Reseptit

Ranskalainen lihapata, Pot-au-feu

Ranskalainen lihapata, pot-au-feu sopii sunnuntaipöytään. Jotkut tykkäävät lisätä pataan naudanlihan ohella myös kanaa. Nauti maalaisleivällä ja Dijon-sinapilla.

Teksti:
Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1.5 kg naudan lapaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 10 kokonaista valkopippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 4 neilikkaa
  • 2 tl suolaa
  • vettä
  • 2 purjoa
  • ½ selleriä
  • 4 porkkanaa
  • 8 salottisipulia
  • (1 tlk kokonaisia tomaatteja)
  • timjaminoksia
  • rosmariininoksa

Valmistusohje

Pot-au-feu on ranskalaisen perheen sunnuntairuoka. Naudanlihan lisäksi monet emännät lisäävät pataan myös kanaa. Muista pyytää kauppiaalta mukaan vähän maukasta ydinluuta.

1. Paloittele liha reiluiksi paloiksi. Kuumenna 2 l vettä isossa kattilassa tai padassa, lisää lihapalat, laakerinlehdet, kuorimattomat valkosipulinkynnet, neilikat, suola ja pippurit. Kuori reikäkauhalla pois pinnalle nouseva vaahto. Hauduta lihaa miedolla lämmöllä 2,5 tuntia.

2. Lisää pataan yrtinoksat, reiluiksi paloiksi leikatut purjot, selleri, porkkanat ja kokonaiset salottisipulit (sekä tomaatit). Jatka hauduttamista vielä noin tunnin ajan.

3. Tarjoa padan kanssa Dijonin sinappia, cornichoneja eli pikkukurkkuja ja maalaisleipää.

X