Kauneus

Uusi menetelmä lupaa poistaa suonikohjut

Teksti:
Anna.fi

Vaahtoruiskumenetelmällä ikävistä viiruista voi päästä eroon ilman leikkausta ja sairauslomaa.

Suonikohjut ovat arkipäivää joka toiselle yli 40-vuotiaalle naiselle eikä vaiva säästä nuoriakaan. Kohjut ilmestyvät usein perintönä, mutta myös ylipaino, raskaus ja seisomatyö siivittävät asiaa. Oli kyseessä kosmeettinen haitta tai kivulias rasite, vaahtoruiskutusmenetelmällä kohjuista voi päästä eroon ilman arpia ja sairaslomaa. Töihin voi kipittää suoraan lääkärinvastaanotolta.

Sairaala Laserin tarjoamassa suonikohjuhoidossa viallisiin suoniin ruiskutetaan ainetta, joka tukkii suonet. Menetelmä voi kuulostaa raa’alta, mutta tosiasiassa kohjusuonet ovat viallisuutensa takia turhia. Vaahtoruiskutuksella jalkojen verenkiertoa saadaan parannettua terveissä suonissa, koska ahtaat suonet on ”poistettu käytöstä”.

Tulokset puhuvat puolestaan

Vaikka toimenpide kuulostaa yksinkertaiselta, se ei ole aivan riskitön. Säärten kohtalona voi olla veritulppa tai kovettumat.

”Veritulppa on hyvin harvinainen riski tässä hoidossa”, huomauttaa Suomessa suonikohjuja vaahtoruiskumenetelmällä hoitava professori Tom Schröder Sairaala Laserista. ”Riski saada veritulppa on pienempi kuin esimerkiksi tavanomaisissa suonikohjuleikkauksissa. Yleisesti ajatellaan, että tukitut suonet saattavat aiheuttaa veritulppaa muualla. Näin ei kuitenkaan ole.”

Kohjujen kohdalle syntyvät arat ja pullistelevat kovettumat sen sijaan ovat yleisempiä, mutta paranevat Schröderin mukaan itsestään. Tarvittaessa kovettumat voidaan myös punktoida eli tyhjentää nesteistä.

Suonikohjuleikkauksien kohdalla kuulee usein turhautuneita tarinoita: kohjut ovat tulleet takaisin jo kahdessa vuodessa ja kuvetta saa kaivaa lisää, mikäli mielii saada säärensä jälleen siloisiksi. Professori Schröderin mukaan vaahtoruiskumenetelmässä tätä pelkoa ei ole.

”Uusia kohjuja saattaa toki tulla, mutta en näe mitään syytä, miksi tukitut ja surkastuneet suonet aktivoituisivat uudelleen.”

Menetelmässä käytetään työkaluina ultraääntä ja väridoppleria, jolla nähdään hoidon lopputilanne. Näin varmistetaan, että hoito on onnistunut ja suonet saatu kunnolla tukittua.

Kohjutonta tulevaisuutta ei voi vaahtoruiskutuksellakaan luvata. Perintönä kohjunsa saanut joutuu siis tyytymään geeneihinsä ja varautumaan uusiin yllätyksiin. Hoitojen onnistumisesta hänen ei kuitenkaan Schröderin mielestä tarvitse kantaa huolta.

”Onnistumisprosentti on tähän mennessä ollut huikeat 100 %. Huomioon täytyy tietenkin ottaa, että menetelmää on tehty vasta muutaman kuukauden ajan, marraskuusta 2004 alkaen. Valtaosa potilaista on ollut todella tyytyväisiä”, professori vakuuttaa.

Kauneudesta saa kärsiä?

Uusi hoitomenetelmä ei Schröderin mukaan ole kivulias eikä aiheuta jälkisärkyjä. Kohjut poistetaan ilman nukutusta paikallispuudutuksessa, jossa vain ihopinta puudutetaan. Professori Schröder vertaa tunnetta luomenpoistoon.

Vaikka kauneudesta ei tarvitse kärsiä, siihen joutuu kyllä sijoittamaan. Hoitokertoja Professori Schröder arvioi tarvittavan yleensä 2–3. Hoitopaketti maksaa kohjujen määrästä riippuen 500–2500 euroa. Summaan saa helpotusta Kelalta.

Professori Schröderin mukaan hintaa on vaikea arvioida, ja siksi hän puhuu mieluummin hintakatoista. ”Esimerkiksi yhdelle jalalle kattohinta voisi olla alle 1500 euroa ja kahdelle jalalle vajaat 2500 euroa. Näiden yli ei ole koskaan vielä menty.”

Vaikka vaahtoruiskutusmenetelmä on Suomessa tuore tapaus, toimenpidettä on tehty ulkomailla jo kuusi vuotta. Tällä hetkellä Helsingissä toimiva Sairaala Laseri on Suomessa ainoa kohjuja menetelmällä hoitava taho.
”Meillä on HUS:sta vastaava laskimokirurgi parhaillaan tutustumassa menetelmään. Uskon vahvasti, että menetelmä leviää”, ennustaa Professori Tom Schröder.

Teksti: Heidi Niva / A4 Media Oy (21.4.2005)

Lisätietoja:

www.laseri.fi

X