Ruoka

TM Testissä uusimmat kapselikahvikoneet - erikoiskahvia kotikoneella

Teksti:
Anna.fi

Kapselikahvikoneet ovat tulleet perinteisten kahvinkeittimien rinnalle todennäköisesti jäädäkseen. Yhä useampi hankkii kapselilaitteen omaa hemmotteluhetkeä varten, varsinkin jos perinteinen suodatinkahvi ei maistu. Uudenlaisten pikakahvien ideana on tarjota kotioloihin kahvilatasoisia erikoiskahvien elämyksiä nopeasti ja vaivatta.

Tekniikan Maailma testasi kahvikapselikoneet. Testissä mukana:

Electrolux Favola Cappuccino ELM 5400
Nescafé Dolce Gusto Circolo Automatic
Nespresso Lattissima Pro
Paulig Cupsolo Lattensia

Kahvikapselikoneiden ilmestyessä Suomen markkinoille epäiltiin niiden olevan muutama sesongin hitti ja painuvan kohta unholaan. Toisin on kuitenkin käynyt. Suurimmat annoskahvivalmistajat kahvilaitteineen porskuttavat täydellä teholla ja Suomessa jo joka neljäs myytävä kahvilaite on kapselikone.

Erikoiskahvien määrä on lisääntynyt ja joidenkin kapselivalikoimiin kuuluu myös muutama tee- ja kaakaojuoma sekä kausimakuna muun muassa glögijuoma.

Makuvalikoimat vaihtelevat eri valmistajilla

Ennen kuin hankkii kapselilla toimivaa kahvikonetta, kannattaa käydä tutustumassa kahvivalmistajien makuvalikoimaan. Ne vaihtelevat melkoisesti valmistajasta toiseen. Pääasia on, että kahvin maku miellyttää. Vasta sen jälkeen kannattaa miettiä millaista konetta tarvitsee.

Usein halvempikin kone tekee samanlaatuista kahvia, mutta saattaa olla hankalampi käyttää ja puhdistaa. Automaattiespressolaitteissa maidonvaahdotus on yleensä vakiona ja höyrytysputken avulla saadaan monipuolisuutta kahviannoksiin. Nyt myös arvokkaimpiin kapselikoneisiin on liitetty samanlainen toiminto.

Pyysimme testiin maahantuojilta uusimmat kahvikoneet, joille emme asettaneet tällä kertaa hintarajaa. Uusimmat kahvikoneet löytyvät Pauligin ja Nespresson malleista, joissa molemmissa on höyrytyssuuttimet maitovaahdon valmistusta varten. Pauligin aikaisemmilla Cupsolo malleilla ei ollut lainkaan maidonvaahdotukseen mahdollisuutta vaan maitovaahto tehtiin kapselien avulla.

Testiin saatu Nespresson uusin laite on niin sanottu pro-malli jo aiemmasta maitokahvilaitteesta. Lisäksi otimme verrokeiksi mukaan jo pidempään myynnissä olleet Dolce Guston ja Electroluxin keittimet. Tämän joukon ainoana Dolce Gusto ei ole lähtenyt mukaan erilliseen maidonvaahdotukseen vaan myy maidon edelleen jauhekapseleina.

Kapselien koko ja muoto vaihtelevat, joten kapselit eivät ole yhteensopivia laitteiden välillä. Laitetta hankittaessa kannattaa miettiä mihin kahvikuntaan haluaa sitoutua.

Kahvinvalmistajat 
pääosassa

Suurin annoskahvivalmistaja on sveitsiläinen jättiyhtiö Nestlé, jolla on kaksi eri kahvilinjaa kansanomainen Dolce Gusto ja luksusta edustava Nespresso. Nestlén kahvilaitteet valmistaa espressokoneistaan tunnettu DéLonghi. Suomen markkinoille rantautui ensin Dolce Guston kahvikonsepti, jonka kahvikapselit ovat saatavilla ruokakaupan kahvihyllyltä.

Pari vuotta Dolce Guston perässä rantautui jo maailmalla pitkään toiminut kahvibrändi Nespresso. Nespresson kahvikapseleita ei myydä muualla kuin merkin omissa myymälöissä ja verkkokaupassa. Suomessa on tällä hetkellä vain yksi hiljan avattu myymälä Helsingin keskustassa. DéLonghin valmistamia laitteita Nespressolle sen sijaan myydään useissa liikkeissä.

Paulig on etupäässä tunnettu suodatinkahvistaan, mutta valmistaja on alusta lähtien ollut kapselijärjestelmässä mukana omalla Cupsolo sarjallaan. Paulig erottautuu muista annoskahvien valmistajista nimenomaan tarjoamalla perinteisiä suodatinkahveja Juhla Mokkaa tai Presidenttiä kapselimuodossa. Pauligin kahvikapselit valmistaa saksalainen K-fee.

Lavazza on italialainen kahvinvalmistaja, joka on hakenut jalansijaa myös Suomen markkinoilta. Lavazzan kapseleille sopivia kahvikoneita on valmistanut ainakin Saeco, Bosch ja Electrolux. Tällä hetkellä lienee vahvimmin edustettuna Electrolux muutamalla kapselikoneella. Lavazzan kahvivalikoima ei yllä kilpailijoiden tasolle vaan rajoittuu muutamiin espressotyyppisiin kahvilajeihin.

Dolce Guston Circolon vihreät palkit ilmaisevat kuppikokoa tai vesimäärää. Laitteella voi valmistaa sekä kylmää että kuumaa juotavaa. Juomakapseli asetetaan erilliseen pidikkeeseen, josta se poistetaan käytön jälkeen. Muilla merkeillä kapseli putoaa suoraan lokerosta roskasäiliöön.

Kapselit koneisiin

Kaikki testissä olevat kapselikoneet ovat nopeita ja helppoja käyttää. Valmiustilaan laitteen saa täyttämällä keittimen takaosassa olevan irrotettavan noin litran kokoisen vesisäiliön ja kytkemällä virran päälle. Laitteen lämpiäminen toimintavalmiuteen kestää korkeintaan puoli minuuttia. Virta katkeaa keittimestä automaattisesti muutaman minuutin kuluttua, jos laitetta ei käytetä.

Dolce Gustossa uusi kapseli asetetaan paikoilleen ja käytetty poistetaan erillisellä asettimella. Muissa testilaitteissa kapseli pudotetaan ylhäältä syöttölokeroon ja painetaan kapselin lävistävä kahva alas. Käytetty kapseli tipahtaa kahvaa nostettaessa automaattisesti säiliöön. Jätesäiliöön mahtuu keskimäärin kaksitoista käytettyä kapselia, mutta se on hyvä tyhjentää useasti varsinkin jos käytetään maitokapseleita.

Kahvi pakataan ilmatiiviisti joko muovi- tai alumiinikapseliin. Yhdessä kapselissa on noin 7 grammaa kahvia. Kahvikone puhkaisee kahvikapselin kalvon ja vesi kulkeutuu paineella hienoksijauhetun kahvin läpi. Kapselikoneissa vesi kulkeutuu perinteistä espressolaitetta nopeammin ja valmis juoma on valmis alle kymmenessä sekunnissa. Veden lämpötila jää yleensä oikean espressolaitteen keittämää matalammaksi.

Kapselikeittimien kuppikoot on haluttu pitää yksinkertaisina ja muunneltavina. Tehdasasetukset vastaavat espressossa tai pienessä kupissa espresson kuppikokoa. Iso kuppi tai lungo on säädetty tehdasasetuksin vastaamaan noin 100 ml:n juomakokoa. Nespressossa on lisäksi erillinen ristretto-painike, joka valmistaa 25 ml kahvijuomaa. Kahvin vesimäärää voidaan periaatteessa säätä haluttuun pitoisuuteen 30–200 ml:n välillä kaikissa koneissa. Tosin kaksi desilitrainen kahvi vain seitsemän gramman kahvijauheesta muistuttaa väriltään jo enemmän korviketta kuin kahvilta. Suurta vesimäärää voidaan hyödyntää parhaiten teen ja kaakaon valmistuksessa.

Electroluxin maitovaahdottimessa on vispilä ja höyrysuutin. Vispilällä saadaan kylmästä maidosta vaahtoa.

Suosittuja maitokahveja

Nespressossa on maitokahvia valmistettaessa valmiit säädöt cappuccinolle ja latte macciatolle. Laite valmistaa yhdellä napin painalluksella ensin maitovaahdon ja sen jälkeen espresson suoraan mukiin.

Electroluxilla maito vaahdotetaan ensin pakkauksessa mukana tulleella kannulla liittämällä se laitteen kylkeen. Lasikannuun on merkitty täyttösuhteet cappuccinolle ja latte macchiatolle. Sen jälkeen valmistetaan espresso ja kuumennettu maitovaahto lisätään espresson päälle. Maidon vaahdotukseen kuluu yli minuutti aikaa, kun Nespressolla vaahto on hetkessä valmis. Electroluxin laitteella voidaan vaahdottaa myös kylmää vaahtoa vispilän avulla.

Pauligin maitovaahto tehdään maidonvaahdottimella, joka kiinnitetään höyrystimeen. Valmistettavan maidon määrää voidaan itse säätää kääntämällä kiertosäädintä, jolloin toiminto keskeytyy. Maito imetään muoviletkun avulla säiliöstä tai astiasta maidonvaahdottimeen.

Hyvä maitovaahdotin kahvikoneen kyljessä lisää laitteen monikäyttöisyyttä. Perinteisesti espressolaitteessa maidon vaahdotuksen hoitaa höyryputki, joka kuumentaa ja vaahdottaa maidon kevyeksi vaahdoksi. Kapselikeittimissä käytetään myös erillistä vaahdotinastiaa, joissa maito kuumennetaan ja samanaikaisesti vispilä vatkaa maidosta vaahtoa. Maitovaahdon rakenne on vispilällä vatkattuna erilainen kuin höyryputkella valmistettuna, mutta vispilällä voidaan vaahdotta myös kylmää maitoa.

Nespresson uudessa Lattissima Prossa on kosketusnäyttö, josta valitaan valmistettava kahvilaatu.

Kalliita kupillisia

Nespresson Grands Grus kapselihinnat vaihtelevat 42–47 senttiin kahvilaadusta riippuen. Pienin toimitettava määrä on viisikymmentä kappaletta. Yhdessä pakkauksessa on kymmenen kappaletta samaa kahvilajiketta. Eri kahvimakujen määrä vaihtelee jonkin verran, tällä hetkellä eri kahvimakuja on yli kaksikymmentä, joista kolme on kofeiinitonta.

Dolce Gustolla on varsin laaja valikoima ja kahvien lisäksi valmistaja myy myös kaakao- ja teekapseleita. Valikoimaan kuuluvat myös kylmänä nautittavat jääkahvit ja -teet. Dolce Guston kapseleita myyvät useat ruokakaupat, joiden valikoimat vaihtelevat menekin mukaan. Kapseleita voidaan tilata myös valmistajan verkkokaupasta. Yksi kapselipaketti sisältää aina kuusitoista kapselia ja ilman maitokapselia juoman hinnaksi tulee 36 senttiä. Maitokapseli nostaa juoman hintaa ja esimerkiksi cappuccino kupillisen hinta nousee 72 senttiin.

Pauligilla on periaatteessa samanlainen käytäntö kapseleiden kanssa kuin Dolce Gustolla. Useimpien ruokakauppojen hyllyiltä on saatavissa suosituimpia kahvilaatuja ja valmistajan verkkokaupasta on tilattavissa kaikkia valmistettuja juomakapseleita. Kapselipaketteja myydään kuudentoista kappaleen paketeissa ja yhden juoman hinnaksi tulee 37 senttiä. Maitokapselilla kahvikupillisen hinta on 74 senttiä.

Pauligin kapseleihin on pakattu kahvin lisäksi myös kaakaota ja teetä. Valikoima on Nespressoa ja Dolce Gustoa suppeampi. Lavazzan A Modo Mio kahvikapselit muistuttavat kapselijuomista eniten eteläeurooppalaista espressoa. Lavazzan kahvilajikkeita on yhdeksän, joista yksi kofeiiniton. Italialaistyyppisten kahvijuomien eri sävyt on aistittavissa, joskin suodatinkahviin tottuneelle kahvi saattaa olla liian täyteläistä. Lavazzan espressopohjaisen kahviannoksen hinnaksi tulee 43–47 senttiä. Lavazzan kapseleita on vaikeammin saatavilla kaupoista, ja niitä on hankittava verkkokaupasta tai laitteita myytävistä liikkeistä.

Kahvikapseleiden lävistysmekanismi on konekohtainen. Alumiinikannelliset Nespersson ja Lavazzan kapselit puhkaistaan tasaisesti koko kapselin alueelta. Muovikuorelliset lävistetään vain yhdestä tai muutamasta kohdasta.

Kehitys kohti automaattikoneita

Kapselikoneiden kehityssuunta on todennäköisesti menossa kohti automaattikoneita, joilla kahvi ja maidonvaahdotus hoituvat yhtä nappia painamalla ja automaattisesti. Nespresson Lattissima Pro on pisimmillä tässä kehityksessä. Myös Paulig on laajentanut Cupsolo mallia maidonvaahdottimella, mutta kahvi ja maito on valmistettava vielä erikseen. Kahvin valmistukseen kaikki testatut laitteet ovat toimivia ja helppokäyttöisiä. Laitteen valintaan vaikuttaa silti eniten henkilökohtaiset makutottumukset.

 

Pauligin kahvikoneessa valintanäppäimet ovat pitkässä jonossa. Erikoisuutena on teenäppäin, joka kuumentaa veden kahvia viileämmäksi.

 

Testaus:

Electrolux Favola Cappuccino ELM 5400

Maahantuoja: Oy Electrolux Ab,
www.electrolux.fi
Hintaluokka: 250 €

 

Hyvää Huonoa
Pienehkö koko Kapselien saatavuus
Uuttoaika espressoa vastaava Äänekäs

 

Nescafé Dolce Gusto Circolo Automatic

Maahantuoja: Suomen Nestlé
Oy,
www.nestle.fi
Hintaluokka: 230 €

Hyvää Huonoa
Laaja juomavalikoima Jälkitiputus
Kapselien saatavuus Maitovaahto erillisistä
kapseleista

 

Nespresso Lattissima Pro

Maahantuoja:Nespresso Finland,
www.nespresso.com
Hintaluokka: 590 €

Hyvää Huonoa
Helppokäyttöinen Kapseleiden saatavuus
Puhdistus  

 

Paulig Cupsolo Lattensia

Maahantuoja: Oy Hedengren Ab,
www.hedengrenkodintekniikka.fi
Hintaluokka: 230 €

Hyvää Huonoa
Perinteisiä makuja Puhdistus
Maidonvaahdotus
höyrystimellä
 

Espressoa vai 
americanoa

Oikealla espressokoneella vesi kuumennetaan 85–95 asteeseen ja pakotetaan vähintään 8 baarin paineella tampatun kahvin läpi noin puolessa minuutissa. Espresson pinnalle muodostuu kahvin rasvoista ja paahdettaessa siihen sitoutuneen hiilidioksidin vaikutuksesta vaahtoa eli cremaa. Kahvipavut ovat yleensä seos tummaksi paahdettua arabicaa, jossa on ripaus robustaa ryhtiä luomassa.

Espressot nimetään yleensä kuppikooittain. Lyhyt espresso, ristretto (20 – 25 ml) on yleensä vahva ja täyteläisen paksun creman sisältävä kahvi. Ristrettoa varten on olemassa omat kahvilajikkeet. Arabicaan yhdistetään robusta- kahvilajiketta tuomaan siihen vahvan creman. Korkea paahtoaste on ristretto-kahville ominaista.

Normaali espresso (30–40 ml) on tyypillisin perusta myös maitopohjaisille kahveille. Yleensä kahvilajikkeena käytetään arabicaa, jonka paahtoaste voi vaihdella. Pitkä espresso eli lungo (50–60 ml) eroaa espressosta vain siten, että kahvijuomaa on jatkettu vedellä. Nykyään kapselikonevalmistajat käyttävät myös suurista annoksista nimitystä lungo, vaikka annos on meidän tyypillistä suodatinkahvin kuppikokoa vastaava (125 ml). Kahvia kutsutaan americanoksi.

Toimittaja: Kirsti Herttua
Kuvat: Hannu Häyhä

X