Seksielämä

Oma rakas ehdottaa outoa seksiä, mitä tehdä?

Seksissä voi tehdä toimivia kompromisseja, jotta molemmat saavat nautintoa. Entä milloin terve miellyttämisenhalu muuttuu alistumiseksi, ja kompromissit menevät liian pitkälle?

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Seksissä voi tehdä toimivia kompromisseja, jotta molemmat saavat nautintoa. Entä milloin terve miellyttämisenhalu muuttuu alistumiseksi, ja kompromissit menevät liian pitkälle?

Seksielämän kompromissit tarkoittavat parhaimmillaan joustavuutta molempien rajoja kunnioittaen. Seksiin ei kuitenkaan tarvitse suostua, jos se aiheuttaa kipua tai ahdistusta. Seksiä ei saa myöskään käyttää palkintona, jonka kumppani saa vain totellessaan toisen oikkuja.

Älä miellytä väkisin, mutta kuuntele kumppaniasi

Omat tunteet ovat paras mittari, kun mietit, teetkö seksissä liikaa kompromisseja. Kenenkään ei tarvitse suostua seksiin, joka tuntuu ahdistavalta tai epämiellyttävältä.

Kumppanin ehdotuksia ei kuitenkaan kannata tyrmätä äkkipikaisesti, vaikka ne eivät heti sytyttäisi. Fantasioiden jakaminen vaatii häneltäkin rohkeutta. Ihmisen itsetunto kärsii, jos hänen toiveensa torjutaan aina ja tämä tehdään tylysti.

Kun kumppanisi ehdottaa sinulle jotakin, josta et innostu välittömästi, sano, että haluat miettiä asiaa rauhassa. Esimerkiksi sm-henkiset leikit voi tuntua pelottavilta, mutta muiden kokemuksiin ja hellävaraisiin tekniikoihin tutustuminen voivat herättää kiinnostuksesi. Voitte myös soveltaa fantasiaa sellaiseksi, että molemmat nauttivat. Vaikka et pitäisi piiskaamisesta, voit kiihottua silmien peittämisestä ja kevyestä dominoinnista.

Jos kumppanisi ehdotukset ovat liian kaukana mukavuusalueeltasi, sano tämä suoraan, mutta kauniisti. On parempi sanoa ”se ei ole minun juttuni” kuin tuomita idea oudoksi tai inhottavaksi. Fiksut sanavalinnat osoittavat, että arvostat toista, vaikka et innostuisi hänen fantasiastaan. Rakastava kumppani puolestaan kunnioittaa rajojasi eikä vaadi sinulta jotakin, mihin et ole valmis.

Lue myös: Näin puhut seksistä kumppanisi kanssa – Lue seksuaaliterapeutin neuvot!

Seksi ei saa olla pelottelun tai kiristyksen väline

Seksissä on tärkeää erottaa toisistaan terve miellyttämisenhalu ja alistuminen. On normaalia suostua seksiin, kun toinen on innokkaampi, mutta omat halut eivät hyrrää heti täysillä. Suhteen alkuhuuman haihduttua monen tarvitsee joskus motivoida itseään lemmiskelyyn. Olennaisinta on ymmärtää, että hitaasti syttyminen on eri asia kuin se, että toinen ei halua seksiä lainkaan.

Jos olet varma, ettet halua seksiä, siihen ei tarvitse suostua. Seksiä ei tarvitse harrastaa pelon tai syyllisyydentunteen vuoksi. Jos toinen kiusaa, nimittelee tai kiristää kumppaniaan, kun tämä ei halua seksiä, kyse on henkisestä väkivallasta. Tällöin seksiin suostuminen ei ole enää kompromissi vaan alistumista.

Myös seksistä kieltäytymisestä voi tulla henkisen väkivallan väline. Kieltäytyjä voi käyttää seksiä palkintona, jonka toinen saa vain totellessaan kieltäytyjän käskyjä ja oikkuja.

Tunteisiinsa kannattaa luottaa myös silloin, kun mietit, onko seksissänne kyse terveestä miellyttämisenhalusta vai vallankäytöstä. Jos sinusta tuntuu, että kumppanisi ohjailee seksielämäänne, mieti, miksi suostut hänen toiveisiinsa. Pelkäätkö, että hän jättää sinut tai pettää, ellet myönny? Jos taas torjut kumppanisi jatkuvasti, pohdi rehellisesti, kostatko seksin kautta jotakin? Onko välillänne selvittämättömiä riitoja, jotka vievät halusi?

Keskustele: Miksi mies ei enää halua harrastaa seksiä kanssani?

Terve kompromissi tarkoittaa joustavuutta

Makuuhuone ei saa muuttua taistelutantereeksi. Tyydyttävässä seksisuhteessa molemmat saavat nautintoa ja antavat sitä toisilleen.

Hyvässä seksissä on usein kyse tasapainoisesta kompromissista, sillä ihmisten halut osuvat harvoin sataprosenttisesti yksiin. Kumppaneilla voi olla eri suosikkiasennot, ja toinen haluaa harrastaa seksiä aamulla, toinen illalla. Toinen voi syttyä nopeasti ja haluaa seksiä päivittäin, toinen tarvitsee enemmän lämmittelyä eikä innostu yhtä usein.

Tasapainoisessa suhteessa kumppanit sovittelevat halujaan yhteen niin, että molemmilla on hyvä olo. Toisen kuunteleminen ja joustavuus voivat myös rikastuttaa omaa seksuaalisuutta. Hitaammin syttyvä voi oppia nauttimaan spontaanista pikaseksistä, nopeasti syttyvä halujen hitaasta kasvattamisesta.

Kompromissin ei siis tarvitse laimentaa seksielämää. Parhaimmillaan se on yhteistä seksuaalisuuden opiskelua, joka kehittää molempien seksiälyä. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka tekevät seksissä terveitä myönnytyksiä kumppanilleen, ovat tyytyväisempiä suhteeseensa kuin ne, jotka pitävät tiukasti kiinni omista mieltymyksistään.

Kunnioita omia ja kumppanisi rajoja

Jokaisella on omat seksuaaliset rajansa. Esimerkiksi välineet, asut ja sitominen ovat toiselle arkisia seksin maustajia. Jollekin toiselle ne voivat olla kauhistus.

Omia seksuaalisia rajojaan ei kannata vertailla muihin. Tärkeintä on ymmärtää, mistä itse pitää ja mistä ei, ja kertoa tämä rehellisesti kumppanilleen. Yhtä tärkeää on tuntea kumppaninsa seksuaalisuuden rajat ja kunnioittaa niitä.

Joskus parin seksuaaliset mieltymykset ovat niin erilaiset, että tyydyttävien kompromissien tekeminen on vaikeaa. Vaikeita ongelmia ei kuitenkaan tarvitse ratkoa yksin, vaan niihin voi saada apua seksiterapiasta.

Seksin tärkeys vaihtelee eri parisuhteissa

Jos suhde on muuten toimiva, mutta seksi tuottaa ongelmia, parin kannattaa miettiä, miten tärkeä asia seksi on heille. Toisille aktiivinen seksielämä on suhteen peruspilari. Toiset taas arvostavat enemmän henkistä yhteyttä ja kumppanuutta.

Kun seksihalut ovat erilaiset, vain pari itse voi tehdä lopullisen päätöksen suhteen jatkumisesta. Se, mikä merkitsee toisille toimivaa kompromissia, voi olla toisille seksuaalisuuden tukahduttamista.

Ihmisten seksuaalisuus ja seksin merkitys voivat muuttua myös suhteen aikana. Se, mikä kiihotti parikymppisenä, ei ehkä tunnu hyvältä keski-iässä. Synnytykset, vaihdevuodet ja erektiovaikeudet voivat vaikuttaa haluihin ja seksin sujumiseen. Seksielämän ei kuitenkaan tarvitse kuihtua, vaan erotiikka voi jatkua toimivan kompromissin avulla. Jos yhdyntä ei onnistu, pari voi opetella tuottamaan toisilleen nautintoa muilla tavoilla.

Lue myös: Säilytä intohimo pitkässä parisuhteessa

Lähteet: Naistenlinja, Perheaikaa, Psychology Today, Seksuaaliterveysklinikka, Women´s Health

Lue myös:

Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan

Parempaa seksiä, onnellisempaa elämää – Näin vahvistat seksuaalista itseluottamustasi

Haluaisitko parempaa seksiä? Näin neuvot kumppaniasi loukkaamatta häntä

Miksi seksi ei huvita? 8 yllättävää syytä haluttomuuteen

X