Hyvinvointi

Stressivapaa vyöhyke: Miten herätä aikaisin aamulla?

Teksti:
Jp Jakonen

Olen unien ja nukkumisen suuri ystävä. Etenkin uniin ja niiden sisältämiin viisaisiin viesteihin suhtaudun lähes pyhällä kunnioituksella. Nukkumisen eduista huolimatta suurin yksittäinen hyvinvointiini, elämänlaatuuni ja -ilooni vaikuttanut tekijä on kuitenkin ollut aikaisen heräämisen omaksuminen. Aloin ottaa aikaisin heräämisen tavaksi muutama vuosi sitten. Nyt olen vähitellen tehnyt siitä poikkeuksilla vahvistetun säännön. Seuraavassa kuusi käytännössä hyväksi havaittua keinoa aikaiseen aamuheräämiseen.

Stressivapaavyöhyke

1. Mene aikaisin nukkumaan.

Aikaisin heräämisen ensimmäinen askel on mennä oikealla tavalla nukkumaan. Jos mielii nousta aikaisin vuoteesta, esimerkiksi kello kuudelta, on hyvä sulkea portit ulkomaailmaan jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Itse pidän moukkana jokaista, joka tohtii arkipäivinä käyttää puhelinta kello 20.00 jälkeen muuten kuin äärimmäisessä hädässä. Soittamisen lisäksi pyrin välttämään tietokoneen käyttöä, television tuijotusta (semminkin kun en omista televisiota) ja kahvin kittausta illansuussa.

2. Nukahda viisaasti.

Mennessäsi illalla sänkyyn pidä rikkomattomana sääntönä lukea ainoastaan kertomakirjallisuutta. Tietokirjan lukeminen illalla on tehotonta, unentuloa ja pahimmillaan unta itseään häiritsevää. Illalla luettu tietokirjallisuus alkaa käydä, muhia ja prosessoitua päässä unen aikana. Se ei kannata, lisäksi se on mautonta. Yksinkertaisesti: don’t do it.

3. Omaksu iltarutiineja.

Aikainen herääminen alkaa kohtuullisen aikaisesta nukkumaanmenosta ja sitä edeltävistä kehoa ja mieltä rauhoittavista rutiineista. Lapsen tavoin myös aikuinen tarvitsee totuttuja rituaaleja rauhoittaakseen omaa ehtoorytmiään. Oman elämäntarkoituksen kertaaminen voi olla hyvä tapa ennen nukahtamista, jos sellaisesta on onnistunut itselleen version muotoilemaan. Toisille voi toimia meditaatio illansuussa, toisille taas jooga, lukeminen tai ulkoilu. Oleellista on, että iltarutiini on jotain, josta oma olemus tunnistaa nukkumaanmenon olevan käsillä.

4. Harjoittele heräämistä.

Eräs pähkähullu ja erinomaisesti toimiva tekniikka on ehdollistaa itsensä heräämään herätyskellon ääneen. Opin menetelmän aikoinaan blogisti Steve Pavlinalta. Näin se käy: laita päivällä verhot kiinni ja vaihda yövaatteet päällesi. Kapua sänkyyn ja laita herätyskello soimaan kahden tai kolmen minuutin päähän. Omaksu nukkuvan ihmisen rooli: voit jopa yrittää oikeasti nukahtaa, jos se noin lyhyessä ajassa onnistuu. Kun kello soi, nouse ylös välittömästi ja kävele vessaan (tai kahvinkeittimen luo tai mihin ikinä aamulla ensimmäiseksi suunnistatkaan). Toista proseduuri kolmesta neljään kertaa ja pidä itseäsi hyvin harjoitelleena. Jatka harjoittelua parin, kolmen päivän ajan ja pidä itseäsi erinomaisesti ehdollistettuna. Tempun juju on tämä: kun seuraavana aamuna kello soi, olet opettanut itsesi kyseenalaistamatta nousemaan ylös vuoteesta. Jos homma ei toimi, kouluta itseäsi vielä päivän tai parin ajan lisää.

5. Tee heräämisestä houkuttelevaa.

Yksi unesta heräävän mielen ensimmäisiä vastaväitteitä on: ”Mitä ihmettä minä teen hereillä näin aikaisin?” Kysymykseen kannattaa valmistautua vastaamaan jo etukäteen. Toisin sanoen aikaista heräämistä kannattaa motivoida varaamalla itselleen aamuisin rakentavaa ja mukavaa tekemistä. Itse aloitan aamun yleensä lyhyellä meditaatiolla, jonka jälkeen joko pistäydyn kuntosalilla, luen tietokirjaa (johon ei päivän aikana enää tunnu jäävän aikaa) tai tavaan romaania. Näistä aamutoimista kehkeytyy ajan myötä varsinainen aamurituaali, jonka ylläpitäminen on jo itsessään oma palkintonsa. Erityisen miellyttävää on tietää tehneensä hyvinvointinsa vuoksi jo vaikka mitä, kun muut vasta nousevat ylös sängystä.

6. Sitoudu aikaiseen heräämiseen 30 päivän ajaksi.

Kuukauden päivät on yleensä hyvä aika määrittää, tekeekö jokin asia itselle hyvää vai ei. Aikaiseen heräämiseen kannattaa tuona aikana sitoutua päivittäin, sen jälkeen voi pitää vaikka viikonloput vapaina. Lisäksi heräämisaika on viisasta päättää etukäteen. Poikkeuksia ei kannata tehdä edes silloin, kun ilta on jostain syystä venynyt myöhään. Jos heräämisrytmistä tulee poikettua, koekannattaa aloittaa alusta. Se vaikuttaa merkittävällä tavalla omaan itseluottamukseen ja -kunnioitukseen, joista tämänkin tavan omaksumisessa on lopulta kyse. Luottamus kykyyn hallita elämänlaatuunsa vaikuttavia tekijöitä on se isompi kokonaisuus, jonka ympärille tämäkin tapa − aikainen herääminen − kietoutuu.

Muutokset eivät ole yhtä tärkeitä kuin ne ominaisuudet, joita muutos meissä kasvattaa. Vielä muutama vuosi sitten en olisi uskonut, että jonain päivänä olen Aikaisin Heräävä Ihminen. Aristoteleen uskotaan aikoinaan todenneen, että hyve on jotain, jota säännöllisesti teemme. Tavallista parempi elämä ei, näin ollen, koostu synnynnäisistä piirteistä vaan tavoista, tottumuksista ja rutiineista, joita itse itsellemme voimme opettaa. Yksi niistä parhaista on aikaisin herääminen.

X