Naturisti riisuutuu lomanviettoon

Naturisti ei vaatteilla koreileSuomalaiset ovat saunojakansaa siitä ei pääse yli eikä ympäri. Suomalainen viihtyykin luonnossa ja veden äärellä, ja mahdollisuuksien mukaan myös varsin luonnonmukaisesti!

Naturisti toteuttaa luonnonmukaisuuden henkeä omassa luonnonmukaisessa asussaan. Alastomuuden harrastajia kutsutaan yleensä nudisteiksi, kun taas naturistille alastomuudessa on kyse elämäntavasta. Naturistin ei tarvitse pähkäillä uimapukutrendien saati rantamuodin kanssa lomalla alkuunkaan: rantakassista kun ei löydy sen enempää uima-asua kuin ei sortsejakaan.

Suomen laki ei kiellä alastomana oleskelua ja uintia muuten kuin, jos se voidaan tulkita rikoslain piiriin kuuluvaksi siveettömäksi käytökseksi. Sellaiseksi alastomuus katsotaan, mikäli se on seksuaalipainoitteista tai jos se tapahtuu hyvin julkisella paikalla.

Kotimaan vaatimaton tarjonta naturistien tarpeisiin

Naturisti antautuu kokonaan auringon hyväiltäväksi. Hän nauttii ja rentoutuu rantakalliolla tai hienolla hiekalla ilman kiristäviä bikineitä tai uimahousuja. Naturisti suuntaa lomallaan kesäkohteisiin, mutta talvikohteisiinkaan hän ei epäröi mennä, kunhan vain kohteesta löytyy esimerkirkiksi naturistin periaatteisiin soveltuva kylpylä.

On hieman yllättävää, että saunojakansan luvatusta maasta, eli Suomesta, ei löydy kuitenkaan ainoatakaan leirintäaluetta tai varsinaista lomapaikkaa, missä naturistimatkailija voisi esiintyä ehdoitta aatamin tai eevan asussa.

Naturisti lomaileeNaturistit ovat usein kuin kalanpoikaset vedessä. He viihtyvät uima-altailla, meren äärellä, kylpylässä tai järven rannoilla. Heidän lomamaisemassaan vesi on kaiken kaikkiaan tärkeä elementti.

Naturistien lomanviettomahdollisuudet ovat kuitenkin kotimaassa hyvin rajalliset, sillä kohdevalikoima naturistien luonnollisiin tarpeisiin on Suomessa varsin vaatimaton.

Suomen viralliset naturistirannat löytyvät Helsingin Pihjalasaaresta ja Porin Yyteristä, mutta muuten luonnon helmassa ja julkisten, valvottujen uimarantojen ulkopuolella saa oleilla halujensa mukaan varsin vapaasti alasti. Suomalainen on siitä onnellisessa asemassa, että rantoja, jokia, metsiä, järviä ja merta riittäneekin varmasti jokaiselle luonnonhelmaan halajavalle.

Helsingin Pihlajasaaressa yksi niemi on varattu nimenomaan naturisteille. Alueella on suihku, grillauspaikka, wc ja laituri. Kallioilla kelpaa paistatella päivää, mutta ranta on kivikkoista eikä alue näin ollen sovellu lapsiperheille. Kioskipalvelut ovat naturistialueen lähistöllä. Merisatamasta ja Ruoholahdesta Pihlajasaareen pääsee kesäisin vesibussilla.

Porin Yyterin pitkällä hiekkarannasta osa on varattu naturistien käyttöön. Uimaan voi Yyterissä mennä alasti lähes koko rannan pituudelta (rannan länsiosaa lukuun ottamatta, koska siellä sijaitsevat rantabaari- ja kioskirakennukset). Naturistialueella ei ole palveluja, mutta wc-rakennus on heti naturistialueen takana.

Alastomuus ei ole sallittua uimahalleissakaan aivan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Kotimaan kamaralta löytyy muutama uimaranta ja uimahalli, joissa voi käydä uimassa alasti. Paikat eivät ole kuitenkaan varsinaisia naturistipaikkoja, koska niissä on erikseen alueet tai vuorot miehille ja naisille. Näistä huomionarvoisia ovat Seurasaaren uimaranta Helsingissä, Yrjönkadun uimahalli Helsingissä ja Turussa vanha Turun Uimahalli.

Lisäksi Kajaanin lähellä on pari kylpylää Ukko-Hallassa Hallan Saaga ja Katinkulta. Näiden saunamaailmojen kylpyläalueilla uimapuvun käyttöä ei sallita lainkaan. Naturismin hengessä voi maassamme toki kylpeä monissa muissakin kylpylöissä, mutta niissä miehet ja naiset erotellaan yhtä kaikki omiin saunoihinsa, ja sekös ei välttämättä jaksa innostaa: lomalla kun on tarkoitus rentoutua koko perheen kanssa yhteistuumin eikä ollenkaan sukupuolirajoitteisesti.

Naturisteille tarkoitettuja hotelleja, kuntoilulaitoksia tai muita vastaavia paikkoja on Suomen kamaralta turha etsiä. Kannattaakin avata silmänsä ja tähyillä niiden toivossa muualle Eurooppaan.

Naturistien kirjavat lomakeitaat ulkomailla

Naturisti lomaileeAlastonkulttuuri tuntuukin kukoistavan maailmalla toisissa mittapuissa kuin Suomen kamaralla. Suomen rajojen ulkopuolelle mentäessä löytyykin kohdekaupalla naturisteille sopivia lomakohteita. Naturisti tie viekin lomalla esimerkiksi Keski- tai Etelä-Eurooppaan, jossa aukenevat varsin monipuoliset mahdollisuudet naturistiloman viettoon.

Erilaisia nauturismihengessä toimivia kuntokeskuksia sekä lomailu- ja leirintäalueita läntisessä Euroopassa on useita satoja. Eikä naturistilomalle ole suinkaan pakko mennä matkojen päähän Euroopan sydämeen saakka: Tanska ja Ruotsikin ovat nimittäin kunnostautuneet naturistimatkailijoiden tarpeita ajatellen, mikäli mielii jäädä edottomasti nimenomaan Pohjolan kesästä nauttimaan.

Naturistilomailijoiden tarpeita kartoittamaan on olemassa oppaita, jotka esittelevät maailmanlaajuisesti naturisteille tarkoitettuja lomakeskuksia, rantoja ja lomakohteita. Lomakohdekatsauksia löytyy myös runsain määrin internetistä. Monet Euroopan maat, kuten Espanja, Kroatia, Ranska ja Kreikka sekä Australia, Pohjois- ja Etelä-Amerikka ovat koottuina varsin moninaisiin naturistien lomakohdeluetteloihin, eli alastonkulttuuria harjoittavan ei suinkaan tarvitse haudata lomasuunnitelmiaan, vaikka kotimaan tarjonta hänen tarpeisiinsa nähden vaikuttaisikin äkkiseltään varsin laihalta.

Naturistien tärpit Euroopassa

Joskus hyvän lomakohteen löytäminen voi olla kohtalon johdatusta ja toisinaan onnenkantamoisen seurauksiakaan ei voi vähätellä. Ainakaan lomaonnensa ohitse ei kannata kulkea silkkaa tietämättömyyttään, vaan on syytä tarttua tärppeihin, jos mielii maailmalle.

Camping Relax Nat Espanjassa, Konoben leirintäalue Kroatiassa , Le Sérignan Plage ja Cap d’Adge, La Chiappa, Le Coteau de l’Herm Ranskassa tai Site ’t Vinkel Alankomaissa ilahduttanevat lomasuunnitelmia punovaa naturistia.

Teksti: Nina

Kiristävätkö sinun bikinisi, puristavatko uimahoususi? Haluaisitko heittää turhat vetimet yltäsi? Lue lisää naturistien periaatteista ja lomaile luonnonmukaisesti!

Naturistiliitto
Kansinvälinen naturistiliitto
Luonnonmukaiset Ry
Suomen naturistiklubi Ry

Kommentointi

Joka kesä uin itse alasti rannoilla, kun täällä ei ole varsinaisia nudistirantoja. Toki yritän tehdä sen rannalla, joka on mahdollisimman piilossa maailmalta ja uin lähinnä illasta kun on vähemmän porukkaa liikkeellä. Se on luonnollista ja mielestäni vaatteissa ei voi uida. En tunne uivani luonnollisesti jos olen shortseissa. Yleensä rannalla on enää illasta muutama henkilö tai ei ketään. He eivät ole mitenkään negatiivisesti asiaa ottaneet koskaan, moni on tullut jopa juttelemaan että kuinka uskaltaa toteuttaa arvomaailmaa maassa, jossa ei ole tähän kovin paljon virallisia vaihtoehtoja? Toisaalta en ole törmännyt hirveämmin muihin nudisteihin rannoilla – johtuuko se siitä, että ihmiset eivät uskalla tai pelkäävät muiden reaktioita? Lakihan ei alastomuutta kiellä, paitsi jos se tapahtuu erittäin julkisella paikalla tai on muulla tavoin paheksuttavaa. Pelkkä auringonotto nakuna tai naku-uinti ei ole sitä ”piilossa” asutuksesta. Tällainen voi olla julkinen ranta päättyvän tien päässä tai muuten ranta-alue, jossa ei normaalia ihmiselämää ole, tyyliin joka hetki kulkee ohi ihmisiä. Kesä saisi tulla jo, niin saisi hankkia taas sataprosenttisen rusketuksen! Nudisteista alastomuus on normaalia saunassa, uidessa, aurinkoa otettaessa. Onko kymmenessä vuodessa meitä niin paljon enemmän, että nudistirantoja alkaa olla joka kulmassa? Toivotaan, sillä syytä olisi. Hyppää sinäkin kerhoon!

Kun homoseksuaaleillekin on annettu tasa-arvon perusteella kaikki oikeudet, eikö olisi aika tunnustaa naturistien oikeus nudismin harjoittamiseen kaikkialla ja viranomaisille ehdoton kielto heidän häiritsemiseen. Joku fiksu puolue voisi ottaa tämän asian yhdeksi vaaliteemaksi.

Ihanaa!
Minä viihdyn alastoman olemisesta, kulkemisesta ja touhuamisesta. On kerrassaan vapauttava olo tuntea ilman ja auringon hyväilevän kroppaa joka puolelta. Alkkarit ja uikkarit saa olon tuntumaan kuin olisi vaippa päällä.
Harmillista, että useat pitävät vaatteettomuutta hassuna ja hyväksyvät se korkeintaan yksityisillä uimarannoilla.

Naturisti ei syö kuin naturellia ruokaa nakuna – siinä luut alkaa naturellisti paistaa.

Kuvan naturisti saisi syödä enemmän – luut törröttävät ikävästi selkäpuolelta otetusta kuvasta.

Kuvitelkaas jos kaikki juoksis tollai kaduilla alsti…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *