Kuninkaalliset

Kaarle Kustaa 70 vuotta – Muistatko vielä nämä kriisit ja skandaalit?

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa täyttää vappuaattona 70. Vuosiin on mahtunut suruja ja skandaaleja. Jos kuninkaan toive olisi toteutunut, prinsessa Victorian sijaan valtaistuimelle nousisi tulevaisuudessa Carl Philip.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Om-Arkisto

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa täyttää vappuaattona 70. Vuosiin on mahtunut suruja ja skandaaleja. Jos kuninkaan toive olisi toteutunut, prinsessa Victorian sijaan valtaistuimelle nousisi tulevaisuudessa Carl Philip.

Kaarle Kustaa kasvoi ilman isää

Kaarle Kustaa oli alle 1-vuotias, kun hänen isänsä Kustaa Adolf kuoli traagisesti lento-onnettomuudessa Kööpenhaminan lentokentällä, ja Sibylla-äiti jäi yksin pienen prinssin ja tämän neljän sisaren kanssa.

Myöhemmin prinsessa Sibylla ajatteli, ettei kruununprinssin ole hyvä kasvaa ainoastaan naisten ympäröimänä, ja 12-vuotiaana Kaarle Kustaa lähetettiin sisäoppilaitokseen.

– Aluksi koulussa oli raskasta, mutta se toi myös vapautta. Saatoin pyöräillä ulkona ja lähteä metsään, Kaarle Kustaa on kertonut Expressen-lehden haastattelussa.

Lue myös: Prinssi Oscarin ristiäiset lähestyvät – Nämä 3 asiaa tiedämme Victorian ja Danielin pikkuprinssin juhlasta

Kuninkaaksi jo 27-vuotiaana

Kaarle Kustaasta tuli Ruotsin kuningas, kun hänen isoisänsä kuningas Kustaa VI Adolf kuoli vuonna 1973. Vasta 27-vuotias mies joutui astumaan suuriin saappaisiin.

– Minulla oli viikko aikaa kerätä itsevarmuutta. Ymmärsin, etten voinut ottaa harteilleni isoisän roolia, enkä ollut kuten hän, kertoo Kaarle Kustaa Expressenissä.

– Muistan myös ajatteleeni: ”Olen 27 vuotta, ja olen sellainen kuin olen, enkä voi muuttaa itseäni”.

Lue myös: Carl Philip & Sofia: Prinssin ja pikkukylän tytön unelmien hääpäivä

Kaarle Kustaa ei halunnut Victoriasta kuningatarta

Kaarle Kustaa ja Silvia Sommerlath menivät naimisiin kesäkuussa 1976. Seuraavana vuonna syntyikin jo kruununprinsessa Victoria, jonka titteli tosin oli aluksi pelkkä prinsessa. Kuningasparin toisen lapsen Carl Philipin oli määrä periä kruunu – olihan hän poika. 

Perimysjärjestystä kuitenkin muutettiin vuonna 1980, jolloin esikoisesta tuli ensisijainen kruununperijä sukupuolesta riippumatta.

Kaarle Kustaa vastusti uudistusta. Kuninkaan mielestä ei ollut oikeudenmukaista, että Carl Philip menetti syntymässään saadun tittelinsä.

Lue myös: Miksi prinsessa Victoria on Ruotsin suosituin äiti? Nämä kolme syytä yllättävät

Kaarle Kustaan seksiskandaali

Kuningas joutui seksiskandaalin pyörteisiin, kun hänestä kertova kirja Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken ilmestyi vuonna 2010.

Kirjan mukaan Kaarle Kustaa viihtyi 1990-luvulla strippiklubeilla ja hänellä oli ollut myös rakastaja: laulaja-näyttelijä Camilla Henemark. Silvian kerrottiin olleen tapahtumista tietoinen.

Kuningas pysyi naisseikkailuista harvasanaisena, mutta ei kieltänytkään niitä.

– Kaikki tapahtui kauan sitten. Nyt käännämme sivua ja jatkamme eteenpäin, Kaarle Kustaa kommentoi vuonna 2010.

Skandaali kuitenkin syveni.

Strippiklubin omistaja Mille Markovicin väitettiin omistavan kuvia Kaarle Kustaasta kahden alastoman naisen kanssa ja kuninkaan hyvä ystävä Anders Lettström yritti tavoittaa Markovicia estääkseen kuvien leviämisen. Kaarle Kustaa sanoutui täysin irti vanhan ystävänsä touhuista.

Lue myös: Joko tunnet Dianan veljentytär lady Kitty Spencerin? Näistä kriiseistä hän on selvinnyt

Monarkia horjuu?

Seksiskandaali aiheutti särön Kaarle Kustaan suosioon, ja moni ruotsalainen olisi halunnut kruununprinsessa Victorian nousevan hallitsijaksi. Esiin nousi myös kysymys siitä, onko monarkia aikansa elänyt instituutio, johon vain uppoaa miljoonia kruunuja joka vuosi.

Kuningas Kaarle Kustaa uskoo monarkian tulevaisuuteen. Hänellä ei ole aikomustakaan jäädä vielä eläkkeelle ja luopua kruunusta.

– Monarkia luo pysyvyyttä ja jatkuvuutta sekä vie kansakuntaa eteenpäin.

Lue myös: Väsynyt äiti, prinsessa Victoria meinaa nukahtaa kesken edustustilaisuuden – Katso video!

Lähteet: Expressen, HelloKungahuset, Washington Times 

X