Terveys

Vauhtia vatsaan – Selätä ruoansulatusongelmat luonnon keinoin

Jos ruoka sulaa huonosti, kokeile vaikkapa kuumaa chiliä tai viileää minttua.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Istock

Jos ruoka sulaa huonosti, kokeile vaikkapa kuumaa chiliä tai viileää minttua.

Ruoansulatusongelmat ilmenevät aterian jälkeisenä närästyksenä, turvotteluna, ilmavaivoina, vatsan kipristelynä ja vatsakipuna. Vatsa voi myös tuntua täydeltä epätavallisen pitkään ruokailun jälkeen.

Tietyt ruoka-aineet auttavat vatsaa voimaan paremmin. Kokeile seuraavia ruokia, kun vatsasi seuraavan kerran temppuilee.

1. Chili piristää ruoansulatusta

Tymäkkää chiliä haukattuaan huomaa nopeasti kiihtymistä niin sykkeessä kuin hikirauhasissakin. Chili edistää ruoansulatusta, ja sisältää myös vatsaa rauhoittavia flavonoideja.

Polttavan tunteen aiheuttavan kapsaisiinin voisi luulla ärsyttävän vatsaa, mutta sen on itse asiassa havaittu pikemminkin suojaavan mahalaukun limakalvoa haavaumilta. Kapsaisiini ei nimittäin käristä kudoksia oikeasti, se vain huijaa hermonpäät kuvittelemaan polttavan tunteen, ja seurauksena on elimistön viilennysreaktio joka hikoiluttaa ja pistää vipinää ruoansulatukseen.

Jos oireisiin kuuluu närästys, kannattaa chiliä kokeilla varovasti ja aloittaa miedolla lajikkeella, sillä jotkut kokevat vahvojen mausteiden pahentavan närästystä. Chilipaprikoita voi käyttää erilaisiin liha-, kala- ja kasvisruokiin sekä suklaisiin jälkiruokiin.

chili

2. Piparminttu rauhoittaa vatsaa

Raikas piparminttu sopii sekä jälkiruokiin että salaatteihin ja lämpimiin ruokiin, esimerkiksi lampaanlihan mausteeksi.

Piparminttua on käytetty erilaisten vatsavaivojen hoitoon jo pitkään, ja nykytiedekin on havainnut piparmintun flavonoidien rauhoittavan kipristelevää suolistoa ja edistävän sapen eritystä. Esimerkiksi kupillinen piparminttuteetä aterian päälle voi olla suositeltava tapa, jos ruoansulatus tuppaa kiukuttelemaan.

Piparminttutee on herkullista myös jäähdytettynä ja säilyy jääkaapissa muutaman päivän, joten voit tehdä sitä isomman erän valmiiksi. Huomioi kuitenkin, että hyvin runsas ja pitkäaikainen piparmintun käyttö voi kohottaa verenpainetta.

piparminttu

3. Papaijassa on ravintokuitua

Varsinkin lihansyöjän kannattaa lisätä papaijaa aterian lisukkeeksi tai herkutella sitä jälkiruoaksi, sillä papaijan sisältämä papaiini-entsyymi vauhdittaa ruoansulatusta edistämällä proteiinien pilkkoutumista.

Makea, mehukas papaija sisältää myös ravintokuitua joka tukee vatsan toimintaa. Papaija voi olla hieman konstikas saada sopivan kypsäksi Suomen leveysasteilla, mutta jos tuore papaija pääsee livahtamaan kovasta ja raa’asta suoraan ylikypsäksi, papaijaa saa onneksi myös helppokäyttöisenä säilykkeenä. Välipalanaposteltavaksi papaija sopii mainiosti kuivattuna.

papaya

4. Fenkoli on perinteinen vatsarohto

Maultaan anista muistuttavia fenkolinsiemeniä käytetään mausteena, ja ne ovat myös perinteinen vatsarohto. Fenkolinsiemenet sisältävät anetoli-nimistä yhdistettä, joka rauhoittaa suoliston liiallista kiemurtelua ja hillitsee närästystä sekä kaasunmuodostusta. Fenkoli sopii esimerkiksi leipien sekä lämpimien liha- ja kalaruokien maustamiseen.

Fenkolia saa myös yrttiteenä sekä eteerisenä öljynä, mutta öljymuodossa fenkolia käytetään vain ulkoisesti. Vatsan lempeä hierominen pohjaöljyllä, johon on lisätty pari tippaa fenkoliöljyä, rauhoittaa vatsaa ja edesauttaa ruoansulatusta. Vauvahierontaan fenkoliöljy tosin ei sovi, koska fenkolia ei suositella pikkulapsille.

Fenkolinsiemenien ohella fenkoli-nimellä kulkee arkikielessä myös mukula- eli salaattifenkoli, joka sisältää myös jonkin verran anetolia.

fenkoli

Rohdosasiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto

Lähteet:
Therapia Fennica
Terveyskirjasto

Lue lisää:
Kaarlo Jaakkola: Vatsa kuntoon. Mividata 2011.
Tri Amrei Pfeiffer: Vaivaako vatsa? Luonnonmukaisia hoito-ohjeita stressivatsalle. Karisto 2002.
Luontainen terveys
Tohtori.fi

Teksti: Anu Holopainen

X