Vinkit

Mausta ruoka yrteillä, saat uutta inspiraatiota ruoanlaittoon

Leikkuulaudalla tuoksuvat yrtit tuovat kesän keittiöön. Yrtit antavat ruokaan makua.  Ne kruunaavat keväisen liha,- kala-, sekä kasvisruoan, ja niitä kannattaa käyttää runsaskätisesti ruokien viimeistelemiseen. Yrtit terästävät myös smoothien ja maustavat juustot.

Raikas ja yksinkertainen salaatti  syntyy erilaisista yrteistä ja salaateista, pavuista sekä pähkinöistä.

Yrttinen pilahviriisi sopii joko lisäkeruoaksi tai syötäväksi sellaisenaan. Riisistä saa ruokaisemman, kun sen kanssa paistaa esimerkiksi tofua.

Yrtit maustavat kalaruoan taivaallisiksi

Tuoreilla yrteillä saa tavallisesta ruoasta taivaallista. Mausta lohi tillillä, sitruunamelissalla, ruohosipulilla ja persijalla ja tarjoile rucolalla maustettujen perunoiden kanssa.

Tarjoa yrtti-mantelikala höyrytettyjen tai pikaisesti pannussa paistettujen vihreiden vihannesten, esimerkiksi kesäkurpitsan,  parsakaalin tai papujen, sekä salaatin kanssa.

Lammas ja yrtit ne yhteen sopii

Herkullinen yrttikuorrutettu lammas tarjotaan punaviinikastikkeen ja valkosipuli-perunakakun kera.

Yrtit ja juusto –  makupari parhaimmillaan

Pehmeänmakuinen mozzarella saa yrttikylvystä syvyyttä makuunsa. Varaa mozzarellan marinoimiseen vähintään vuorokausi aikaa.

Mausta pehmeä vuohenjuusto lempiyrteillläsi, oliiveilla ja valkosipulilla ja herkullinen yrttijuusto on valmis nautittavaksi.

Suolaiset, yrteillä maustetut vuohenjuustomuffinit maistuvat vaikka teekupillisen kanssa.

Yrtit antavat potkua smoothieen

yrteilla maustettu vihersmoothie

Vihersmoothie syntyy lehtikaalista, banaanista, omenasta ja kurkusta. Täpäkkyyttä smoothieen tuo minttu.

Yrteistä syntyy maukas smoothie. Ne antavat banaanismoothieen uutta raikasta makua. Herkullisen yrtti-banaanismoothien pyöräytät hetkessä vaikkapa aamupalaksi.

Vinkkejä:

  • Yrtit kannattaa lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa.
  • Suolan käyttöä voi vähentää merkittävästi käyttämällä ruoan maustamiseen myös yrttejä.
  • Kokeile erilaisia tuoreyrttejä ruoan maustamiseen. Pääset hyvään alkuun, kun tutustut Ruoka.fi:n pieneen yrttioppaaseen.

 

 

 

Kuvat: Colourbox.com ja Otavamedia

Koonnut: Leena Kalliokoski

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti