Ruoka

Rapujuhlien kattaus – kokosimme muistilistan ja vinkit kattaukseen

Kaunis ja toimiva kattaus viimeistelee onnistuneet rapujuhlat. Ravuilla herkuttelu sujuu rennosti, ja sekä isäntäväki että vieraat voivat keskittyä juhlista nauttimiseen, kun kattaus on suunniteltu huolella ja pöydästä löytyvät kaikki tarvittavat tykötarpeet.

Teksti:
Kira Autiosuo
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Varaa rapujen lisäksi pöytään tarjolle runsaasti paahtoleipää, voita ja tillisilppua.

Kaunis ja toimiva kattaus viimeistelee onnistuneet rapujuhlat. Ravuilla herkuttelu sujuu rennosti, ja sekä isäntäväki että vieraat voivat keskittyä juhlista nauttimiseen, kun kattaus on suunniteltu huolella ja pöydästä löytyvät kaikki tarvittavat tykötarpeet.

Rapujuhlien kattaus vaatii muutamia erikoisvarusteluja. Kattausta suunnitellessa on hyvä muistaa, että rapuja syödään sormin, mikä on sotkuista puuhaa, ja herkutteluun liittyy liuta perinteitä, joihin osa vieraista saattaa törmätä ensimmäistä kertaa.

Rapujuhlien kattaus – ota käyttöön muistilista

  • Varaa jokaiselle vieraalle oma paperinen tai kankainen rapukauluri ja ruokaliina, joilla suojataan vaatteet.
  • Kata rapupöytään runsaasti lautasliinoja sormien pyyhkimistä varten.
  • Kata jokaiselle ruokailijalle pieni vesikulho, jossa voi huuhtaista sormet syönnin lomassa. Veden lisäksi kulhoon voi laittaa vaikkapa sitruunan- tai limenviipaleita sekä mustaherukanlehtiä.
  • Varaa pöytään myös muutama astia perkeille ja käytetyille servieteille.
  • Valitse rapulautasiksi mielellään niin suuret lautaset, että niille mahtuvat hyvin sekä ravut että perkeet.
  • Kata kaikille ruokailijoille rapuveitsi, jonka teräosassa on reikä saksien pään katkaisemista varten.
  • Kata rapupöytään lasit tarjottavien juomien mukaan: vesilasien lisäksi tarvitset todennäköisesti ainakin viini-, olut- ja snapsilasit.
  • Tarjoile keitetyt ravut yhdeltä tai useammalta isolta tarjoiluvadilta, jolta vieraat ottavat rapuja itse.
  • Varaa rapujen lisäksi tarjolle runsaasti paahtoleipää, voita ja tillisilppua.
  • Varaa rapuvateja, tillikulhoja, voiastioita ja leivänpaahtimia useampi, etenkin jos vieraita on paljon.
  • Huomioi myös vieraat, jotka eivät syö rapuja. Heitä varten kannattaa varata jotain muuta askartelua vaativaa tarjottavaa, kuten keitettyjä latva-artisokkia, herneenpalkoja tai maissintähkiä.

Lue myös: Rapujuhlat tulossa? Maittava rapujuhlamenu + vinkit rentoihin loppukesän juhliin

Ravut ovat kattauksen kruunu

Rapujuhlien kattaus voi olla varsin yksinkertainen ja silti näyttävä. Tillillä koristellut, herkullisen punaisena hehkuvat ravut ovat itsessään näyttävä pöytäkoriste, ja ansaitsevat kunniapaikan rapupöydässä, joten muiden somisteiden kanssa kannattaa olla maltillinen.

Rapujuhlat: keitetyt ravut ja fenkolivoi
Hienostunut fenkolivoi kruunaa rapupaahtoleivän. © Tommi Tuomi

Rapupöydän koristeeksi voi ripotella vaikkapa tillinoksia ja -kukintoja, muutaman värikkään kukan, pari mustaherukan tai pihlajan oksaa tai muita luonnonantimia.

Perinteinen rapujuhlien kattaus on tietysti punavalkoinen ja rapuaiheisella rekvisiitalla somistettu, mutta toki rapujuhlien kattaus voi olla vaikka minimalistisen mustavalkoinen.

Rapujuhlissa raikuvat usein juomalaulut, joiden sanoista kootut pienet laulukirjaset ovat oivallisia pöytäkoristeita.

Värikkäät lyhdyt, tuikut ja kynttilät luovat loppukesän tummiin iltoihin tunnelmaa, viltit ja huovat lämmittävät, jos rapujuhlat järjestetään ulkona.

Artikkelia on muokattu 12.3.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Rapujuhlat tulossa: Mitä tarjolle vegaanille?

X