Ruoka

Ruohosipuli antaa ruokaan raikkaan, hennon sipulimaisen aromin

Teksti:
Sirpa Hammarberg ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Ruohosipulin eli ruoholaukan kauniinvihreät lehtivarret ilahduttavat herkkusuita jo keväällä.

Ruohosipuli eli ruoholaukka ilahduttaa herkkusuita jo keväällä kauniinvihreillä lehtivarsillaan. Pehmeänmakuinen yrtti antaa kirpeän sipulista mutta makeaa aromia monenlaisiin ruokiin.

Ruohosipuli ruoanlaitossa

Ruohosipulin herkkä aromi ei kestä pitkää kypsennystä, vaan yrtti lisätään ruoanlaiton viime vaiheessa tai valmiiseen ruokaan.

Suorat putkimaiset ruohosipulinlehdet koristelevat ruoka-annoksen graafiseksi, tai ne antavat silputtuna annoksen päällä raikasta vihreyttä ja makua. Koristeelliset ja syötävät vaaleanpunaiset kukat sopivat salaattien kaunistukseksi.

Pakastaminen on paras tapa säilöä ruohosipulia. Sitä voi myös kuivata. Parhaimmillaan ruohosipuli on tuoreena.

Kananmunaruokien klassikot viimeistellään ruohosipulilla

Ruohosipulin mieto maku sopii erityisen hyvin munaruokiin, kuten meheviin munakkaisiin ja munakokkeliin.

Eggs Benedict eli uppokeitetyt munat on amerikkalaisten brunssien klassikko ja kohokohta. Munat tarjotaan briossin tai paahtoleivän päällä kinkun ja hollandaise-kastikkeen kanssa. Ruohosipuli tuo tähän herkkuun upean aavistuksen sipulisen maun.

Käytä ruohosipulia myös erilaisten kananmunasalaattien höysteenä tuomassa lisämakua.

Ruohosipuli maustaa kastikkeet

Ruohosipuli on olennainen osa fines herbes -yrttisekoitusta, jota käytetään esimerkiksi voipohjaisissa kastikkeissa. Kokeile myös kalaruokia erinomaisesti höystävään voi-valkoviinikastikkeeseen.

Jogurttikastike saa upean maun ruhosipulista, sinapista ja sitruunasta. Kastike sopii salaateille ja vaikkapa grillatuille kasviksille.

Mummolan munakastikkeen perusmauste on tuore ruohosipuli. Tarjoa kastike esimerkiksi keitetyn hauen kanssa.

Kokeile ruohosipulia kesäisiin herkkuihin

Mausta ruohosipulilla juusto-, peruna-ja kasvisruokia sekä kala-ja äyriäisherkkuja

Ruohosipulilla höystetyt erilaiset silliruoat hurmaavat kesäjuhlissa. Varhaisperuna-sillisalaatti on juhannuspöydän hitti. Salaatti viimeistellään runsaalla annoksella ruohosipulia. Parempaa kesäruokaa saa hakea. Samaa kesäherkkujen kärkikaartia edustavat uusista perunoista tehdyt, tuoreella ruohosipulilla maustetut sillisuupalat.

Voissa, smetanassa ja tuoreessa ruohosipulissa hölskytetyt varhaisperunat vievät kielen ja koukuttavat.

Grillattu kala on kesäruokaa parhaimmillaan. Grillattu sitruunalohi viimeistellään runsaalla satsilla ruohosipulia ja savulohi saa seurakseen sitruunaisen kastikkeen.

Ruohosipuli on satoisa

Monivuotinen ruohosipuli (Allium schoenoprasum) kestää talvet hyvin, ja se kasvaa Suomessa luonnonvaraisena rannikolla ja saaristossa. Se on vanha viljelykasvi, ja sitä tapaakin villiintyneenä vanhoissa pihapiireissä. Villi ruohosipuli on hieman pienempi kuin viljelty lajike.

Tämä yrtti leviää helposti, jos olosuhteet ovat suotuisat: vahva, kuohkea ja kalkkipitoinen maa sekä lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka. Ruohosipulia voi viljellä siemenistä tai taimista, ja jo vuoden ikäisen tupaksen voi lisätä jakamalla.

kukkiva ruohosipulipelto

Jos ruohosipulia kasvaa paljon, voi osan mättäistä antaa kukkia ja osan leikata. Satoa kerätään pitkin kesää leikatuista tuppaista. Kukat vievät kasvilta voimia, mutta ilman kukkavarsia se uudistuu ja kasvaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Ruohosipulin kasvatus – Näin saat oman mättään, josta voit saksia maustetta ruokiin

Artikkelia on muokattu 25.5.2023 klo 17:30

X