Juhlat

Näillä ohjeilla järjestät kesän herkullisimmat lettukestit

Letut onnistuvat niin mökkiolosuhteissa kuin kotikeittiössäkin. Letut taipuvat moneen ja maistuvat sekä suolaisten että makeiden täytteiden kera. Ota herkulliset reseptit & niksit haltuun ja loihdi kesän maukkaimmat lettukestit.

Yksinkertaisimmillaan tarvitset lettutaikinaa varten jauhoja, munia, sokeria ja nestettä, kuten maitoa tai kivennäsivettä sekä paistamiseen pannun ja rasvaa. Letut taipuvat kuitenkin moneen ja pienellä tuunauksella taiot toinen toistaan herkullisempia makeita ja suolaisia lättyjä, jotka maistuvat niin aikuisille kuin lapsillekin.

talkkuna-ohukaiset ja marjahillo

Tuunaa taikina mieleiseksesi

Paras lettutaikina syntyy, kun puolet jauhoista on puolikarkeita vehnäjauhoja ja puolet esimerkiksi karkeampia ohra-, speltti– tai talkkunajauhoja. Gluteenittomat letut puolestaan onnistuvat gluteenittomasta jauhoseoksesta.

kookosletut

Nesteeksi sopii maito, josta osan voi korvata kivennäisvedellä, jolloin syntyy kuohkeita ja aavistuksen kevyempiä lettuja. Maidottomat letut onnistuvat käyttämällä esimerkiksi kookosmaitoa tai muita kasvipohjaisia maitojuomia, jotka antavat taikinalle myös oman persoonallisen makuvivahteensa.

appelsiiniletut

Makua lettuihin saat lisäämällä taikinaan mausteita, kuten raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta, kardemummaa tai esimerkiksi kourallisen marjoja. Suussa sulavat suklaaletut syntyvät höystämällä taikina kaakaojauheella ja raastetulla tummalla suklaalla.

muurinpohjaletut

Suolaisiin lettuihin voi puolestaan lisätä esimerkiksi pinaattia, nokkosta tai tilliä. Käytit sitten mitä jauhoja, nestettä ja mausteita tahansa, tärkeintä on antaa taikinan turvota rauhassa puolisen tuntia ennen paistamista.

Tavoitteena rapeat letut ja pitsireuna

Rapeat pitsireunaiset letut syntyvät, kun pannu on sopivan kuuma. Myös rasvaa on oltava riittävästi ja sen on annettava kuumentua rauhassa. Taikinaa kannattaa lisätä pannulle maltillisesti, sillä paras tulos syntyy, kun sitä on pannulla vain ohut kerros. Kokeilemalla oppii, ja usein ensimmäisen letun joutuu uhraamaan harjoittelukappaleeksi.

Letut voi paistaa perinteisesti paistinpannulla keittiön liedellä, mutta kesän parhaat letut syntyvät ehdottomasti ulkona avotulella muurikkapannulla.

Täytteissä vain mielikuvitus on rajana

Letut maistuvat niin suolaisten kuin makeidenkin täytteiden kanssa. Tarjolla voi olla useampaakin lajia, joista kukin voi valita mieleisensä tai maistaa vaikka jokaista.

spelttikrepit ja savusiikatäyte

Savusiiasta, raejuustosta ja kevytranskankermasta syntyy herkullinen kalatäyte, johon makua ja raikkautta tuovat sitruuna ja tilli sekä kevät- tai ruohosipuli.

juustolla täytetyt ohukaiset

Maukas italialaistyylinen juustotäyte syntyy pinaatista sekä ricotta- ja parmesaanijuustosta. Valmiiksi täytetyt ja rullatut letut saavat uunissa pintaansa vielä maukkaan mozzarellakuorrutteen. Lisänä voi tarjota tomaattikastiketta, mutta ilmankin pärjää mainiosti.

punaherukka-nektariinihillo

Perinteisen mansikkahillon sijaan kannattaa kokeilla vaihteeksi ripauksella kardemummaa maustettua punaherukka-nektariinihilloa. Mikäli vierastat herukoiden aavistuksen kirpsakkaa makua, anna tälle hillolle mahdollisuus. Makea nektariini kesyttää happamuuden ja tekee hillosta kesäisen pehmeän ja täyteläisen herkun.

kotitekoinen jäätelö

Myös jäätelö kuuluu kesäisten lettujen kanssa tarjottavaksi. Todellinen herkkusuu ja viitseliäs kokki valmistaa jäätelön itse. Lopputulos palkitsee, ja vieraat kiittelevät. Kotitekoisesta jäätelöstä saat juuri haluamasi kaltaisen herkun lisäämällä sekaan lempimausteitasi.

Kesän hauskimman ja persoonallisimman kakun teet pinoamalla letut päällekkäin ja sujauttamalla kerrosten väliin mieleisesi täytteet, kuten täyteläistä nutellamoussea, raikasta sitruunatahnaa eli lemon curdia tai ihanaa mascarponejuustolla ja amarettoliköörillä tuunattua kermavaahtoa sekä tuoreita tai hillottuja marjoja tai hedelmiä. Koristele trendikäs lettukakku esimerkiksi tuoreilla marjoilla, pähkinärouheella tai syötävillä kukilla.

gluteenittomat suklaaletut ja suklaakinuski

Niin lettukakun kuin myös gluteenittomat herkkuletutkin kruunaa suussa sulava suklaakinuski, joka sopii myös maidottomaan ruokavalioon. Kookosmaitoon keitettynä se saa ihanan, aavistuksen eksoottisen makuvivahteen. Lisänä rouskuvat paahdetut hasselpähkinät.

Herkuttele myös näillä letuilla:

lettucannellonit

Makeat lettucannellonit

mysliletut

Mysliletut hunajaisen jogurtin ja mehustettujen mansikoiden kera

crepes suzette eli appelsiiniletut

Crepes suzette eli appelsiiniletut

Kotiliesi.fi: Täytetyt letut

Avainsanat

Kommentit

Eiköhän verbi ”tuunata” kokenut viimeistään viisi vuotta sitten inflaation.
Toim. huom. viestistä poistettu asiattomuus.

Ilari, voi olla, että sana ”tuunata” on kokenut inflaation ja ärsyttää useita. Se on myös sujahtanut yleiseen käyttöön ja sen merkityskin laajentunut alkuperäisestä. Kieli kehittyy ja elää koko ajan.

Olisi mielenkiintoista kuulla mitä sanaa käyttäisit tässä jutussa sen tilalla.

Leena, Ruoka.fi:n toimituksesta

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti