Terveys

Kutrit ja kynnet kuntoon

Teksti:
Anna.fi

Pipo, lapaset ja talvikuiva ilma jättivät jälkensä hiuksiin ja kynsiin. Kosmetiikka siloittaa pinnan, mutta kauneus on tässäkin asiassa myös sisäistä.

Kutrit ja kynnet kuntoon

Hiusten paksuudessa ja kynsien vahvuudessa on yksilöllisiä eroja, ja esimerkiksi imetys tai stressi voivat aiheuttaa tukalle runsaan sulkasadon. Satakin irtohiusta päivässä on vielä normaali määrä, ja irtohiusten määrä myös kasvaa säännöllisin välein hiusten luonnollisen kasvusyklin takia.

Kynsien lohkeilu ja liuskoittuminen voi johtua niinkin arkisesta asiasta kuin kuivumisesta, ja varsinkin paljon vedellä lotraavan kannattaa panostaa käsivoiteeseen, joka hoitaa myös kynsiä. Tylsät kynsisakset tai liian karkea kynsiviila voivat osaltaan lisätä kynnen kärjen liuskoittumista.

Lääkäri on kuitenkin oikea osoite, jos kynnet tai hiukset menevät äkillisesti kovin kehnoon kuntoon: päänahka tuntuu pesusta huolimatta rasvaiselta tai hyvin kuivalta, ärtyneeltä ja hilseilee vahvasti, hiuksia irtoaa suuria määriä tai selvärajaisina pälvinä, kynsiin ilmestyy paksuuntumia, kellastumista tai muita muutoksia. Selkeät muutokset voivat johtua esimerkiksi päänahan tali-ihottumasta, sieni-infektioista tai psoriaasista, mutta ne saattavat olla myös merkki muista sairauksista tai puutostiloista.

Jos hiukset ja kynnet sen sijaan kenkkuilevat lievemmin, luonnon antimista saa tukihoitoa. Vaikka hiuksen ja kynnen kova keratiini on kuollutta kudosta, ne kuitenkin saavat alkunsa elävistä soluista. Elimistön hyvinvointi heijastuu siis myös hiusten ja kynsien hyvinvointiin.

1. Kananmuna

Kananmuna

Kananmunassa on runsaasti hiusten ja kynsien kasvulle tärkeää biotiinia. Lisäksi siinä on monia muita hiuksille ja kynsille hyödyllisiä ravintoaineita, kuten keratiinisidosten tarvitsemaa rikkiä, sinkkiä, tiamiinia sekä rautaa, jonka puutos voi oireilla hiusten ohenemisena.

Vanhan kansan vinkki kiiltävän hiuskruunun saamiseksi on hiusten peseminen raa’alla kananmunalla. Kokeilemisesta ei liene ainakaan haittaa – ellei ole kananmunille allerginen – joskin märät hiukset ja liukas kananmuna saattavat olla pientä kekseliäisyyttä vaativa yhdistelmä.

2. Nokkonen

Polttavaa nokkosta ei sellaisenaan tee mieli syödä, ja sen poimintakin vaatii suojakäsineet, mutta kuivattuna tai ryöpättynä se on maukas ja monin tavoin terveellinen herkku. Nokkosta voi huiskauttaa lettu- ja sämpylätaikinaan, pinaatin korvikkeeksi keittoon ja muhennokseen tai mausteyrtin tapaan käytettäväksi. Hiusten ja kynsien kannalta nokkosen sisältämistä ainesosista tärkeimmät ovat pii, joka on kynsien ja hiusten kasvun kannalta tärkeä hivenaine, sekä rauta. Kynsiä voi vahvistaa myös nokkosen sisältämä kalkki. Jos ärtynyt ja kutiava päänahka aiheuttaa tavallista runsaampaa hiustenlähtöä, nokkosvesihuuhtelu rauhoittaa päänahan.

3. Sipulit

Sipulit

Hiusten ja kynsien keratiinin rakenteessa on runsaasti rikkiä, joten tämä hivenaine on tärkeä keratiininmuodostukselle. Sekä tavallisessa sipulissa että puna-, purjo- ja valkosipulissa on runsaasti orgaanisia rikkiyhdisteitä maukkaassa ja helposti nautittavassa muodossa. Kansanlääkinnässä sipulivedellä pesemistä on käytetty hiustenlähdön ehkäisyyn, ja sipulivesi saattaakin auttaa päänahan tulehduksesta johtuviin hiusongelmiin, sillä sipuleissa on antimikrobisesti vaikuttavia ainesosia. Sellaisenaan raakaa sipulia ei kannata ulkoisesti käyttää, sillä raaka sipuli, ärhäkästä valkosipulista puhumattakaan, voi pikemminkin ärsyttää ihoa.

Muita hyviä rikin lähteitä ovat esimerkiksi liha, kala ja kaalit.

4. Vehnälese

Vehnälese sisältää runsaasti sinkkiä ja tiamiinia eli B1-vitamiinia, jotka molemmat ovat tärkeitä hiusten ja kynsien kasvulle ja hyvinvoinnille. Sanotaankin, että valkoiset täplät kynsissä voivat kieliä sinkin puutoksesta. Lisäksi vehnäleseiden on todettu vaikuttavan myönteisesti naisten hormonitoimintaan, joka voi auttaa suojaamaan hormoniperäiseltä hiustenlähdöltä.

Vehnäleseitä voi lisätä esimerkiksi leipätaikinaan, puuroon tai omatekoiseen mysliin.

Rohdosasiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.

Lähteet:
Terveyskirjasto.fi
Hoitonetti.fi
Kasvikset.fi

Lue lisää:
Yrittitarha.fi
Kynnet kuntoon!
Natural Nailcare Recipes
Toxic Beauty Blog
Carolyn’s Facial Fitness

Teksti: Anu Holopainen

X