Ruoka

TM pikakokeessa Smarter Coffee –älykeitin

Kun kahvihammasta kolottaa, älykeittimen voi käynnistää sängystä ja puhelin ilmoittaa, kun kahvi on valmista. TM:n pikakokeessa selvitettiin, miten älykeitin toimii.

Teksti:
Petteri Järvinen
Kuvat:
Ari Heinonen, Otavamedia, Valmistaja

Kun kahvihammasta kolottaa, älykeittimen voi käynnistää sängystä ja puhelin ilmoittaa, kun kahvi on valmista. TM:n pikakokeessa selvitettiin, miten älykeitin toimii.

Tulevaisuudessa kodin laitteet muuttuvat älykkäiksi. Ne ovat yhteydessä toisiinsa langattoman verkon avulla ja tuottavat asukkaille hyödyllisiä palveluita. Tätä kutsutaan ”esineiden internetiksi” (Internet of Things, IoT).

Vielä ei olla niin pitkällä, mutta älypuhelimella ohjattava kahvinkeitin antaa esimakua tulevasta. Idea kuulostaa lupaavalta: olisi mukavaa herätä aamuisin tuoreen kahvin tuoksuun ja valita kahvin vahvuus oman puhelimen näytöltä.

Kahvia ilman paperisuodattimia

SmarterCoffee -keitin ja älypuhelin

Brittiläisen Smarter Applications Ltd:n valmistama Smarter Coffee on kookas laite. Sillä on korkeutta lähes 43 senttiä. Perusväri on musta, mutta paketissa toimitetaan myös punertavat ja vaalean harmaat etulevyt, jotka voi itse vaihtaa. Metallipinta sopii keittiöön, mutta sormenjäljet näkyvät siinä kiusallisen hyvin.

Laitteen päällä on kahvimyllyn säiliö, johon mahtuu enintään 200 grammaa kahvipapuja. Jauhatuksen kokoa voi muuttaa säätöpyörästä kääntämällä. Kestosuodattimen ansiosta erillisiä paperisuodattimia ei tarvita.

Pienen lcd-näytön ympärillä on neljä painiketta, joista säädetään kahvin vahvuutta, valmistettavaa määrää sekä valitaan jauhatuksen ja pelkän suodatuksen välillä. Neljäs painike käynnistää keittämisen.

Perheenjäsenet voivat ohjata yhteistä keitintä omilta puhelimiltaan

alypuhelin keittimen säätäjänä

Keittimen varsinainen juju on wifi-yhteys, jolla laite liitetään kodin verkkoon. Sen jälkeen keittimen säädöt voi tehdä helpommin älypuhelimen näytöltä. Sieltä voi valita myös lämpölevyn toiminta-ajan (5-30 minuuttia) sekä kuppi kerrallaan -toiminnon, jossa kahvi valutetaan kannun sijasta suoraan mukiin.

Älylaitteiden nurja puoli näkyy käyttöönoton ongelmissa. Kahvinkeittoon päästiin vasta monen yrityksen jälkeen, sillä yhteistyö kodin tukiaseman kanssa ei ottanut sujuakseen. Vasta tukiaseman vaihdon jälkeen yhteys keittimen ja puhelimen välillä alkoi toimia. Mobiilidatan käyttö kannattaa estää asennuksen ajaksi, vaikka asennusohjelma ei tästä mainitsekaan.

Hallintaohjelmasta on sekä iOS- että Android-versiot, mutta jälkimmäinen on pelkistetty ja sisältää vain perustoiminnot. Lumia-puhelimilla ei ole keittimeen asiaa. Perheenjäsenet voivat ohjata yhteistä keitintä omilta puhelimiltaan.

Tekniset hyödyt hukkuvat käytännön omgelmien alle

Älypuhelimen näytöllä IoT-ajattelu osoittaa hyötynsä. Kuppien määrä ja kahvin valmistustapa on helpompaa valita näytöltä kuin keittimen painikkeilla. Kun kahvihammasta alkaa kolottaa, keittimen voi käynnistää sängystä tai työhuoneesta ja puhelin ilmoittaa, kun kahvi on valmista. Puhelimella voi myös tarkistaa summittaisesti paljonko säiliössä on vettä.

Tekniikan hyödyt hukkuvat kuitenkin käytännön ongelmien alle. Säiliöön mahtuu 12 kupin verran vettä, mutta pitkään seisoneesta vedestä tulee huonoa kahvia. Lisäksi suodatin pitää tyhjentää aina käytön jälkeen, joten keitin vaatii paikallista ylläpitoa.

Lasikannun tunnistus toimi epävarmasti. Keitin valitti toistuvasti, ettei kannu ollut paikallaan, jolloin keitin ei käynnistynyt sen paremmin painikkeista kuin puhelimestakaan. Ilmeisesti valmistaja on tietoinen ongelmasta, sillä asetuksista tunnistuksen voi poistaa käytöstä. Tällöin vesivahingon vaara on kuitenkin ilmeinen.

Tietoturvasyistä keitintä voi ohjata vain sisäverkosta, joten keittimen ohjaaminen vaikkapa työmatkalta ei onnistu. Home-toiminnolla puhelin tunnistaa kotiin saapumisen ja ehdottaa keittimen käynnistämistä, mutta useimmilla oma kahvihammas tekee saman.

Käynnistyksen voi ajastaa puhelimesta ja ajat jäävät listalle, josta ne on helppo valita uudelleen. Turvallisuussyistä ajastin näyttää kuitenkin vain ilmoituksen puhelimen näytöllä ja jää odottamaan OK-kuittausta, ennen kuin keitin varsinaisesti käynnistyy. Tämä vesittää koko ajastuksen idean.

Smarter Coffee -keitin tilattavissa netistä

Smarter Coffee -keitintä ei myydä Suomessa, mutta sen voi tilata verkkokaupasta. Britannian Amazonissa  laitteen hinta on 149 puntaa. Suomeen toimitettuna hinnaksi muodostuu verojen ja kulujen jälkeen noin 300 euroa. Lisäksi tarvitaan adapteri, sillä keittimessä on tietenkin brittiläinen maadoitettu virtapistoke.

 

HYVÄÄ                                                                   HUONOA

kahvimylly ja 12 kupin keitin yhdessä             wifi-käyttöönoton hankaluudet


                                                                                  ei todellista ajastusta


peruskäyttö ei vaadi puhelinta                          vaatimaton Android-sovellus


                                                                                 älytoimintojen hyödyt vähäisiä

Tekniset tiedot:

Valmistaja: Smarter Appliances Ltd

Hinta: Suomeen toimitettuna noin 300 euroa.

Mitat: 42,5 cm (korkeus) x 25 cm (syvyys) x 20,5 cm (leveys)

Väri: musta ja metalli, vaihdettavat etulevyt vaaleanharmaa ja tumman punainen

Teho: 900–1050 W, valmiustilassa 1,1 W

Kahvimyllyn säiliö: 200 grammaa

Valmistusmäärä: säädettävissä 1–12 kuppia

Lämpölevy: 5–35 minuuttia

Wifi: 2,4 GHz taajuus, wpa/wpa2-salaus

Yhteensopivuus: iOS 8.1 tai uudempi (iPhone ja iPad) ja Android 4.1 tai uudempi

 

Kahvinkeittimiä koekäytössä:

TM Pikakokeessa: Moccamaster Cup-one yhden kupin kahvinkeitin

TM Testissä uusimmat kapselikahvikoneet – erikoiskahvia kotikoneella

 

X