Ihmiset ja suhteet

Miehen siittiöt kuntoon!

Teksti:
Anna.fi

Kyllä lisääntyminen on miehille helppoa. Heidän kun ei muuta tarvitse kuin tuikata ”se sinne” – ja avot, homma on siinä. Tai näinhän sitä luulisi.

Miehen siittiöt kuntoon!

Ilmansaasteet, stressi, lääkkeet ja epäterveelliset elämäntavat, kuten alkoholi, tupakka ja rasvainen ruoka ovat kuitenkin heikentäneet länsimaalaisen miehen sperman laatua, selviää Sari Helinin ja Sinikka Pakemanin kirjasta ”Ra(s)kas raskaus”. Niinpä nykymiehen kivespussien pikkuvintiöt ovatkin laiskistuneet, ja pariskuntien lapsettomuusongelmat lisääntyneet.

Pahiten miehen spermaa vaurioittaa alkoholi. Tutkimusten mukaan nykyoletuksena on, että jopa kohtuullinenkin alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa 40 prosenttia miehen hedelmättömyydestä. Kroonisista alkoholinkäyttäjistä 80 prosenttia on steriilejä. Miehen sperman laadulla on myös yllättävän suuri vaikutus lapsen fysiologiseen kehitykseen.

Määrä ei takaa laatua

Siittiöiden syntyminen ei ole ihan yksinkertainen tapahtumasarja, vaan koko tähän vaikuttavaan projektiin menee noin 100 päivää. Vasta sen jälkeen pikkuvintiöt ovat valmiita laukaistavaksi.

Kiveksissä syntyy joka sekunti noin 1500 siittiötä. Kypsien siittiöiden valmistumiseen menee noin 74 päivää, minkä jälkeen ne kulkevat vaivalloisen kuuden metrin matkan lisäkivestiehyeen läpi. Matka kestää noin 20 päivää, ja sen aikana siittiöiden liikkuvuus kehittyy. Tämän jälkeen siittiöt ovat siemenjohtimessa noin kuusi päivää ennen siemensyöksyä.

Teelusikallisessa siemennestettä on noin 100 miljoonaa siittiötä, mutta huimat lukumäärät eivät kuitenkaan niin vain takaakaan isäksi tulemista.

Spermaa suojaavat ravintoaineet

Spermaa suojaavia ravintoaineita ovat C-vitamiini, E-vitamiini, beetakaroteeni ja sinkki. C-vitamiini suojaa ihmisiä vapailta happiradikaaleilta. Vapaat happiradikaalit saattavat vaikuttaa spermaan siten, että siittiöt takertuvat toisiinsa ja niiden liikkuvuus heikkenee. C-vitamiinin pitäisi purra tähän ongelmaan. C-vitamiinia saa parhaiten vihanneksista, hedelmistä, marjoista ja iduista.

Myös E-vitamiini pitää sperman joustavana ja vaikuttaa siittiöiden liikkuvuuteen.. E-vitamiinia saa kasvisöljyistä, vehnänalkioista, siemenistä, pähkinöistä, avokadosta, kalasta ja kananmunista sekä voista. Beetakaroteenin uskotaan toimivan C-vitamiinin tavoin. Beetakaroteenia saa tummanvihreät, keltaiset ja oranssit vihannekset ja hedelmät.

Sinkki on ihmiselle tärkeä hivenaine ja terveet siittiöt sisältävätkin runsaasti sinkkiä. Sinkki pitää siemennesteen lepotilassa, jolloin sen energia säästyy tulevaa tehtävää varten. Sinkki auttaa myös siittiötä tunkeutumaan munasoluun. Sinkkiä saa täysjyväviljatuotteista, kananmunista, palkokasveista, kurpitsansiemenistä, lihasta, vihreistä vihanneksista, äyriäisistä ja ostereista.

Lähde: Ra(s)kas raskaus. Sari Helin ja Sinikka Pakeman. Otava 2004.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy

X