Cefalu – Hiekkarantoja ja huikeita maisemia Sisiliassa

CefaluTunnin matkan päässä Palermosta sijaitseva Cefalu on yksi Sisilian parhaista lomapaikoista. Keskustan upeat rannat ja rannikon huikeat maisemat varmistavat hyvät puitteet lomalle Välimeren rannalla, ja Sisilian erinomaiset ruoat, ystävälliset ihmiset ja miltei poikkeuksetta aurinkoiset kelit ovat nekin monien mieleen. Cefalu on hyvä kohde kenelle tahansa joko päiväretkelle muualta Sisiliasta tai viikon parin rentouttavalle lomalle.

Matkustaminen Cefaluun

Aurinkomatkat ja Finnmatkat tekevät matkoja Cefaluun, ja ainakin Kaleva Travel ja Tjäreborg tekevät järjestettyjä matkoja muualle Sisiliaan.

Suomesta Sisiliaan pääsee parhaiten lentämällä, ja Palermon lentokenttä on noin noin 30 km päässä sen keskustasta, mistä on noin tunnin juna- tai bussimatka Cefaluun. Itärannikon Catanian kentältä on pidempi matka, mutta myös sitä kautta Cefaluun on suhteellisen helppo matkustaa. Hintoja ja aikatauluja voi helposti tarkastella esimerkiksi Poptravelin sivuilta.

Muualta Sisiliasta on hyvät liikkenneyhteydet Cefaluun, etenkin saaren pohjois- ja länsipuolelta. Palermosta, Trapanista ja Agrigentosta on 1-3 tunnin matka Cefaluun bussilla tai junalla. Itärannikon Messinasta, Taorminasta ja Cataniasta on 1-2 tunnin matka Cefaluun. Bussi saattaa joillakin yhteyksillä olla nopeampi kuin juna, etenkin saaren itäpuolelle matkustettaessa. Palermosta juna on kätevin matkustusmuoto Cefaluun tultaessa, kuten myös oikeastaan mistä tahansa pohjoisrannikon kaupungista tai resortista, joka on Palermon ja Messinan välissä.

Trenitalia-rautatieyhtiön verkkosivut (englanniksi)

Liikkuminen Cefalussa

CefaluPalermon lentokentältä tulee puolen tunnin välein busseja kaupungin keskustaan ja myös Trinacria Express –kulkee kentän ja päärautieaseman väliä kerran tunnissa. Bussi matkaa kentän ja keskustan väliä 50 minuuttia, juna reilun tunnin mutta kannattaa huomata, että bussi juuttuu herkästi ruuhkiin ja muihin mahdollisiin esteisiin, joita matkan varrella voi olla. Palermon rautatieasemalta on hyvät yhteydet Cefaluun noin kerran tunnissa niin junalla kuin bussillakin, ja matka maksaa viitisen euroa suuntaansa.

Cefalu on pieni mutta sokkeloinen kaupunki, jossa tulee käveltyä yllättävän paljon. Hyvät kävelykengät ovat välttämättömät sekä nähtävyyksien katselemiseen, rannalle menemiseen että keskiaikaisen vanhankaupungin kujilla ostosten suorittamiseen. Kannattaa myös huomata, että etenkin ranta ja Piazza del Duomo -aukio ja sen liepeet ovat äärimmäisen kiireisiä keskikesällä (heinä-elokuu) ja näin ollen tähän vuodenaikaan aamupäivä on paras aika kävellä nähtävyyksiä katselemassa ja rannaltakin on helpoin saada paikka, jos lähtee liikkelle aamuvarhain.

Cefalun rautatieasema on noin vartin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista ja sen rannoilta. Matka asemalta keskustaan on helppo, mutta takaisin tullessa sokkeloisilla kaduilla eksyy helposti ja näin kannattaa varmistaa, että Cefalussa päiväretkellä ollessa ei jätä siirtymistä asemalle viime tippaan.

Asemalta, jonne tulevat niin bussit kuin junatkin, pääsee keskiaikaiseen keskustaan kääntymällä aseman ovesta ulos tullessa oikealle via Moro –kadulle, jota pitkin kävellään via Matteoni –kadulle. Toinen hyvä reitti kulkee rantojen kautta, ja tällöin kannattaa aseman ovesta kääntyä vasempaan ja kävellä via Gramsci –katua pitkin kohti rantoja. Rannoilta pääsee keskiaikaisen keskustan alueelle nopeasti kävemällä kohti La Rocca –vuorta rantaviivaa pitkin, ja Duomon eli tuomiokirkon takaa pääsee myös hyvin kävelemään kohti La Roccan huippua, jolle vievältä polulta on upeat näköalat ja sen huipulla muun muassa antiikin aikainen amfiteatteri.

Cefalussa kannattaa myös käydä Duomon ja keskiaikaisen osan takana rannalla olevassa huvijahtisatamassa, sillä tällä puolella on usein vähemmän ihmisiä ja näkymät täältä ovat hyvällä kelillä eli miltei milloin tahansa huikaisevat.

Mikäli kävely Cefalussa ei koko ajan innosta, voi sieltä vuokrata menopelejä, joilla voi nähdä enemmän lyhyemmässä ajassa. Scooter for Rent (via G Matteotti 13) vuokraa paitsi nimensä mukaisesti skoottereita myös polkupyöriä 10-35 eurolla per päivä.

Majoitus

Cefalu ei ole omatoimimatkailijalle kovin hyvä yöpymispaikka ainakaan kiireimpinä matkustusaikoina, mutta marras-helmikuussa hintojen laskiessa ja väen vähetessä siellä on mukavan tunnelmallista yöpyä ja viettää vaikka kokonainen viikko. Pakettimatkalle kaupunkiin tulevalle asiat ovat toisin, sillä suomalaisten matkajärjestäjien hotellit ovat poikkeuksetta korkeatasoisia ja hyvillä paikoilla.

Cefalu on niin paketti- kuin omatoimimatkilijoidenkin hurjassa suosiossa miltei koko kesäkauden (huhti-lokakuu), ja tähän aikaan huoneet ovat hintavia ja niitä voi pienistä hotelleista olla vaikea saada varattuakin. Hosteleja ei kaupungissa ole, mutta niitä löytyy hyvä valikoima vain tunnin matkan päässä Palermosta.

Hyvä edullinen yöpymispaikka on Locanda Cangelosi, josta keskikesälläkin saa kahden hengen huoneen 40 eurolla, mutta hotellissa on vain neljä yksinkertaista huonetta ja varaus sinne kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja ottaa huomioon, että majapaikan huoneet ovat spartalaisesti varusteltuja. Hyvin näköaloin ja kohtalaisin mukavuuksin varusteltu B&B Dolce Vita on varsin kohtuuhintainen vaihtoehto, ja mikäli haluaa haluaa yöpyä pienessä hotellissa 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta on saksalaisomistuksessa oleva Hotel Kalura tähän tarkoitukseen mitä parhain vaihtoehto.     

Ruoka ja ravintolat

CefaluSisialaiset ruoat ovat erinomaisia, ja niin katuruoat, pizzat, pastat kuin muutkin herkut ovat täällä maistamisen arvoisia. Tonnikala ja sardiinit ovat merenelävistä täälläpäin erinomaisia, ja tomaatti ja veriappelsiinit, joita on Sisiliassa viittä eri laatua, ovat värikkäitä ja maukkaita. Etenkin pasta-annoksiin on jäänyt paljon vaikutteita arabiajoilta, ja sisilialaiset ruoat poikkeavat melkoisesti etenkin Pohjois-Italian ruoista. Paikallisten annosten lisäksi Cefalusta ja muualta Sisiliasta kuitenkin aina saa klassisia pasta-annoksia, jotka ovat samoja kaikkialla Italiassa ja joiden tavallista paremman maun takaavat äärimmäisen tarkasti valikoidut ainekset ja yksinkertainen toteutus.

Mikäli haluaa lomalla maistella tyypillisiä sisilialaisia ruokia, on pasta con le sarde eli sardiinipasta siihen hyvä annos, kuten myös kasvissyöjille soveltuva pasta alla norma, jossa on basilikaa, munakoisoa ja ricotta-juustoa. Tyypillinen paikallinen ruoka on myös fiori di zucca ripieni, joka on juustolla täytettyä kurpitsanlehteä – tämä kasvissyöjillekin soveltuva annos tuskin tulee muualla vastaan.

Katuruoat ovat myös hyviä pizzapaloista aranciniin eli upporasvassa paistettuihin riisipalloihin, joissa voi olla höysteenä vaikkapa lihaa tai juustoa. Pizza on Cefalussa erityisen hyvää, ja sitä saa paitsi nopeaksi välipalaksi myös kaupungin parhaistakin ravintoloista, joissa pastojen ja kalaruokien lisäksi juuri pizzat ovat parhaita illallisia. Päivisin pizzaa on vaikeampi kaupungista löytää, ja lounasaikana on tarjolla yleensä paikallisia annoksia ja perinteisiä italialaisia pasta-annoksia.

Viini on Sisiliassa tuimaa, ja Nero d’Avola on hyvä paikallinen viinilaatu. Jälkiruoat eli dolci kuuluvat olennaisena osana paikallisten ruokailuun, ja etenkin makealla ricotta-juustolla täytetty cannoli on paikan päällä maistamisen arvoinen. Kahvit ovat tietenkin hyviä, ja niitä nauttiessa on hyvä muistaa, että vaikkapa Piazza del Duomon eli vanhankaupungin pääaukion kahviloissa vaikkapa cappuccino maksaa 1-1,5 euroa, kun sen nauttii al banco eli tiskillä, mutta jos tarjoilija tuo sen terassille, saa samasta kahvista maksaa pari kolme kertaa enemmän.

Kasvisruokailijoille primojen joukosta löytyy yleensä montakin mahdollisuutta ja secondojen joukkoon on normaalisti eksynyt pari kolme kasvisannosta. Salaatit, jotka vaihtelevat suuresta aivan pieniin lisukesalaatteihin, ovat erityisen hyviä, ja vaikkapa vain yksinkertainen tomaatti-mozzarella –salaatti maistuu aivan toisenlaiselta kuin mihin kotimaassa on tottunut. Jälkiruokaa ei turistin välttämättä kannata syödä ruokapaikassa, vaan Cefalusta löytyy hyviä kahviloita, joissa pienen jaloittelun jälkeen on mukava laittaa suu makeaksi ja virkistäytyä hyvällä paikallisella kahvilla.

Hyviä ravintoloita Cefalussa on jonkin verran, mutta kaikkein suosituimmat ja kalleimmat ovat Piazza del Duomon ja rannan lähettyvillä. Kalaruoat ovat hyviä, ja erilaisia kaloja voi arkiaamuisin käydä katsomassa rannalla olevalla kalatorilla.

Ikävä kyllä Cefalun ravintolat ovat suureksi osaksi turisteille suunnattuja, eikä täällä ole yhtä hyviä ruokailumahdollisuuksia kuin tunnin matkan päässä Palermossa, mistä löytyvät Sisilian parhaat ruokailumahdollisuudet niin ravintoloiden kuin katuruokien muodossa. Todellisten ruokailun ystävien kannattaakin ainakin kerran käydä syömässä Palermossa, mistä hyviä ravintoloita löytyy helposti vartin kävelymatkan säteellä bussi- ja rautatieasemasta.

Lonely Planet -opas listaa Cefalun maininnanarvoiset ravintolat (englanniksi)

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Cefalussa ei ole paljon merkittävää nähtävää, mutta upeat maisemat La Rocca –kiven alapuolella, jylhät rannat ja maisemat yleensäkin ovat jo nähtävyys sinänsä. La Roccalle, jota aikoinaan tarinan mukaan asuttivat Sisiliassa ensimmäisinä asuneet jättiläiset, arabit rakensivat linnansa, jonka normannit 1000-luvun puolivälistä valloittivat ja jolta paikalliset ajettiin alas nykyisen Cefalun alueelle.

Valtava Salita Saraceno –portaikko kulkee kohti huippua, ja kapuaminen sinne kestää puolisen tuntia. Maisemat ovat tietenkin täältä ylhäältä katsottuna melkoisia, ja niiden lisäksi Templo di Diana –temppeli 300-luvulta on sekin mukava, rauhallinen käveleskelypaikka. Cefalun rautatieasemalta tai Piazza del Duomo –aukiolta voi kävellä helposti kohti portaita kulkemalla yksinkertaisesti kohti La Roccaa keskiaikaisen keskustan halki ja täältä tienviitat johdattavat portaiden alkupäähän.

Muualla kaupungissa ja etenkin sen keskiaikaisen keskustan alueella on mukava kävellä ja bongailla nähtävyyksiä shoppaillessa ja muuten kujia harhaillessa. Piazza del Duomo on kaupungissa vierailevien turistien pääkallopaikka, jolla monet nauttivat terassilla kupposen kahvia ja ihailevat erikoista tuomiokirkkoa, jossa on sekä arabien että normannien vaikutteita. Kirkon sisälle kannattaa myös mennä, sillä sieltä löytyy Bysantin aikaisia lasimaalauksia, mutta jo kirkon ulkoasukin on mieleenpainuva.

Duomo

Melko lähellä Piazza del Duomo keskiaikaisen kaupunginosan kujilta löytyy Museo Mandralisca (Via Mandralisca 13), joka pitää tauon klo 13-15 ja jonka kokelmista löytyy hyvää kreikkalaista keramiikkataidetta ja arabien taidetta, kuten myös yksi renessanssiajan mestariteoksia, Antonello da Messinan maalaus Tuntemattoman miehen muotokuva. Lähellä tätä sijaitsee Lavatoio Medievale eli keskiaikainen pyykinpesupaikka, joka kannattaa sen ohikävellessä katsastaan, sillä tänne ei ole mitään sisäänpääsymaksua.

CefaluRannalla on paljon hienoja maisemia, ja siellä voi myös harrastaa kaikenlaista. Rannat ovat maksullisia, ja mitä lähempänä keskustaa ne ovat, sitä kalliimpia ja kiireisempiä ne myös ovat. Mikäli mielii rannalle löhöilemään koko päiväksi niin etenkin keskikesällä kannattaa paikalle tulla hyvissä ajoin aamutuimaan.

Mikäli rannalla makaamisen lisäksi haluaa nähdä muuta tai harrastaa jotain aktiviteettia, ovat risteilyt vaikkapa Liparin saarille (italiaksi Isole Eolie, englanniksi Aeolian Islands) mukavia – hintoja ja aikatauluja voi selvitellä Corso Ruggero –kadun varrella sijaitsevissa matkatoimistoissa ja yleensä risteilyjen hinnat alkavat 60 eurosta.

Rannalla on mukava makoilla ja oleskella, mutta kesäisin kuumuus ja tungos ovat melkoisia, ja monet haluavat lähteä katsastamaan ympäröivää maaseutua ja jylhiä maisemia keskustan ulkopuolella. Skoottereita ja polkupyöriä vuokrataan Scooter for Rent –toimistossa (via G Matteotti 13), ja ratsastamaan mielivät suuntaavat Vallegrandeen (Contrada Vallegrande), joka myös järjestää patikointiretkiä.

Hotel Kaluran yhteydessä, 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta toimii Barakuda Diving Centre (via Vincenzo Cavallaro 13), joka järjestää sukellusretkiä ja vuokraa sukellusvälineitä.

Shoppailu

Cefalu ei ole mikään varsinainen shoppailukaupunki, mutta sen keskiaikaisilla kujilla on mukava kävellä ja tehdä tyypillisiä tuliaishankintoja. Kaikenlaiset vaatteet kesämekoista t-paitoihin ovat helposti saatavilla, ja monet kaupungin liikkeet myyvät antiikkia ja kaikenlaisia mukavia keräilytavaroita. Ylihintaisimpia tuliaisostoksia voi suoritella Piazza del Duomo –aukiolla tuomiokirkon vieressä, mutta mitä kauemmas siitä kävelee, sen edullisemmin niin postikortit kuin tuliaisetkin mukaan lähtevät. Pieniä elintarvikeliikkeitä kaupungissa on runsaasti, ja näistä saa hyviä viinejä, juustoja ja muita ruokia.

Cefalussa voi tehdä parhaiten elintarvike- ja tuliaisostoksia, sieltä saattaa löytyä vaatteita tai antiikkia myös, mutta mikäli haluaa tehdä oikein hyviä muoti- tai muota ostoksia ovat Palermo ja etenkin Messina muodin kohdalla tähän huomattavasti parempia paikkoja ja näihin kannattaa kunnolla shoppailemaan mielivien tehdä päiväretki.

Tuliaiset

Yöelämä

Cefalu on pieni kaupunki, jossa on keskikesällä melkoisesti turisteja, mutta mikään bailupaikka se ei varsinaisesti ole. Keskiaikaisen keskustan kahvilat, ravintolat ja baarit ovat seesteisiä mutta mukavia paikkoja illalliselle tai yömyssylle. Rannan tuntumassa on kesällä enemmän hälinää ja nuoria, ja täältä voi hyvällä tuurilla löytyä kunnon menoakin. Kesällä alueen parhaita bileita pidetään rannalla, mutta Cefalun sijaan Monreale etenkin on juhlakansan suuressa suosiossa. Kesäisin Cefalun baareissa ja muissa illanviettopaikoissa on enemmän meininkiä kuin muina vuodenaikoina, ja keskikesällä jotkut baarit ovat meneviä paikkoja, joissa on bändejä ja tiskijukkia.

Lonely Planet -opas listaa Cefalun menopaikat (englanniksi)

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg

Italialainen ateria

Tyypillinen italialainen ateria muodostuu antipasteista eli alkupaloista, primosta eli ensimmäisestä lautasellisesta, secondosta eli toisesta lautasellisesta, contornista eli lisukkeista, leivästä, ruokajuomasta eli viinistä tai vedestä ja jälkiruoasta, jonka päälle usein vielä paikalliset kumoavat espresson. Nykyään pitkällä kaavalla syöminen ei ole niin tavallista kuin aikoinaan ja kuuluu paremminkin erityistilaisuuksiin kuin arkeen.

Primo eli yleensä pasta-annos on hyvä ottaa leivän kanssa, ja monille tämä riittää yksinään tai salaatin kanssa. Secondo on yleensä tukevampi, proteiinipitoisempi annos, ja se saattaa olla vaikkapa kalaa tai kanapihvi. Contorni eli lisukkeet maksavat 1-4 euroa kukin, ja näiden joukosta löytyy ruokia kasvissyöjille, jotka eivät ole vehnäallergikkoja. Monissa ravintoloissa on tämän lisäksi vielä coperto eli lisämaksu, johon kuuluu palvelumaksu ja usein myös leipä.

Kommentointi

Cefalu matkakohteena on mainio kun hakee lämpöä ja paikallista elämää hyvine ruokailupaikkoineen. Välimereen avautuvat terassiravintolat ovat mitä parhaita pastasta, risotoista ja miekkakaloista pitäville matkaajijlle…. ja mitkä näkymät, huh huh! Tosin jos pitää rannalla makoilusta ja merivedessä uimisesta, kannattaa miettiä hotellin uima-altaan tarjontaa tai jotain muuta matkakohdetta. Tämä on toinen kerta kun lomailimme Cefalussa, ensimmäisen kerran matkailimme vuonna 2010 ja nyt toisen kerran kesällä 2012. Rantaelämään on voimakkaasti lisääntyneet rantakauppiaat, niitä riittää joka lähtöön. Alussa niitä oli hauska seurata mutta ajan myötä ne alkoivat olla varsinaisia riesoja. Osalle myyjille riitti kun näytti kieltävän merkin, toiset vaan innostuivat siitä. Kun aikaa kului ja myyjät huomasivat, että emme osta mitään, se ei vaikuttanut heidän lähes painostavaan myyntikohteluun. Lopulta alkoi jo ärsyttämään kun ei meinannut saada ollenkaan omaa rauhaa, sitä mitä jokainen rannalla aurinkoa ottaessaan haluaa. Meriuimisesta saimme viikon aikana nauttia kolmena päivänä, muina päivinä rantavahdin pilli soi taukoamatta suurista aalloista. Ne todella olivat voimakkaita ja uimisesta ei tullut mitään, virtaukset olivat tosiaan liian vaarallisia. Opas kertoi, että isot aallot johtuvat vuorovesistä ja nyt kun muistelen niin sama selitys oli vuonna 2010. Ihmiset ovat ystävällisiä ja ruoka on todella hyvää mutta rantalomaa viettävät voivat miettiä jotain muuta matkakohdetta, se on mielipiteeni Cefalusta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *