puoli vuotta sitten saavuttamattomilta. Kipeät polvet olivat estäneet säännöllisen liikkumisen jo vuosia. Selkää kolotti. Jo pelkkä ajatus jalkakyykyistä sattui.

Nyt ne ovat hänen perustreeniään. Kiitos kuuluu personal trainerille, jonka hän palkkasi itselleen viime syksynä. Omavalmentajan avulla hän on saanut paitsi vahvistettua polven ympärillä olevia lihaksia, myös kasvatettua lihaskuntoa kokonaisvaltaisesti.

– En ole koskaan liikkunut paljon, ja lapsen syntymän jälkeen liikunta vain loppui. Vuosien myötä lihaskunto katosi kokonaan. Olin kuin keitetty spagetti. Tunsin olevani nelikymppinen, jolla on vanhuksen kroppa. Halusin parempaan kuntoon terveydellisistä, ja vähän turhamaisistakin, syistä, Tiina kuvailee.

Siihen hän on päässyt jo viidessä kuukaudessa.

– Voi sanoa, että personal trainer on muuttanut elämäni.

Fyysistä ja henkistä muutosta

Muistatteko aikaa, kun personal trainereita kuvattiin lähinnä Madonnan tai Cameron Diazin kanssa aamuhölkällä? Se aika on ohi. Tiinan kaltaiset tavalliset naiset tulevat personal trainereiden asiakkaiksi yhä useammin.

Moni haluaa henkilökohtaisen kirittäjän, eikä sellaisen löytäminen ole vaikeaa. Saliketjujen henkilökuntaan trainerit kuuluvat jo vakivarustuksena, ja yksityisyrittäjinäkin heitä toimii koko ajan enemmän.

Tiina löysi oman peeteensä läheisen kuntosalin kautta.

– Koska aikatauluni työn ja perheen suhteen ovat tiukat, kyselin valmentajaa lähikuntosalilta. Siellä kerrottiin trainerista, jonka kalenteri oli kuitenkin aivan täysi. Mietin, että jos kalenteri on täynnä, peeteen pitää olla hyvä.

Hän sai puhuttua itsensä asiakkaaksi. Nykyään hän treenaa omavalmentajansa kanssa joka viikko. Muuttuvan kuntosaliohjelman lisäksi Tiina käy pilateksessa ja uimassa. Treenikertoja kertyy neljä viikossa. Se on huima muutos siihen, että ennen hän kävi jumpissa epäsäännöllisesti ja puuskittain.

Päätavoite on polvien kuntouttaminen, mutta siinä sivussa Tiina on oppinut muutakin. Esimerkiksi sen, kuinka tärkeää on muuttaa liikuntaohjelmaa säännöllisesti.

– Kun ennen liikuin, hypin samaa aerobicia. Kroppa tottui siihen, enkä siksi koskaan kehittynyt. Into lopahti aina muutaman kuukauden jälkeen. Nyt olen päässyt kiinni endorfiineihin, ja olen edelleen todella motivoitunut.

Peeteen vetämissä treeneissä Tiina on oppinut myös uudenlaista asennetta ja itseluottamusta. Kun hän aiemmin varoi liian rankkaa liikuntaa, nyt salilla irtoaa aina kunnon hiki.

– Kerran nostettiin sykettä niin nopeasti, että minua alkoi oksettaa ja tuli todella huono olo. Peetee vain iski palautusjuoman eteen ja istutti viisi minuuttia ennen jatkamista. Tajusin, että voin käydä epämukavuusalueella ja jatkaa treenaamista.

Personal trainer

Sinä olet hyvä!

Liikuntapedagogiikan professori Mirja Hirvensalo Jyväskylän yliopistosta tietää, miksi omavalmentajailmiö on lähtenyt viime vuosina positiiviseen kierteeseen.

– Personal trainer tukee tavoitetta tulla kuntoon tai laihemmaksi, halua voida paremmin. Moni on myös valmis satsaamaan siihen hetkeen, kun voi sanoa ylittäneensä itsensä. Siinä pääsee tyydyttämään pätevyyden kokemusta, hän kuvaa.

Hirvensalon mukaan yksi tärkeimmistä asioista, joita peetee tarjoaa, on kannustus.

– Moni ihminen on jatkuvasti tyytymätön itseensä. Kun joku kertoo vieressä, että kyllä sinä osaat ja jaksat, tuntee saavansa apua ja kannustusta. Kannustus tyydyttää tarpeitamme, Hirvensalo kuvaa.

Selitystä omavalmentajien suosioon löytyy myös siitä, että terveet elämäntavat ovat nykyään jatkuvasti pinnalla. Etenkin nuoret aikuiset ovat valmiita satsaamaan hyvinvointiin, johon kuuluu yhtä lailla terve ja hyvännäköinen kroppa kuin muodikkaat vaatteetkin. Liikunnan ohella peeteeltä saa ohjeita oikeanlaiseen syömiseen.

– Ruokaa on niin paljon tarjolla, että monet taistelevat painoa vastaan. Se ei ole helppoa. Kaikista addiktioista luopuminen on vaikeaa, ja siihen voi tarvita asiantuntijan apua, Hirvensalo sanoo.

Saisinko nähdä cv:n?

Niin, se asiantuntijuus. Personal traineriksi ei valmistuta tutkinnon kautta, vaan siihen kouluttavat yksityiset firmat kuten FAF ja Trainer4You. Kentällä toimiikin omavalmentajia hyvin erilaisin koulutuspohjin. Monella on pohjalla jokin liikunta-alan koulutus, mutta yhä enemmän on myös personal trainereita, jotka toimivat pelkän lisenssikoulutuksen varassa. Lisenssikoulutusten kesto on yleensä 20–30 päivää.

– Personal trainereiden asiantuntemus on kirjavaa, joten kannattaa miettiä, millaiseen asiantuntijuuteen valmennus perustuu. Liikuntailmiötä pitäisi tuntea monipuolisesti, valmennus ei saa olla vain irrallinen salikäynti silloin tällöin, Hirvensalo neuvoo.

Kriittisyys voi olla hankalaa, kun trainerilta halutaan myös henkistä hyvinvointia.

– Kun hakee hyväksymistä ja kannustusta, ei helposti enää muistakaan katsoa, osaako omavalmentaja korjata liikeratoja tai millaista treeniä hän tarjoaa, Hirvensalo huomauttaa.

Tiinalle peeteen koulutus ei tullut sopimusta tehdessä edes mieleen.

– Minulla kävi tuuria, kun luotin vain täyteen kalenteriin.

Personal trainer

Tällä hetkellä personal traineriksi voi kutsua itseään periaatteessa kuka tahansa. Virallista rekisteriä tai alan säätelyä ei ole, vaikka sitä viime aikoina on toivottukin. Lisenssikoulutuksen voi ostaa vajaalla 4000 eurolla. Moni aktiiviliikkuja laajentaakin harrastustaan ammatin puolelle.

Hirvensalo ei pidä alan villiyttä valtavana ongelmana.

– Nuorten pitääkin löytää reittejä työllistymiseen. Kuntosaliyrittäjätkin syntyivät aikanaan niin, että alan harrastajat perustivat itse saleja, koska tiesivät treenaamisesta paljon. Uskon, että kilpailu laittaa tilannetta tässäkin järjestykseen.

Personal trainerit laskuttavat keskimäärin 65–100 euroa tapaamiskerralta. Tarjolla on monenlaisia useamman kerran tai kuukauden paketteja, joista osa on räätälöity asiakkaille henkilökohtaisesti. Joihinkin kuuluu erilaisia kehon mittauksia, joita seurataan asiakassuhteen aikana.

– Toimintakykymittaukset ja kehonkoostumusmittaukset ovat tärkeä osa asiantuntevaa valmennusta. Lähtötaso on pohjana kehityksen seurannalle, Hirvensalo sanoo.

Tiina aikoo jatkaa personal trainerin kanssa kevääseen. Siihen saakka kaikki ylimääräinen raha menee liikuntaan: omavalmentaja kustantaa kuukaudessa 220 euroa, kuntosali 50 euroa ja pilates ja uinti noin 60 euroa.

– Olen ottanut tämän isona satsauksena terveyteeni. Nyt ei tehdä talvilomia Thaimaahan tai ostella uusia vaatteita. Sitten kun olen paremmassa kunnossaa, voin jatkaa liikkumista itsenäisesti.

Keväällä suunnittelen meneväni tanssi- tai tenniskursseille.

Muutos ei olisi onnistunut ilman omavalmentajaa. Tiina koki nyt nelikymppisenä olevansa paljon huonommassa kunnossa kuin joskus parikymppisenä. Kunnon kohottaminen oli haastellisempaa.

– En yksinkertaisesti olisi osannut treenata. Minulle oli tärkeää, että asetimme selkeän tavoitteen ja että luvassa oli kerrankin tuloksia. Uskon, että personal trainer toimii juuri kaltaisillani naisilla, jotka ovat päästäneet kuntonsa repsahtamaan lasten jälkeen.

Onko sinulla kokemusta personal trainerista? Kommentoi kommenttikenttään!

Teksti: Riina-Maria Metso
Kuvat: Colourbox

X