Hyvinvointi

Vaikea valita? Näillä 7 vinkillä helpotat ja nopeutat päätöksentekoa

Onko sinun vaikea tehdä valintoja? Vitkutteletko päätöksiä, koska pelkäät kohtalokkaita virheitä? Listasimme vinkit, jotka helpottavat päätöksentekoa ja auttavat sinua hyväksymään valintasi – myös ne, jotka eivät toimineetkaan.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
123Rf

Onko sinun vaikea tehdä valintoja? Vitkutteletko päätöksiä, koska pelkäät kohtalokkaita virheitä? Listasimme vinkit, jotka helpottavat päätöksentekoa ja auttavat sinua hyväksymään valintasi – myös ne, jotka eivät toimineetkaan.

1. Päätä, että valitset jonkin vaihtoehdon

Ensimmäinen askel päätöksenteon helpottamiseen on päättää, että valitset yhden vaihtoehdon ja hylkäät toisen. Liika harkitsevaisuus kääntyy lopulta jahkailuksi, joka ei vie sinua minnekään. Jos haluat saavuttaa tavoitteitasi, sinun on tehtävä päätöksiä. Kun teet valinnan, älä jää murehtimaan ovea, joka sulkeutui, vaan keskity siihen, jonka avasit.

Keskustele: Voiko mies päättää yksin näin isot asiat?

2. Hyväksy se, että et voi saada kaikkea

Yksi päätöksentekoa eniten vaikeuttavista ajatuksista on harha siitä, että voimme saada kaiken. On äärimmäisen harvinaista saada sekä unelmatyö, tasapainoinen parisuhde, runsaasti vapaa-aikaa ja rahaa. Välillä toiset elämän osa-alueet kukoistavat ja toisilla menee heikommin.

Jos yrität tehdä täydellisiä päätöksiä, jotka turvaavat elämäsi kaikki osa-alueet, ajaudut umpikujaan. Liika turvallisuushakuisuus johtaa usein suurempaan tyytymättömyyteen kuin rohkea valintojen tekeminen. Valitseminen vie sinua johonkin suuntaan, pähkäily vain lukitsee paikoilleen.

Keskustele: Monta työpaikkaa tarjolla, miten vastata?

3. Kuvittele, että neuvot ystävääsi

Jos valitseminen on vaikeaa, yritä ottaa mieltäsi askarruttavaan asiaan etäisyyttä. Hyvä niksi on kuvitella, että neuvot päätöksenteossa ystävääsi. Puhu itseksesi ääneen eri vaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista aivan kuin keskustelisit ystäväsi kanssa.

Harjoitus auttaa sinua saamaan etäisyyttä ongelmaasi ja miettimään sitä objektiivisesti. Puntaroit eri vaihtoehtoja kuitenkin tarpeeksi vakavasti, kun kuvittelet, että yrität auttaa sinulle tärkeää ihmistä.

Lue myös: Kun ystävä ärsyttää – Saako toisen asioihin puuttua?

4. Älä kahmi liikaa informaatiota

Kuvittelemme usein, että mitä enemmän hankimme tietoa mieltämme vaivaavasta asiasta, sitä parempia päätöksiä teemme. Tiedon kahmiminen kuitenkin vain hidastaa valitsemista. Infoähky tekee sinut uupuneeksi ja epävarmaksi, vaikka päätökset pitäisi tehdä levänneenä ja itseensä luottaen.

Valinnan vaikeus helpottuu, kun asetat itsellesi deadlinen, johon mennessä päätöksen pitää olla valmis. Älä kysy liian monen mielipidettä, vaan kuuntele vain paria luotettavaa ystävääsi. Pahin virhe on lukea yökaudet aiheeseen liittyviä nettikeskusteluja. Sulje kone ja nuku mieluummin hyvät unet.

Lue myös: Tarvitsetko aivohuollon? Näin voit parantaa keskittymiskykyäsi

5. Anna itsellesi miettimisaikaa – mutta älä liikaa

Suuria päätöksiä ei kannata tehdä hätäisesti. Jos aihe on kiihdyttävä ja sinusta tuntuu, ettet pysy nahoissasi ennen kuin päätös on tehty, yritä rauhoittua. Nuku yön yli ja mieti asiaa virkeänä.

Pari päivää riittää pienempien päätösten tekemiseen, kuten valintaan kahden kiinnostavan työpaikan välillä. Jos päätös vaikuttaa merkittävästi muiden elämään ja pelissä on paljon rahaa, päätöstä voi kypsytellä joitakin viikkoja. Useiden kuukausien tai vuosien vatvominen aiheuttaa usein enemmän ahdistusta kuin pelottavan päätöksen tekeminen.

Keskustele: Ero vakavassa harkinnassa – Miten pitkään jatkaa seksittömässä liitossa?

6. Luota intuitioosi

Sekoitamme impulsiivisuuden ja intuitiivisuuden usein toisiinsa. Impulsiivisuus tarkoittaa hätäistä, tunnepitoista reagoimista. Intuitiivisuudessa taas on kyse omien vaistojen kunnioittamisesta ja kuuntelemisesta.

Kun toimimme intuitiivisesti, keräämme ympäristöstä lähes näkymättömiä merkkejä ja hyödynnämme niitä. Työstämme tätä hiljaista tietoa alitajunnassamme ja nukkuessamme. Kun mieli saa työskennellä rauhassa, ideat tuntuvat pulpahtavan tyhjästä ja yhtäkkiä vain tiedämme, miten toimia.

Hyvä päätös on tasapainoinen kokonaisuus järkeilyä ja intuitiota. Älä siis vähättele sisäistä ääntäsi, kun teet valintoja.

Lue myös: Unet työskentelevät puolestamme

7. Muista, että harva päätös on lopullinen

Ajattelemme päätösten olevan usein lopullisempia kuin ne ovat. Todellisuudessa vain harvat päätökset ovat peruuttamattomia. Ikäväksi osoittautuvaa työpaikkaa voi yrittää vaihtaa. Jos elämä unelmatalossa ei suju, talon voi laittaa myyntiin. Tulehtuneesta parisuhteesta voi lähteä.

Lähtöpisteeseen palaaminen tai uuden valinnan tekeminen vaatii vaivannäköä, ja pelkäämme lisätyötä. Pelko saa meidät ajattelemaan, että on parempi kitkuttaa kehnossa tilanteessa kuin yrittää korjata elämänsä suuntaa.

Päätöksiä ei kannata jakaa mustavalkoisesti hyviin ja huonoihin. Absoluuttisen huonoja valintoja on oikeasti erittäin vähän. Nekin valinnat, jotka eivät toimi tässä tilanteessa, olisivat saattaneet onnistua toisissa olosuhteissa. Itseään ei siis kannata soimata huonoista päätöksistä.

Lue myös: Aarrekartta visualisoi tavoitteesi

Lähteet: Lifehacker, Oprah, PsychCentral

X