Terveys

Vegaanin ruokavalio – Chocochili-blogin Elina Innanen: 5 vinkkiä aloittelevalle vegaanille

Vuoden 2016 kenties suurin ruokatrendi on vegaaninen ruokavalio, jossa ei syödä lainkaan eläinkunnan tuotteita. Chocochili-vegaaniruokablogia pitävä ja 15 vuotta vegaanina ollut Elina Innanen vinkkaa, millaisia asioita vegaanielämäänsä aloittelevien kannattaa muistaa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Suvi Elo

Vegaanin ruokavalio ei ole automaattisesti terveellinen, alleviivaa Elina Innanen.

Vuoden 2016 kenties suurin ruokatrendi on vegaaninen ruokavalio, jossa ei syödä lainkaan eläinkunnan tuotteita. Chocochili-vegaaniruokablogia pitävä ja 15 vuotta vegaanina ollut Elina Innanen vinkkaa, millaisia asioita vegaanielämäänsä aloittelevien kannattaa muistaa.

1. Muuta suosikkiruokasi vegaanisiksi

– Vegaanin ruokavalio ei enää nykypäivänä ole vaikeaa toteuttaa: ravintoloista saa vegaanista ruokaa ja lähikaupoista löytyy liuta erilaisia vegaanisia tuotteita. Aloittelevan vegaanin kannattaa heti ensimmäiseksi miettiä, mitkä ovat olleet ennen arjen omat suosikkiruoat ja pyrkiä muuttamaan ne vegaanisiksi. Esimerkiksi pasta bolognese syntyy aivan samaan tapaan kuin ennenkin, mutta jauheliha vain korvataan soijarouheella. Lounassalaatin juuston taas voi korvata esimerkiksi paistetulla tofulla tai jollain hyvällä vegaanisella juustolla. Juustosta ei siis vegaaniuden takia tarvitse kokonaan luopua, vaikka moni niin kuvittelee. Kannattaa kokeilla myös vegaanisia nakkeja ja pihvejä!

Lue myös: Korvaa liha kasviproteiinilla

2. Pidä huolta proteiinien saannista

– Vegaanin kannattaa suosia erilaisia kasvisproteiineja, esimerkiksi palkokasveja ja täysjyväviljaa. Lisäksi esimerkiksi soijarouhe on todella kätevä proteiinilisä. Monilla ihmisillä on käsitys, että vain lihaa syömällä saa proteiineja, vaikka niitä löytyy hyvin myös kasviperäisistä lähteistä. Hyvin koostettu ja monipuolinen vegaanin ruokavalio antaa helposti tarvittavat proteiinit, eikä asiaan tarvitse edes kiinnittää kohtuuttomasti huomiota.

Lue myös: Testissä proteiinivälipalat – Tarvitseeko kuntoilija proteiinilisää?

3. Vegaanin ruokavalio: Käytä internetiä apunasi

– Vegaaniblogit, kuten myös oma Chocochili-blogini, ovat täynnä herkullisia vegaaniruokaohjeita. Ainoaksi ongelmaksi saattaa muodostua, että kaikkia ohjeita ei ehdi kokeilla. Hyvää ravintotietoa esimerkiksi tiettyjen ravintoaineiden saantia pohtivalle taas löytyy Puoli kiloa päivässä -sivustolta. Tarvittaessa tietoa antaa myös Vegaaniliitto. Tammikuussa somekansaa villinneen vegaanihaasteen voi aloittaa edelleenkin. Siihen liittyvä saa sähköpostiinsa uutiskirjeitä, joissa on ruokaohjeita ja tietoa vegaanin ruokavaliosta.

Lue myös: Kasvisruokailijan ABC

4. Älä turhaan pelkää ympäristön asenteita

– Kaikki lukemani varteen otettava tutkimustieto puoltaa sitä, että kasvisruoka ja myös vegaanin ruokavalio on oikein koostettuna terveellinen tapa syödä. Vegaanius on myös hyväksi ympäristölle ja eläimille. Veganismiin suhtaudutaan nykyään tosi hyvin, ja se on yleistynyt huimasti. Kun 15 vuotta sitten ryhdyin vegaaniksi, ei kukaan edes tiennyt koko sanaa. Nykyään lihansyöjä saattaa joutua perustelemaan omaa ruokavaliovalintaansa jopa vegaania enemmän.

Lue myös: Ruokakirjailija Virpi Mikkonen: ”Tajusin, että gluteeni ja maito eivät sovi minulle”

5. Muista, että vegaanin ruokavalio ei automaattisesti tarkoita terveellistä

– Vegaani voi syödä epäterveellisesti siinä missä lihansyöjäkin. Vegaaninen ei automaattisesti tarkoita terveellistä, vaan vegaaninkin on tehtävä terveellisiä valintoja syömisiensä suhteen. Pieni herkuttelu silloin tällöin onnistuu helposti, sillä lähes kaikkia herkkuja saa tai voi itse tehdä myös vegaanisina. Facebookissa on suosittu Sipsikaljavegaanit-ryhmä, johon roskaruokaa rakastavien kannattaa ehdottomasti liittyä.

Lue myös: Vihersmoothie voi lihottaa – Lue, mitkä muut superfoodit sisältävät paljon kaloreita

X